Connect with us

Politika

BEČIĆ: Evropski put Crne Gore stabilniji nego ikada

Published

on

Crna Gora ostaje nepokolebljivo na evropskom putu i taj kurs je stabilniji nego ikada, bez obzira na određene izazove koje „prva promjena vlasti u istoriji“ sama po sebi nosi, poručio je predsjednik crnogorskog Parlamenta Aleksa Bečić, govoreći pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta (AFET).

Predsjednik Skupštine je nalgasio da je ovo njegovo prvo obraćanje u Evropskom parlamentu, kao predsjednik Skupštine Crne Gore „izabran nakon prve i istorijske smjene vlasti u Crnoj Gori u avgustu prošle godine“.

„Dokazali smo da kao mala balkanska zemlja imamo izgrađen demokratski kapacitet, da smo sposobni za mirnu tranziciju vlasti, da baštinimo evropske i evroatlanske vrijednosti i da uistinu živimo građanski koncept – jer je on jedini na koji pristajemo“, kaže Bečić.

„Prijateljstvo se gradi ravnopravnošću a ne potcjenjivanjem“

Bečić poručuje i da Crna Gora ne može stići jednako brzo do članstva u Evropskoj uniji i do postizanja željenih evropskih standarda bez saradnje sa susjedima, jer, kako nalgašava, samo uspješan region, istinski može biti dio najnaprednijeg saveza na svijetu – Evropske unije.

„Tražimo tačke spajanja, a ne tačke razdvajanja. Prošlost ostavimo istoričarima, a budućnost gradimo zajedno. Poštujmo se i uvažavajmo. Budimo ravnopravni partneri, jer prijateljstvo se gradi ravnopravnošću a ne potcjenjivanjem. Od saradnje i prijateljstva svi dobijamo. Dobijaju naši građani, naše ekonomije, naši integracioni procesi, dobijau naše države, pobjedjuje Balkan, trijumfuje Evropa“, naglasio je Bečić.

Bečić je podsjetio da Crna Gora jeste najnaprednija država Zapadnog Balkana.

„Jedini smo otvorili sva pregovaračka poglavlja. Istina, zatvorili smo samo tri, ali spremni smo da u skladu sa revidiranom Metodologijom prvo zatvaramo najteža pitanja, iako nama, iskreno rečeno, ovaj pristup najmanje odgovara, jer imamo određen broj poglavlja već spreman za zatvaranje. Međutim, želimo napredak zasnovan na zaslugama – u potpunosti posvećeni ubrzanju sprovođenja reformi, posebno u ključnim oblastima vladavine prava, demokratije, pravosuđa, borbe protiv korupcije i slobode medija, kako bi gradili bolju budućnost za građane Crne Gore“, ističe Bečić.

Poručuje da Crna Gora, obilježavajući četiri godine članstva, nastavlja da bude kredibilna i pouzdana NATO članica, saveznik koji doprinosi ostvarivanju ciljeva Alijanse.

„To je pored evoprskih integracija i regionalne saradnje, jedan od naša tri stuba spoljne politike sa kojim nema kompromisa“, naglašava Bečić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije