Connect with us

Politika

BEČIĆ: Rezolucijom precizirano da je odgovornost na pojedincima

Published

on

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić kazao je u Antaliji da “evropski put Zapadnog Balkana nema alternativu” i istakao da Crna Gora snažno podržava evropske aspiracije zemalja regiona. On je istakao da je usvojenom Rezolucijom o Srebrenici jasno precizirano da srpski, bošnjački i hrvatski narodi, nisu niti mogu biti genocidni ili zločinački i da odgovornost može pripadati isključivo pojedincima.

Delegacija koju predvodi Bečić učestvuje na Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koja je održana od 21. do 22. juna, u Antaliji, u Republici Turskoj.

Na marginama tog susreta, predsjednik Bečić je održao bilateralni susret sa predsjednikom Skupštine Republike Sjeverne Makedonije, Talatom Džaferijem.

“Tom prilikom predsjednik Bečić je saopštio da “evropski put Zapadnog Balkana nema alternativu” i istakao da Crna Gora snažno podržava evropske aspiracije zemalja regiona, te da je spremna da pruži espertsku, tehničku i svaku drugu vrstu pomoći Sjevernoj Makedoniji u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende”, navodi se u saopštenju Skupštine.

On se osvrnuo i na trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori.

“Usvojenom Rezolucijom o Srebrenici jasno je precizirano i ugrađeno da srpski, bošnjački i hrvatski narodi, nisu niti mogu biti genocidni ili zločinački i da odgovornost može pripadati isključivo pojedincima, te da su uzaludna spinovanja određenih centara moći, koji fabrikuju neistine zarad postizanja svojih jeftinih političkih ciljeva”, kazao je on.

Saopštio je da je nova vlast svoju politiku utemeljila na sporazumu koji su potpisali nosioci tri pobjedničke liste na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, u kojem je iskazan jasan stav “da nastavljaju postojeći evropski i evroatlanski put naše zemlje, te da je spoljna politika Crne Gore u potpunosti usklađena sa politikom Evropske unije”.

“Bečić je sagovornika upoznao sa činjenicom da je novi skupštinski saziv donio set socijalnih zakonskih rješenja koji podrazumijevaju uvođenje dječijeg dodatka za sve predškolce, besplatne udžbenike za sve osnovce, povećanje iznosa minimalne zarade i povećanje staračke naknade”, navodi se u saopštenju.

Značajnu pažnju u svojoj riječi predsjednik Bečić posvetio je usvojenim izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine Crne Gore.

“Od sada, najmanje po jedan potpredsjednik će se birati iz redova opozicije, manje zastupljenog pola i poslanika stranaka manjinskih naroda, klub poslanika mogu obrazovati najmanje dva poslanika izabrana sa lista stranaka manjinskih naroda umjesto dosadašnjih tri, dok će se najmanje tri predsjednika skupštinskih odbora, ubuduće, birati iz redova opozicije”, navodi se u saopštenju.

Neke od izmjena koje je naveo predsjednik Bečić, kako bi Skupština u punom kapacitetu mogla da ostvaruje i jača svoju kontrolnu i nadzornu funkciju, predviđaju i da je nadležni ministar dužan da učestvuje u radu odbora ako je određen za predstavnika predlagača akta, odnosno podnosioca amandmana, kao i dužnost nadležnog ministra da učestvuje na sjednici Skupštine na kojoj je određen za predstavnika predlagača akta koji se razmatra na sjednici.

“Predsjednik Bečić je istakao zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima dvije prijateljske države, ali i o važnosti učvršćivanja i produbljivanja njihove sveukupne saradnje. Dvojica predsjednika su se saglasila da je od obostranog interesa jačanje dalje saradnje dvije države, posebno u oblasti ekonomije”, navoid se u saopštenju.

Tokom razgovora, predsjednik Džaferi je naveo da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja, što predstavlja dobar temelj za nastavak efikasne regionalne saradnje. On je istakao da je od izuzetnog značaja što skorije uspostavljanje vazdušne linije između dvije zemlje, ali i izgradnja putne infrastrukture, koja bi obezbijedila intezivniji razvoj privrednih grana dvije države.

“Dvojica predsjednika su razmijenila iskustva parlamenata dvije države o brojnim realizovanim projektima koja su sprovedena u cilju povećanja transparentnosti i otvorenosti rada. Tom prilikom predsjednik Bečić je istakao da je Skupština Crne Gore, shodno posljednjem istraživanju, koje je sprovodeno od strane nevladnog sektora, zauzela prvo mjesto po stepenu transparetnosti i otvorenosti rada kada su u pitanju zemlje bivše Jugoslavije”, navodi se u saopštenju.

Bečić je istakao da je trenutna epidemiloška situacija u Crnoj Gori izuzetno povoljna i tim povodom uputio poziv građanima Sjeverne Makedonije da posjete Crnu Goru. On je pohvalio dosadašnji rad resornog ministarstva uz konstataciju da ova turistička sezona, za razliku od prošle, kada su državne granice bile zatvorene, ima sve preduslove da bude veoma uspješna.

Predsjednik Skupštine Crne Gore je prvog dana boravka u Antaliji imao susret i sa predsjednikom Grupe prijateljstva sa Crnom Gorom Erolom Kavunđuom, na kojem su konstatovani dobri, prijateljski i sadržajni odnosi, koje karakteriše snažna ekonomska saradnja, kontinuirano povećanje robne razmjene i stranih direktnih investicija, kao i kvalitetna ugovorna baza koja predstavlja dobru osnovu za realizaciju budućih projekata od obostranog interesa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije