Connect with us

Politika

ABAZOVIĆ U RIMU: Kao mala zemlja ćemo se boriti da očuvamo univerzalne vrijednosti civilizacije

Published

on

Potpredsjednik Vlade Crne Gore  Dritan Abazović govorio je na međunarodnoj ministarskoj konferenciji država članica Globalne koalicije za pobjedu nad ISIS-om, koja se danas održava u Rimu, saopšteno je iz Kabineta Abazovića.

„Mi smo mala i miroljubiva zemlja i možda ne možemo donijeti veliki doprinos globalnom miru, ali želimo da ponovimo najvažniju poruku koju kao zemlja želimo da pošaljemo ostatku svijeta – Crna Gora je pouzdan i iskren partner koji će se svim raspoloživim sredstvima boriti da očuva univerzalne vrijednosti naše civilizacije“, naglasio je Abazović u svom govoru.

Potpredsjednik Vlade je iskazao punu posvećenost Crne Gore naporima Koalicije i borbi protiv terorizma, radikalizma i ekstremizma u svim oblicima. On je u svom izlaganju istakao spremnost naše države da, u skladu sa svojim mogućnostima, nastavi aktivno doprinositi politici Globalne koalicije.

Kako su naveli, konferencija Globalne koalicije za pobjedu nad ISIS-om organizovan je na poziv italijanskog ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Luiđija Di Maja i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

“U fokusu konferencije, koja je prva održana u ovom formatu od izbijanja pandemije, bila je saradnja s partnerima u okviru Koalicije i podrška stabilizaciji i rekonstrukciji pogođenih područja u Siriji i Iraku, kao i suzbijanja ostataka ISIS-a u regiji. Na konferenciji je zaključeno da je Globalna koalicija za pobjedu nad ISIS-om dokazala da je kohezivna institucija koja je postigla zapažene uspjehe kroz napore u vojsci, politici, stabilizaciji, razmjeni poruka, finansijskim i policijskim službama”, navodi se u saopštenju.

Takođe, usvojeni su principi budućeg djelovanja Koalicije kako bi se eliminisali ostaci ISIS-a u Siriji i Iraku, kao i zaustavilo širenje njihovog uticaja i njenih podružnica u Africi.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije