Connect with us

Politika

ABAZOVIĆEV DODATNI MOTIV ZA POTPISIVANJE ”TEMELJNOG UGOVORA”: Pritisci i ucjene u službi SPC i destabilizacije Crne Gore

Published

on

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović broji svoje posljednje dane u izvršnoj vlasti, a nakon formiranja nove vlade, čeka ga karta u jednom smjeru za političku marginu.

Iako su njegov kratki mandat na čelu vlade obilježila mnoga nepočinstva i kontroverze, Abazović će zbog tajnog i organizovanog potpisivanja takozvanog ”temeljnog ugovora” sa svetosavskom sektom (SS), poznatom i pod akronimom SPC, ostati upamćen možda i kao najveći veleizdajnik u crnogorskoj istoriji. Veći čak i od Janka Vukotića ili Sava Fatića.

Potrčko srpskog autokrate Aleksandra Vučića i šefa svetosavske sekte (SS) Porfirija Perića, njihovih diplomatskih kompanjona iz SAD i osumnjičeni saradnik srpske BIA-e, Abazović najveći zločin veleizdaje u novijoj crnogorskoj istoriji izvršio je 3. avgusta kada je potpisao ”temeljni ugovor” sa takozvanom SPC.

Srpski autokrata Aleksandar Vučić i njegov resurs Dritan Abazović kojeg će pokušati još jednom da iskoristi da na silu ugura Crnu Goru u propali velikodržavni projekat Otvoreni Balakan, kao što je potpisao takozvani ”temeljni ugovor”

Ugovor je potpisao sa šefom SS Prvoslavom Perićem, poznatim pod operativnim imenom Porfirije, na kvarno, krijući u subverzivnoj akciji. Tim dokumentom se takozvanoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Crnoj Gori priznaje pravni kontinuitet, šest vijekova duži nego što ga SPC ima u matičnoj Srbiji i ovoj zločinačkoj, velikosrpskoj, paravjerskoj ispostavi prepisane su crnogorske svetinje i grobovi naših predaka.

Podsticaj iz Beograda

S obzirom da se radi o veleizdaji istorijskih razmjera, koja je Abazovića označila za ”vijeke i vjekove”, jasno je da ovaj intelektualno limitirani najamnik ”srpskog sveta”, nije mogao sam da donese takvu odluku. Abazović je imao jaku podršku zvaničnog Beograda, centrale SS i nezvanične Moskve za potpisivanje ”temeljnog ugovora”. Ali presudnu ulogu da potpiše veleizdajnički ugovor imao je zapadni faktor predvođen ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom.

Upravo je Hil, kako smo već pisali, po nalogu Porfirija Perića pritiskao Abazovića da što prije stavi potpis na dokument sa SPC.

Vlada Crne Gore je 8. jula prošle godine usvojila tekst ‘temeljnog ugovora’. Bez ikakvih konsultacija sa stručnom javnošću Abazović je u svom stilu, na kvarno, izdejstvovao usvajanje teksta koji je pisan u Beogradu. Nakon toga uslijedila je žestoka reakcija i revolt javnosti zbog čega se Abazović našao u strahu i počeo je da se koleba. Osim toga, obećao je da neće potpisivati ugovor prije konsultacija.

Kristofer Hil i Dritan Abazović u Porto Novom desetak dana prije potpisivanja velizdajničkog ”temeljnog ugovora”

Međutim, tada je na scenu stupio Vučićev diplomatski specijalac, ambasador Kristofer Hil koji je dao ”vjetar u leđa” Abazoviću da izvrši akt veleizdaje. Američki ambasador i Vučićev intimus se 22. jula našao sa Abazovićem u Porto Novom, desetak dana prije potpisivanja ugovora. Kako smo već pisali, maltene mu je naredio da potpiše ugovor sa SPC, i garantovao je Abazoviću da to neće nositi nikakve teže posljedice.

Iako su tada iz EU dolazile poruke da Crna Gora treba da se fokusira na reformu vladavine prava, ekonomiju, borbu protiv organizovanog kriminala, a ne na ”temeljni ugovor”, Abazović je na brzinu, tajno i organizovano potpisao veleizdajnički akt.

”Ispomoć” američko-srpskog lobija

Potpis na ovaj kontroverzni dokument kojim je na okupatorsku svetosavsku sektu, inače ispostavu srpskih i ruskih tajnih službi, prepisana crnogorska sakralna i kulturna baština, Abazović je stavio uprkos tome što je znao da će njegova vlada nakon toga pasti.

Kako saznaje Portal Aktuelno iz pouzdanih diplomatskih izvora, osim velikog pritiska Beograda, njegovih nalogodavaca Aleksandra Vučića, Porfirija Perića i Hila, u čitavu priču se umiješao i krajnje sumnjivi američko-srpski lobi.

”Okolnost koja je prethodila potpisivanju temeljnog ugovora vezana je za takozvanu kriptu, odnosno snimljene razgovore sa SKY aplikacije Abazovića. Određeni američki interesni krugovi, bliski srpskim lobijima ucjenjivali su nezvaničnim kanalima ”brata Abaza” kriptom da bi osigurali da će ovaj da potpiše ‘temeljni ugovor’. Ti krugovi su Abazovića pritisnuli da potpiše ugovor sa SPC, jer su znali da DPS i tadašnji predsjednik Milo Đukanović nemaju izbora i da moraju nakon toga da sruše manjinsku vladu koju su podržali”, kazali su naši izvori.

Abazović sa šefovima svetosavske sekte Prvoslavom Perićem i Jovanom Mićovićem: Kakve su sve mahinacije prethodile potpisivanju ”temeljnog ugovora”

Američko-srpskom lobiju to je bilo važno da bi pokušali da ostvare sopstvene interese.

”Ucjenom Abazovića ubili su dva zeca – dobili su ‘temeljni ugovor’, a DPS je nakon toga srušio vladu koju su podržavali, nakon čega je Crna Gora uvedena u dodatnu nestabilnost. Nakon toga Abazović je i zvanično žrtvovan i postao je za Amerikance neupotrebljiv”, rekli su naši izvori.

Kako su kazali, iako sve ovo djeluje neprikladno za diplomatske krugove, to nije iznenađenje.

”To je način na koji određeni, pogotovo ‘odmetnuti’ diplomatski krugovi SAD funkcionišu. Abazović je mislio da će, ako sluša te američke interesne grupe, vladati 30 godina, ali nije shvatio da je za njih potrošni materijal. Sad odlazeći crnogorski premijer može koristiti samo Vučiću za dalju destabilizaciju Crne Gore. Ali su to čini se očajnički potezi, jer je i Vučić svjestan da je pročitan od strane svojih dosadašnjih saveznika iz SAD (prije svih Kristofera Hila) koji su shvatili da neće nikad potpisati francusko-njemački plan, što bi značilo da se Srbija ne bi protivila ulasku Kosova u međunarodne institucije, iako je obećao. Stoga i Vučića čeka ista sudbina kao Abazovića jer su obojica prekriženi od strane SAD”, rekli su naši izvori.

Ovakva situacija će Vučića i Abazovića natjerati na očajničke poteze kada je u pitanju Crna Gora, o čemu će Portal Aktuelno naknadno pisati.

Kontakti sa BIA

U avgustu 2021. godine u javnosti je isplivala informacija da su pripadnici jednog od najozloglašenijih balkanskih klanova dogovarali nabavku i poklanjanje kriptovanih telefona za tadašnjeg potpredsjednika Vlade i koordinatora svih službi bezbjednosti Dritana Abazovića.

Da li je Kristofer Hil svjestan da je izigran od srpskih popova i Aleksandra Vučića?

Abazović je u avgustu prošle godine priznao da je kriptovani telefon dobio od prijatelja.

Da postoji i te kako osnovana sumnja da se u razgovorima i prepiskama Abazovića moglo naći dosta diskreditujućeg materijala, govori i to što je bio veoma blizak kontroverznim bezbjednosno-obavještajnim krugovima, kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji.

Abazovića često dovode u vezu sa takozvanim škaljarskim klanom, njegov najbliži saradnik bivši direktor Uprave carina, Rade Milošević je uhapšen i proveo je nekoliko mjeseci u pritvoru zbog sumnje da je umiješan u šverc cigareta.

Portal Aktuelno pisao je više puta o tajnim sastancima sa bivšim prvim operativcem BIA-e i ruskim čovjekom za Zapadni Balkan Markom Parezanovićem, što je i sam Abazović potvrdio u Skupštini 19. avgusta prošle godine. Osim toga takođe smo pisali i o tajnim sastancima u beogradskim državnim rezidencijama – vilama Mir i Bokeljka, gdje se nalazio sa srpskim autokratom Vučićem i njegovim kompanjonima.

Samo iz ovih okolnosti koje su poznate javnosti osnovano je pretpostaviti da bi Abazovićeva ”kripta” mogla da bude veoma interesantna. Da li će biti iskorišćena od odmetnutih američkih krugova bliskih srpskim lobijima koji je posjeduju sada je manje bitno, jer, što se njih tiče, Abazović je obavio svoji dio prljavog posla i odavno je rashodovan.

U.P.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije