Connect with us

Politika

POD PRITISKOM DF-A, ABAZOVIĆ U BORBI PROTIV KATNIĆA: Zajedno sa premijerom, obmanjuje javnost

Published

on

Uprava policije kojom rukovodi vršilac dužnosti direktora Zoran Brđanin pisano je obavijestila Specijalno državno tužilaštvo da ,,ne raspolaže nikakvim operativnim saznanjima“ o ulozi savjetnika za bezbjednost predsjednika države Veselina Veljovića u organizaciji patriotskih kolona i blokiranju puta Podgorica – Nikšić kod Bogetića

Prema informacijama Pobjede, nakon izjašnjenja Uprave policije, Specijalno tužilaštvo obustavilo je dalji izviđaj jer se pokazalo da ne postoje osnove sumnje protiv Veljovića.

Laži i spinovanja

Sad se otvaraju neprijatna pitanja za čelnike Vlade Crne Gore. Ako policija nema podataka, pa ni posrednih saznanja, zašto su potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i premijer Zdravko Krivokapić obmanuli crnogorsku javnost?

Prije dvije sedmice, 15. aprila u emisiji ,,Načisto“ na TV Vijesti, potpredsjednik Vlade je bio izričit da ,,Veselin Veljović i još četiri osobe, od kojih neki sadašnji pripadnici policije i Specijalne antiterorističke jedinice, imaju veze sa okupljanjima građana“.

Abazovićevu ,,ekskluzivnu“ informaciju ponovio je i premijer Krivokapića tvrdeći da ,,zasigurno jedan čovjek rukovodi tim aktivnostima – savjetnik predsjednika Crne Gore gospodin Veljović, koji je svoj štab iz policije preselio u štab iz policije u štab paralelenog organa koji rukovodi komitsko-patriotskim pokretom“.

Nekoliko dana kasnije: optužbe dva čelna čovjeka izvršne vlasti demantovala je – Uprava policije, koja je pod direktnom kontrolom Vlade!

Hoće li sada, nakon što je Specijalno tužilaštvo odustalo od daljeg izviđanja, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović za sve opet optužiti Milivoja Katnića, tvrdeći da je ,,simbol odbrane starog režima“ i ponovo, domaćoj i posebno međunarodnoj javnosti obrazlagati potrebu hitne smjene čelnog čovjeka SDT-a?

A ne tako davno, upravo je Katnić bio osoba od punog povjerenja Dritana Abazovića.

Vrijeme prijateljstva

Nakon susreta Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katića sa koordinatorom svih službi bezbjednosti Dritanom Abazovićem, početkom decembra 2020, potpredsjednik Vlade je – pružio punu podršku radu tužilaštva u ,,želi da se zajednički bore protiv pohare Crne Gore i organizovanog kriminala“.

Koliko je Abazović vjerovao u posvećenost Katnića, pokazuje i činjenica da mu je tih dana poslao SMS poruku podrške.

Ohrabren time, glavni specijalni tužilac je na konferenciji za novinare 25. decembra prošle godine bez uvijanja objavio da je Dritan Abazović ,,pružio bezrezervnu podršku Tužilaštvu da nastavimo sa radom“.

No, istog dana, na vanrednoj press konferenciji lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević su u zajedničkoj izjavi zatražili hitan sastanak zbog Katnićeve izjave o podršci Abazoviću.

-Jedino još imamo obavezu prema SPC i našim glasačima da glasamo za Zakon o slobodi vjeroispovijesti, a oni koji bezrezervno podržavaju Milivoja Katnića i Zorana Lazovića – više neće imati našu podršku – poručili su čelnici Fronta.

Nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i niza sastanaka lidera parlaemntarne većine, situacija se malo zamirila. Abazović je vjerovao da ,,stvari drži pod kontrolom“, pa je sredinom sredinom januara, nakon akcije SDT-a i hapšenja sutkinje Bilafer iz Kotora, ponovo poslao SMS poruku podrške Katniću.

Djelovalo je da Tužilaštvo i Vlada djeluju kao sinhronizovana mašina, a sam Abazović je najavljivao na sva zvona da ,,će ruka pravde stići svakoga ko se ogriješio o zakon“. Stigla je i jasna podrška iz međunarodne zajednice, iz Evrope i SAD.

Tada su čelnici DF-a počeli sumnjičavo da vrte glavom i nastale su prve žešće ,,čarke“ unutar parlamentarne većine. Ponešto je isplivalo u javnost, ali tada još samo u tragovima.

Otvoreni rat i “spasonosno rješenje”

No, nakon odluke Apelacionog suda kojom je poništena prvostepena presuda Višeg suda u slučaju pokušaja terorizma oktobra 2016. godine, čelnici Fronta su već istakli jasan zahtjev – smjena tužioca Katnića ili pad Krivokapićeve Vlade.

Danima je trajao javni rat saopštenjima, izjavama, redovnim i vanrednim konferencijama, a Vladi su bile sputane ruke i zakonskim rješenjima o kvalifikovanoj većini za izbor ili smjenu vrha tužilačke organizacije. Milan Knežević je sve češće prijeteći odbrojavao i ponavljao mantrički kovanicu ,,tik-tak“, simbolično saopštavajući da ističe vrijeme Krivokapiću i Abazoviću.

Djelovalo je kao da je Vlada već urušena i da pada kula izvršne vlasti. Ali, nije se desio ,,veliki prasak“.

Ko se sve tada uključio u ,,spasavanje Vlade“ nije poznato, ali je osmišljena lukava strategija: da se kroz hitne izmjene tužilačkih zakona obavi ,,tiha smjena“.

Problem je bio, međutim, da se upakuje zakonsko rješenje koje će biti u skladu sa ustavnim principima i po standardima koje je propisala međunarodna zajednica. Prvi pokušaj se pokazao kao neuspjeh: Venecijanska komisija je negativno ocijenila mnoge odredbe prijedloga zakona o tužilaštvu i specijalnom tužilaštvu, a izmjenu strukture Tužilačkih zakona kao apsolutnu ,,politizaciju“ i pokušaj parlamentarne većine da ,,politički kontroliše tužilačku organizaciju“.

Nakon prvog fijaska brzo je – uz pomoć savjetnika sa strane i nekoliko domaćih ,,stručnjaka“ iz nevladinog sektora koji rade za Vladu – smišljena nova taktika: da se usvoje neke preporuke Venecijanske komisije, ali da ostane mehanizam potreban za smjenu čelnih ljudi.

Potom je morao na scenu da stupi lično Dritan Abazović: na brzinu je organizovao dvije ,,javne debate“ propagirajući Nacrt izmjena tužilačkih zakona, iako takav ,,nacrt“ nikada nije usvojen na Vladi! U međuvremenu, održane su dvije -brdsko-brzinske ,,javne debate“ koje su, paradoksalno, opet pokazale manjkavosti inoviranog dokumenta. A onda je, da bi se izbjegla prava javna rasprava i bacila građanima prtašina u oči, Miloš Konatar, Abazovićev kolega iz Ure, ,,ničim izazvan“ predsatavio prijedlog izmjena kao – zajednički rad parlamentarne većine!

“Blic krig”

Plan je jednostavan: da se 11. maja, po svaku cijenu, izglasaju izmjene tužilačkih zakona, a da se vlast ,,svečano obaveže“ da će, kasnije, amandmanski usvojiti nove ,,izmjene izmjena“ u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

To su, vrlo jasno, najavili na konferenciji za novinare istaknuti članovi Demokratskog fronta Slaven Radunović i Branka Bošnjak.

-Naš zahtjev nije bio da se stave na dnevni red izmjene Zakona – već da se izglasaju. Tek nakon toga idemo u proceduru kad su drugi zakoni u pitanju. Glasaćemo za budžet samo ako budemo zadovoljni- sve je ,,stručno“ objasnio jedan od čelnika DF-a Slaven Radunović.

Nakon ucjene Fronta, akcija je osmišljena po uzoru na neke političke akrobacije Vlade Mađarske koja je na sličan usvajala sporne zakone, sve obećavajući da će ih kasnije prilagoditi preporukama Venecijanske komisije. U međuvremenu, ,,oposlili“ bi sve što treba i što želi Viktor Orban.

Sudeći po ovoj analogiji, crnogorski ,,blic krig“ će se izvesti na sličan način: usvajaju se zakoni, smjenjuje se vrh tužilaštva, a onda će ponovo nova vlast da hlumi kooperativnost, vladini mediji predvođeni ,,Viejstima“ da podržavaju, anevladini ,,eksperti“ koji rade za Vladu da objašnjavaju – zašto je moralo baš tako.

Očlito je ucjena Demokratskog fronta bila isuviše jaka, a Vlada Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića isuviše spremna da žtrvuje principe da bi opstali na vlasti. I, da bi nekako opravdao akciju ,,zaobilaznog“ razračuna sa vrhom Specijalnog tužilaštva, Dritan Abazović je ponovo krenuo u seriju napada na Katnića.

-Gospodin Katnić je lično odgovoran zašto se sve dešava, zašto se ne hapse ljudi – zato što on obavlja tu funkciju – javno je targetirao Abazović, prije desetak dana, na televiziji ,,Vijesti“.

Izvjesno je: Abazović se od podržavaoca rada Miliovoja Katnića za nekoliko mjeseci pretvorio u njegovog najžešćeg kritičara. Možda će takva vrsta ,,preokreta“, političkog preokreta, garniranog serijalom obmana i laži, ostaviti Abazovića u fotelji Dritana Abazovića. Pitanje je, samo, po koju cijenu i da li je, ovakvim ignorisanjem prava i preporuka međunarodne zajednice pređena ,,crvena linija“ koju čak ni Brisel više neće tolerisati.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije