Connect with us

Kultura

“UPOTREBA ČOVEKA”: Nagrada publike na šabačkom pozorišnom festivalu

Published

on

Iz predstave "Upotreba čoveka": Emina Erol - Autor: Culture Corner

Predstava crnogorskog pozorišnog reditelja Borisa Liješevića “Upotreba čoveka”, po istoimenom romanu Aleksandra Tišme, nagrađena je kao najbolja od publike festivala “Šabačko proleće”, dok je nagradu za najbolju žensku ulogu stručni žiri dodijelio glavnoj glumici Emini Erol, prenosi Šabačko pozorište na svojoj fejsbuk stranici.

Liješevićeva “Upotreba čoveka” je regionalna koprodukcija budvanskog festivala “Grad teatar” sa “Novim tvrđava teatrom” – pozorištem “Ujvideki Szinhaz” iz Novog Sada i East-West centrom iz Sarajeva. Ona je kao uspješan projekat prepoznata na petom “Šabačkom proleću”, koji organizuje Šabačko pozorište.

Erol je u Liješevićevoj predstavi igrala ulogu Vere Kroner, gospođe iz Novog Sada koja je preživjela Aušvic.  Stručni žiri su činili pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević, novinarka i urednica Kulturnog dnevnika Olivera Milošević i kostimografkinja Jelena Stokuća.

“Emina Elor je zaokružila tragičnu sudbinu osobe koja je prošla pun krug od filistarske atmosfere Novog Sada pred rat, preko pakla Aušvica do oslobođenja koje ne razlikuje od logora, pri tom koristeći jednostavna sredstva, plasirajući emociju bez patosa i uspijevajući da na sceni prikaže sve trzaje unesrećenog tijela, ali i još više damare duše koja je osuđena na prokletstvo”, navodi se u obrazloženju žirija.

Predstava „Upotreba čoveka“ je i u selekciji ovogodišnjeg renomiranog Međunarodnog regionalnog festivala savremenog pozorišta „Dezire“, koji će se, po sadašnjim planovima, održati u Subotici u periodu od 22. do 30. novembra.

Predstava „Upotreba čoveka“ imala je svoja uspješna premijerna izvođena na scenama koproducenta iz Budve, a naša publika je predstavu pratila tokom tri večeri na ovogodišnjem festivalu „Grad teatar“.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije