Connect with us

Kultura

MODERNA GALERIJA: Otvorena izložba „Transformacije“ Nenada Šoškića

Published

on

Kao dio programa gradske kulturne manifestacije DEUS, u utorak, 15. decembra, u prostoru Moderne galerije, otvorena je izložba pod nazivom „Transformacije“ akademskog vajara Nenada Šoškića.

Taj umjetnički projekat recentne produkcije, sastoji se iz više skulpturalnih segmenata, koje čine koncepcijski zaokruženu cijelinu.

Istoričarka umjetnosti i kustoskinja izložbe Petrica Duletić, govoreći o Šoškićevom stvaralačkom postupku ističe da on stvara neobična djela, koja su vizuelno impresivna.

„Svoje skulpture naziva objektima budući da uglavnom poseže za postojećim objektima koje međusobno kombinuje i koje često modifikuje dodajući im određene detalje, kao što su u jednom slučaju, rukavice. Koristi ready-made objekte koji već nose određenu društvenu simboliku, a njegovom interpretacijom dobijaju nove konotacije koje mogu biti u potpunoj suprotnosti s prvobitnom namjenom i idejom predmeta. Novi radovi umjetnički su komentari vlastite realnosti i društvenih fenomena, sa otvorenom tendencijom ka kritici potrošačkog društva i novog poretka. Hodom kroz svoje vajarske meditacije, prevodi ih u jedinstvenu spiritualnu dimenziju sopstvene kosmogonije. Posmatrajući svaki rad kao jedinstveni mikrokosmos koji nosi svoju specifičnu pojavnost, dovodimo ih u međuodnose sa vrlo snažnom zajedničkom emocijom i karakterom, zbog čega ih je lako percipirati kao cjelinu.“

Direktor JU Muzeji i galerije Podgorice Vučić Ćetković, izrazio je zadovoljstvo osavremenjavanjem prostornih i tehničkih uslova za galerijsku djelatnost u prethodnom periodu.

Istakao je da su takva ulaganja u muzejsku infrastrukturu od posebnog značaja za razvoj umjetničke scene, kao i za afirmaciju vizuelne kulture grada, te da se inoviranjem izlagačkih uslova gradskog Muzeja, otvara mogućnost za realizaciju kompleksnih umjetničkih projekata, poput postavke umjetnika Nenada Šoškića, koju karakteriše savremen pristup, složenost umjetničke produkcije i intrigantan stvaralački koncept.

„Šoškićev skulpturalni objekat gotovo uvijek je interdisciplinaran, nerijetko poziva na interakciju, ili posjeduje kinetička ili tehnološka svojstva, čime dodatno podstiče živi kontakt sa publikom. Ovaj umjetnički projekat na osoben način propituje granice između estetskih promišljanja i društvene stvarnosti. Uvodi nas u svijet vizuelno-skulpturalnih formi koje funkcionišu unutar jedistvenog prostornog narativa, podstičući promišljanje, iskustva i doživljaje“, istakao je Ćetković, pozivajući stalnu muzejsku publiku, i sve zaniteresovane građane, da u narednim danima posjete Modernu galeriju i pogledaju izložene radove.

Nenad Šoškić rođen je 1970. godine u Baru. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje, 1994. godine. Završio je magistarske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1996. godine. Član je ULUCG od 1995. godine. Vanredni je profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, na vajarskom studijskom programu. U periodu 2008-2014. godine bio je dekan Fakulteta likovnih umjetnosti. Od 2014. godine obavlja funkciju poslovnog direktora Centra Savremene umjetnosti Crne Gore. Izlagao je na više samostalnih izložbi (Crna Gora, Srbija, Italija i Sjedinjene Američke Države), kao i u okviru kolektivnih postavki u Crnoj Gori i regionu, Francuskoj, Austriji i SAD. Učestvovao je na brojnim umjetničkim kolonijama, radionicama i predavanjima u zemlji i inostranstvu. Autor je brojnih javnih skulptura (Crna Gora, Češka) i dobitnik nagrada za svoje stvaralaštvo.

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 31. januara 2021. godine.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije