Connect with us

Magazin

ODLAZAK LEGENDE: Umro Đorđe Marjanović

Published

on

Legenda jugoslovenske zabavne muzike, Đorđe Marjanović, preminuo je u 89. godini života.

Đorđe Marjanović je poznati jugoslovenski i srpski pjevač, najpopularniji tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka u SFR Jugoslaviji i Sovjetskom Savezu i, po mnogima, najveća zvijezda jugoslovenske i srpske zabavne muzike.

Rođen je u Kučevu. Gimnaziju je završio u Požarevcu, nakon čega je u Beogradu studirao farmaciju. Pošto je zapostavio studije, novac je zarađivao istovarajući vagone na željezničkoj stanici, raznoseći mlijeko i novine, radeći kao inkasant u Radio Beogradu i statirajući u filmu „Svi na more“ i predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Prvi put je zapjevao na audiciji pjevača zabavne muzike koju je organizovalo Udruženje džezista Srbije, da bi u narednom periodu pjevao na igrankama i zabavama u gradu. Prelomni trenutak dogodio se 1958. godine u Nišu. Duško Radančević, šef jednog malog beogradskog orkestra koji je pratio pjevače i glumce, pozvao ga je da pjeva u pauzi između nastupa pjevača zabavne i narodne muzike. Đorđe je otpjevao četiri pjesme – Zvižduk u osam, Plavo u plavom, Stidljiva serenada i kaubojsku pjesmu iz jednog filma. Publika je fantastično reagovala, tražila bis, a Đorđe, kako je spremio samo pomenute pjesme, sve ih je otpevao na bis.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije