Connect with us

Politika

Aleksandar Raković: Krivokapićev režim je omalovažio svoje birače i učesnike litija koji su iznijeli teret promjena

Published

on

U Crnoj Gori 2021. bila je godina izneverenih očekivanja, jer režim Zdravka Krivokapića nije uradio skoro ništa čime bi birači koalicije “Za budućnost Crne Gore” bili zadovoljni, ocijenio je istoričar Aleksandar Raković.

On je u autorskom tekstu za BORBU konstatovao da je Krivokapićeva Vlada omalovažila i učesnike litija koji su takođe 2020.  godine iznijeli teret promjena.

Kakav je odnos prema srpskom narodu zauzeo Krivokapić, najbolje ilustruje to što brojne srpske kulturne i naučne institucije za godinu dana nisu dobile ni centa od Vlade koja se hvali da vodi računa o potrbema svih naroda u Crnoj Gori.

-Kada je reč o Srbima u Crnoj Gori, pobjednicima na izborima 30. avgusta 2020, Krivokapićev režim nije imao namjeru da sprovede popis kako se ne bi pokazalo da su Srbi u Crnoj Gori već sada relativna većina prema nacionalnosti i apsolutna većina prema maternjem jeziku. Pored toga, Krivokapić srpsko pitanje u Crnoj Gori nije želeo da riješi ni u korist srpskih kulturnih i naučnih ustanova. Naime, bez budžetskih dotacija Crne Gore ostali su Matica srpska u Crnoj Gori, Institut za srpsku kulturu sa sjedištem u Nikšiću i brojne druge ustanove koje je srpski narod stvorio kako bi bio odbranjen i sačuvan istorijski srpski identitet Crne Gore- naveo je Raković.

Nezapamćeni skandal u Patrijaršiji obilježio Krivokapića za sva vremena

Iako je Krivokapić iz mjeseca u mjesec obećavao da će Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti potpisan, to se nažalost nije dogodilo, a najvjerovatnije se neče ni dogoditi dokle god on pokriva premijersku funkciju.

Godinu za nama, kao i politčku karijeru Zdravka Krivokapića obilježio je nezampaćeni skandal od 27. maja u Patrijaršiji kada je crnogorski premijer prevario Patrijarha Porfirija time što nije htio da potpiše, između obije strane, već usaglašeni tekst Temeljnog ugovora.

-Krivokapić je u maju 2021. došao u Beograd da potpiše usaglašeni tekst Temeljnog ugovora, potom je tokom puta promijenio mišljenje, odbacio usaglašeni tekst i u Srpskoj patrijaršiji priredio nezabilježeni skandal ucjenom koju je ispostavio Svetom arhijerejskom saboru. Nakon toga je slao u Srpsku patrijaršiju raznorazne svoje nacrte Temeljnog ugovora u kojima niko razuman nije mogao da se snađe. Očito je da Krivokapić ne želi da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, osim ako mu ne posluži kao odskočna daska za osnivanje stranke- smatra Raković.

Leposavićevom smjenom i Rezolucijom o Srebrenici stigmatizovali srpski narod

Godinu za nama obilježila ja i odluka Zdravka Krivokapića da smijeni ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava zbog iskazanog akademskog stava u vezi sa zločinom u Srebrenici.

-Krivokapić je u maju 2021. otputovao u zvaničnu posjetu Republici Srpskoj gdje su ga primili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica RS-a Željka Cvijanović. Tom prilikom Krivokapić je s navijačima Borca iz Banjaluke proslavio titulu ovog fudbalskog kluba u ligi BiH. Međutim, samo dvadesetak dana kasnije, Krivokapić je u junu 2021. u Skupštini Crne Gore inicirao smjenu ministra Vladimira Leposavića zbog akademskog stava iznijetog o događajima u Srebrenici 1995. a Skupština Crne Gore usvojila je i Rezoluciju o Srebrenici kojom je stavljena stigma na čitav srpski narod. Na taj način Krivokapić i njegov režim izdali su Republiku Srpsku koja je crnogorskom premijeru pružila bratsku ruku i toplo gostprimstvo- kazao je Raković.

Krivokapić dočekan u Beogradu onako kako je zaslužio

Zdravko Krivokapić se tokom posjete Beogradu uvjerio u jedinstvo i nedjeljivost srpskog naroda čije je interese u Crnoj Gori iznevjerio, naglasio je Raković.

-Posle više od godinu dana moljakanja da bude zvanično primljen u Republici Srbiji, Krivokapić je konačno početkom novembra 2021. posjetio Beograd. Dočekan je na aerodromu na način kako dolikuje nekom ko je iznevjerio očekivanja srpskog naroda. Pritom, Aleksandar Vučić mu je pokazao državnu snagu Srbije preko novosagrađenog grada Beograda na vodi i mreže autoputeva, a Nikola Selaković ga je odveo u Hram Svetog Save da mu kroz sjaj ovog zdanja pokaže duhovnu snagu Srbije i jedinstvenog i nedjeljivnog srpskog naroda. Krivokapić je mogao samo da se divi- naveo je Raković.

U Crnoj Gori je i dalje na snazi segregacija prema srpskim političkim predstavnicima

Kada se sve sabere i oduzme, Raković je ubijeđen da Krivokapić treba da se povuče sa premijerske pozicije zbog iznevjerenih očekivanja građana i oskudnih rezultata, kako bi se na pravičan način formirala vlast u skladu sa izbornom voljom građana na izborima 30. avgusta 2020. godine.

-Prvu godinu Krivokapićeve vladavine pamtićemo i po tome da je izmijenjen i dopunjen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, zbog kog je krajem decembra 2019. počela srpska revolucija u Crnoj Gori. Time je nova vlast izašla u susret Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Pored toga, 2021. ćemo zapamtiti i po tome da je Krivokapić bio primoran da obezbijedi ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju. Važno je da je tokom 2021. omogućeno da se Srbi zapošljavaju u državnim ustanovima Crne Gore čime je dijelom ukinuta segregacija koju je decenijama utemeljivala Demokratska partija socijalista.

Međutim, Krivokapić je jednim djelom nastavio tu segregaciju odnosom prema srpskim političkim prvacima u Crnoj Gori, a posebno prema Demokratskom frontu i Socijalističkoj narodnoj partiji. Stoga je Krivokapiću vrijeme – da zbog iznevjerenih očekivanja i oskudnog rezultata – odleti s vlasti kako bi se na pravičan način formirala vlast u skladu sa izbornom voljom građana na izborima 30. avgusta 2020. godine- zaključio je Raković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije