Connect with us

Politika

A potpisi?

Published

on

Piše: Goran Popović

Predsjednik DNP-a i jedan od lidera Demokratskog fronta i tzv. parlamentarne većine Milan Knežević najavio je da će 41 popis podrške Miodragu Lekiću za mandatara biti dostavljen predsjedniku države prekjuče ili juče. To, prije svega, nije potrebno, jer su „oslobodioci“ usvajajući neustavne izmjene Zakona o predsjedniku nasilno preuzeli i njegove ingerencije kad je riječ o predlaganju mandatara, a i sam Đukanović je bio vrlo eksplicitan kako ni na koji način neće učestvovati u implementaciji tog ništavnog pravnog akta. A, osim toga, ni juče ni prekjuče nijesu imali 41 potpis, jer je, izgleda, opet u opciji ona legendarna „crno na bijelo“ izjava kako „ništa nije dogovoreno, dok sve ne bude dogovoreno“. Pogađate već ko nije potpisao! Tako Milanče, ni kriv ni dužan, ispade lažov pred „slobodnom Crnom Gorom i vama u ZIKS-u“.

No, iako još nije stigao da potpiše podršku Lekiću, poslanik Pavićević je u originalnoj elaboraciji kršenja Ustava od strane predsjednika države, pored ostalog, ustanovio kako Đukanović na prethodne konsultacije o mandataru nije zvao „trećinu parlamenta“, odnosno čak „pet od 15 subjekata u parlamentu“. Tako vam je to kad gledate u ekran od 55 inča. Sve izgleda mnogo veće nego što jeste, pa tako i pet poslanika postanu „trećina“, a zapravo ih je tek oko šest odsto. I niko od njih, sasvim sigurno, ne bi ni gledao parlament da do poslaničkih mjesta (i plata), ni krivi ni dužni, nijesu došli upakovani u neke koalicije, ali to je druga priča.
Slaven je, s druge strane, odlučan kako izborom nove vlade „treba da završe posao“, bez obzira na upozorenja iz Brisela i Vašingtona. To DF -ovo završavanje posla, naravno, ogleda se u potpunom zaustavljanju pristupnih pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom. Do sada su uspjeli, zahvaljujući angažovanju njihovog seiza Dritana, da te pregovore maksimalno uspore, ali „predsednik svih Srba“ nije do kraja zadovoljan tim učinkom.

Pošto su Crnu Goru institucionalno i ekonomski već urnisali, Demokratski front i njegova povremena „parlamenartna većina“ riješili su, dakle, da do kraja upropaste evropsku perspektivu ove države, a naročito još da eliminišu i posljednji institucionalni branik crnogorske državnosti i nezavisnosti, njenog predsjednika Đukanovića. Zato Milun, nakon tirade mudrologa Moma, predlaže da ga oni u Skupštini odmah smijene?! Tako bi, je li, ekspresno prevazišli institucionalnu krizu, preuzimajući ingerencije predsjednika, Ustavnog suda i vlade. Tri u jedan!

Pored toga, svi zajedno preporučuju građanima da ne čitaju i ne slušaju slobodne i nezavisne portale, novine i TV stanice, kao i neke analitičare. Dovoljni su Momo, Milun, Božena i Slaven, a povremeno i prof. Radulović koji juče kaže: „Nemam pojma“!

Dosadašnji rezultati tzv. parlamentarne većine su, je li, impresivni. Za dvije godine uspjeli su da smijene dvije vlade, a ni Lekić, ako bude izbaran umjesto Dritana, po svemu sudeći, neće duže od par mjeseci. Već su ga, da podsjetimo, jednom poćerali sa mjesta predsjednika Demokratskog fronta. Aktuelne odnose unutar tzv. većine najbolje odslikava to što je, recimo, Simonida ljuta na predsjednicu parlamenta što joj piše pisma, a Slaven ne da podršku Branki iz DF-a za izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi. Nebojša Medojević, međutim, mada njegov Front pregovara sa „Evropom sad“ o koaliciji u Podgorici, insistira da, uz Rada Miloševića, Tužilaštvo uhapsi i bivšeg ministra Mickeya Spajića, jer je on kao glavni za šverc cigareta.

Božena je trenutno više zaokupljena prosvjetom, pa je rekla kako ministarka četnik Vesna Bratić jeste nagrdila državu za oko 300 hiljada eura (za sad), ali da su neki njeni prethodnici možda pravili i veće štete. Možda jesu, ali niko nije bio tako originalan kao Veka četnik koja je, sjećate se, u euforiji „čišćenja“ direktora po školama smijenila i ženu koja je umrla četiri mjeseca ranije, zbog, kako piše u rješenju, neizvršavanja radnih obaveza.

Mrak! No, ‘ajde da sačekamo te potpise…

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije