Connect with us

Kultura

„STARE NOTE – NOVI ZVUCI”: Treći festival crnogorske narodne pjesme održan bez publike i uz poštovanje mjera

Published

on

Gošća Tanja Šeter, Foto: KIC „Budo Tomović"

Treći festival crnogorske narodne pjesme „Stare note – novi zvuci” održan je juče, 21. decembra 2020, na Velikoj sceni  Kulturno – informativnog centra „Budo Tomović”, bez prisustva publike i u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Festival je, kako navode iz KIC-a, pokrenut u želji da promovišu i sačuvaju od zaborava najljepše izvorne crnogorske note, i ujedno daju šansu mladim neafirmisanim pjevačima.

Ove godine na sceni je nastupalo 15 mladih pjevača: Đina Mićović, Radoje Simonović, Sara Bulatović, Lazar Džudović,  Ana Zeković, Milena Pantović, Luka Lukić,  Maša Cupara, Nevena Skrobanović,  Vukašin Delić,  Petar Bulatović,  Branka Zečević, Momir Lukovac, Milena Janković i Anđela Vukčević, a pjevali su uz ostalo: „Oj golube”, „Poleće soko”, „Vasojevka”, „Milica jedna u majke”, „Zapjevala bulbul ptica”, „Crnom Gorom nek’ se čuje”, „Šetajući pored Ljubovića”, itd.

Njih je pratio orkestar pod vođstvom Aleksandra Saše Magovčevića, (harmonika), u sastavu: Ivan Peković (harmonika), Miladin Marković (klarinet) Milena Ćuković (flauta), Ivan StanojevićMiloš BoškovićJana Radunović, Ivan Papović, Marijana Jelenić (violine), Rade Magovčević (gitara) Nikola Nedeljković (bas gitara) i Boban Popović (bubanj).

Gosti trećeg KIC-ovog festivala bili su popularni pjevači Zdravko Đuranović i Tanja Šeter, a voditelj Miomir Maroš.

Direktorica festivala Snežana Burzan Vuksanović istakla je da je za KIC kao organizatora, ovaj treći festival poseban, jer je nakon nekoliko odlaganja tokom godine KIC-jubileja, 55. rođendana, ipak održan. Takođe ističe da je bio kvaliteniji nego prošli, te da je potvrdio ljepotu crnogorske muzičke tradicije. Ona je zahvalila RTCG-u na podršci.

Umjetnički rukovodilac festivala Aleksandar Saša Magovčević potvrdio je da je ovogodišnje izdanje održano uz puno truda, posvećenosti, dobre volje, ali i strpljenja svih učesnika, i pjevača i muzičara i tv ekipe, dodavši da se nada da će četvrti festival biti održan u boljim, lakšim i „normalnijim” uslovima.

Festival je održan u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, bez publike. Ipak, zahvaljujući tradicionalnoj podršci RTCG-a, tokom Novogodišnjih praznika, gledaoci širom Planete na kanalima crnogorskog javnog servisa, moći će da uživaju u nastupima mladih crnogorskih vokalnih umjetnika.

Treći festival crnogorske narodne pjesme „Stare note – novi zvuci” podržali su: Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Organizacija PAM CG i TAKT produkcija.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije