Connect with us

Politika

AZRA JASAVIĆ ZA LUČU: Nova vlast baštini politiku Slobodana Miloševića sa početka 90-tih

Published

on

U Crnoj Gori je nakon trideset godina došlo do promjene vlasti, donoseći zabrinjavajuće varijacije za građanski orijentisane birače. Ono što posebno brine, u razgovoru za portal Luča objašnjava bivša poslanica Pozitivne Crne Gore i bivša potpredsjednica Vlade Azra Jasavić jeste politika koju baštini Vlada Zdravka Krivokapića.

„Nova vlast baštini politiku režima Slobodana Miloševića sa početka 90-tih godina prošlog vijeka, koja je do temelja razgradila bivšu Jugoslaviju uz ogromna ratna razaranja, ostavljajući za sobom veliki broj žrtava. Olakšavajuća je okolnost, što je sada Crna Gora članica NATO saveza, što je i bio rezultat promišljene politike Pozitivne Crne Gore, a razlog zašto je tek sada svima kristalno jasan“, objašnjava Jasavić.

Pozitivna Crna Gora kao nova politička snaga je 2012 bila ozbiljna građanska alternativa, ističe Jasavić, dodajući da je njeno rukovodstvo jasno vidjelo politički kurs tadašnje opozicije.

„Članstvo Crne Gore u NATO savez, probuđene radikalne snage iz 90-tih spriječava da maksimalno rposipaju akumulirani klero-fašistički bijes na balkanski način, kako to rade ciklično na svakih pedeset godina. Koristeći kontinuitet genocida nad manjinama i amortizovanje podvampirene nacionalšovinističke atavističke animozitete koji se hrane mitovima, gutajući kao neman sve što na njih ne liči“, kaže Jasavić.

Upravo je Pozitivna Crna Gora dala puni doprinos NATO integracijama kada je u januaru 2016 godine podržala Vladu koja je imala jasan prozapadni kurs, što je bio preduslov za prijem Crne Gore u NATO savez, a time i uspješan nastavak pridruživanja Evropskoj Uniji.

„Na taj način Pozitivna je osujetila plan klerikalizacije Crne Gore koji sada sprovodi Vlada premijera Krivokapića, jer je jasno prepoznala u tadašnjoj opoziciji snage koje bi direktno radile protiv interesa građanske Crne Gore, što danas i čine, a što trajno nije bila u mogućnosti, jer na parlamentranim izborima 2016 godine, nije ušla u Parlament. Zato nije skromno reći da je rukovodstvo Pozitivne imalo vizionarsku sposobnost da prepozna i spriječi retrogradne snage koje sada čine aktuelnu vlast u Crnoj Gori i ozbiljno pomogne u učlanjenju Crne Gore u NATO savez, što jeste neoprostiv grijeh te partije sa stanovišta sadašnje vlasti, a što je nama iz rukovodstva Pozitivne Crne Gore osobita čast I satisfakcija, jer smo svoje političko ideološke ciljeve na spoljno političkom planu ostvarili, a sada vidimo da ih formalno prihvata i nova parlamentarna većina“, objašnjava Jasavić.

Ona smatra da je ova Vlada Zdravka Krivokapića formirana zahvaljujući aktivnostima Srpske pravoslavne crkve.

„Time je i logično da u njoj nema manjina, izuzev potpredsjednika Vlade koji je u političkoj službi te crkve sa svojom koalicijom Crno na bijelo, a da toga moguće, nije svjestan. Ova kolacija je trojanski konj crkvenog klera i služi za obmanu gradjanskih birača, koji su željeli smjenu nesmjenjivog DPS-a bez obzira na rizike i posljedice, koje danas sa neskrivenim čudjenjem posmatra domaća i medjunarodna javnost“, kaže Jasavić.

Jasavić u razgovoru za portal Luča objašnjava da je negiranje genocida u Srebrenici očigledan poziv na nastavak genocidne politike prema Bošnjacima na Balkanu, koji za negatore genocida, očigledno nije završen.

„To je jasna politička poruka, koju na žalost ne mogu promijeniti jalova objašnjenja Vlade, ministra Leposavića i nejakog potpredsjednika Abazovića, koji preko ove poruke sa svojom koalicijom Crne na Bijelo nije smio kukavički zakašnjelo odreagovati, već naprotiv, morao je iskoristiti funkcionalnu moć i ministra Leposavića dovesti poznaniji prava!!!! Nakon negiranja genocida u Srebrenici od strane ministra Leposavića, u Vladi Crne Gore nije bilo mjesta za ministra i potpredsjednika! Jedan je morao poći! Težine negiranja genocida u Srebrenici morao je biti svjestan potpredsjednik Abazović koji je predsjednik kolacije Crno na bijelo, koja se navodno predstavlja za gradjansku koaliciju, što ona nakon olakog prihvatanja ministra Leposvavića i negacije genocida u Srebrenici , čak ni formalno više nije“, objašnjava Jasavić.

Ako analizirate položaj nacionalnih manjina, ravnopravnost polova, borbu protiv nepotizma, klijentelizma, revanžizma, nacionalizma, ako posmatrate zapošljavanje po “dubini i širini” koju sprovodi nova vlast, stanje ljudskih prava i sloboda, sve slabiji nevladin sekotor, koji je u službi nove vlasti, onda je jasno da Crna Gora stagnira na putu ka EU, što će se negativno odraziti na sve njene građane, bilo da glasaju sadašnju vlast ili opozciju, zaključuje Jasavić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije