Connect with us

Zanimljivosti

IMA SAMO 15 GODINA: Gitanjali “mlada osoba godine” za Time Magazine

Published

on

FOTO: Time Magazine

Mlada naučnica indijskih korijena, od samo 15 godina, Gitanjali Rao, proglašena je “mladom osobom godine” za 2020. godinu od strane američkog nedjeljnika “Time Magazine”.

Djevojka živi u Denveru, u Koloradu i osmislila je cijelu seriju novih tehnoloških aplikacija za ustanovljavanje nivoa zagađenosti pijaće vode, kao i jednu aplikaciju za verifikaciju akta sajberbulizma.
Gitanjali je izabrana između 5.000 mladih Amerikanaca. Njeno ime ušlo je među pet najboljih od strane žirija koji je koordinisao televizijski voditelj Trevor Noa.

U jednom intervjuu koji je dala Anđelini Džoli, mlada naučnica je podvukla: “Nijesam tipični naučnik. Uglavnom, ono što vidim na televiziji je bijeli muškarac određene starosti. Očigledno je da sam ja različita. Moj cilj nije samo da pronađem nešto za rješavanje problema, već i da budem primjer drugima. Ako ja mogu to da uradim, možeš i ti!”

“Time magazine” birao je “muškarca godine” od 1927. Zatim se prešlo na “ličnost godine”, uključujući i žene, dok se ove godine prešlo na mlade osobe. Prošle godine je kao ličnost godine izabrana aktivistkinja Greta Tunberg.

(Prevod: Luča)

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije