Connect with us

Magazin

TAJPEJ: Kula u obliku molekula DNK koja “jede” ugljenik, imaće 23 hiljade sadnica

Published

on

Uskoro će u Tajpeju (Tajvan) biti završena kula u obliku molekula DNK. Ova građevina moći će da apsorbuje ugljenik i trošiće veoma malo energije.

Spektakularni spiralni toranj Tao Zhu Yin Yuan, projektovao je francuski arhitekt Vensan Kalebo, koji na svom sajtu objašnjava da je inspiraciju našao u klimatskim promjenama i globalnom zagrijavanju.

Inspirisan je filozofijom Fan Li, koji vidi svijet kao jednu zajednicu: svaka promjena koja nosi benefite, nije ograničena, već se tiče cijelog svijeta.

Na otvorenim prostorima, terasama, balkonima, prizemlju, biće posađeno 23 hiljade sadnica, stabala, žbunova i drugih biljaka. Spiralni oblik omogućava maksimalnu prirodnu svjetlost za biljke i za stanove. Prema podacima koje iznosi sam arhitekt, toranj će godišnje apsorbovati oko 130 tona ugljenika. Izbor biljaka biće napravljen u skladu sa lokalnom klimom, vlažnošću vazduha, a smanjivaće i buku.

U tornju sa 20 spratova su 42 stana, od kojih će svaki imati 14 velikih stabala. U svakom slučaju, kvadrat u ovoj kuli biće među najskupljim na svijetu.

(Pripremio: Portal Luča)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije