Connect with us

Politika

BLIŽI SE KRAJ ”VELIKE LJUBAVI”: Hil se izvlači, neće da strada zbog srpskog autokrate?

Published

on

Piše: Balša Knežević

Srpskom autokrati Aleksandru Vučiću polako ističe vrijeme i ponestaje opcija, pa je izvjesno da će se uskoro naći u situaciji kada će morati da izabere – da potpiše francusko-njemački sporazum o stabilizaciji odnosa sa Kosovom, ili da se suoči sa teškim posljedicama u vidu izolacije i sankcija Zapada.

Stavljanjem potpisa na francusko-njemački plan za Kosovo, Vučić, odsnosno Srbija, bi faktički priznali nezavisnost ove države. Zapad je ovoga puta više nego jasan – ukoliko ne potpiše sporazum koji su mu naložili, Srbiju čekaju sankcije, a Vučića sudbina Slobodana Miloševića.

Sa druge strane srpskom diktatoru još veća opasnost prijeti od Kremlja, koji se izričito protivi potpisivanju evropskog sporazuma za Kosovo, koji bi značio stabilizaciju odnosa dvije države.  Tada bi put Kosova u NATO bio otvoren, a to bi značilo da će ova država postati nova članica Sjevernoatlantskog saveza, što potpuno ruši rusku strategiju na Balkanu.

Što da radim kukala mi koža?

Zapad poručio – nema više vrdanja!

Srpski autokrata se nalazi između Zapada i Rusije u situaciji koja najbolje može da se okarakteriše kao – izbor između strijeljanja i vješanja. Ali Vučić je umjesto da se urazumi i prizna kapitulaciju, u svom stilu smislio nešto što njemu liči na izlaz – treću varijantu koja ga, u njegovoj glavi, spašava od ’’vješanja i strijeljanja’’.

Beogradski diktator već koristi sve podle trikove iz svog širokog repertoara manipulacija da bi se održao na vlasti i izbjegao sudbinu njegove braće po ideologiji – Slobodana Miloševića, Ratka Mladića, Radovana KaradžićaVeć smo pisali da je Vučićeva podla namjera da formalno prihvatiti francusko-njemački plan, ali da ga ne realizuje, ili ga minira i sabotira iz ovih ili onih razloga.

Međutim, kako su kazali diplomatski izvori portala Aktuelno, Vučić je potpuno razotkriven na Zapadu koji mu više sigurno neće tolerisati prevare i pokušaje vrdanja.

”Preko diplomatskih kanala Beogradu su sa Zapada poslati signali da Vučiću više neće proći prljave igre i pokušaji manipulacije. Vučić ide logikom ‘ako sam 10 godina uspjevao da Zapadu prodajem maglu, onda ću moći to da radim još par godina’. Ali ovoga puta je pogrešno procijenio i Zapad mu jasno poručuje da ako ovoga puta prevari, može da računa na teške posljedice po Srbiju, koje mogu da dovedu čak i do sankcija i izolacije zemlje. To bi sigurno bio i Vučićev politički kraj”, rekli su naši izvori.

Žozep Borelj i Aleksandar Vučić: Ni malo prijatan susret

Borelj bio jasan, Vučić u strahu od Kremlja

Da EU i Zapad neće više tolerisati Vučićeve demagoške izgovore, veoma jasno je poručio i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Vučić se nedavno u toku minhenske Konferencije o bezbjednosti sastao sa Boreljom koji je poručio da je Srbiji „snažno zamjereno“ zbog neuvođenja sankcija Rusiji. Borelj je potvrdio da su Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti pozvani u Brisel 27. februara.

”Sastaću se sa njima dvojicom u Briselu 27. februara. Da, pozvao sam ih da dođu i vode cjelodnevne razgovore jer imamo prijedlog na stolu i nadam se da će biti u stanju da prihvate taj prijedlog kao put da normalizuju svoje odnose”, rekao je Borelj za Dojče vele u Minhenu, čime je jasno stavio do znanja da EU više neće imati nimalo razumijevanja za Vučićevu neodlučnost, odugovlačenje i pokušaje prevare.

Osim pritiska koji dolazi sa Zapada, srpski autokrata je u strahu od reakcije Moskve koja je uvjerena da Vučić neće prihvatiti zapadni plan za Kosovo. Ako ga prihvati, politička karijera će biti najmanje o čemu će Vučić morati da brine kad je odmazda Kremlja u pitanju.

Zadnja opcija

U ovako bezizlaznoj situaciji Vučić će se, kako su kazali naši diplomatski izvori, okrenuti svom starom intimusu – ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu – Kristoferu Hilu.

Kako su kazali naši izvori, Vučić već šalje signale Hilu da mu pomogne u ovoj izuzetno teškoj situaciji i ublaži stav Zapada, što bi mu dalo prostora za manevrisanje.

Kristofer Hil: Da li će zbog Vučića rizikovati sopstvenu političku karijeru koja je i onako pri kraju?

”Vučić računa da bi Hil, koji ga je do sad bezrezervno podržavao, mogao da mu pomogne da se stav Zapada malo olabavi. Srpski autokrata bi tada dobio prostor za političko manevrisanje i zakazivanje eventualnih prijevremenih izbora, ili referenduma za francusko-njemački plan. Kada bi mu to prošlo dobio bi još nekih pola godine-godinu vremena da i dalje manipuliše Zapadom”, rekli su naši izvori.

Kako navode, problem ovoga puta predstavlja veoma čvrst stav Zapada koji više ne dozvoljava da ih Vučić ”vuče za nos”.

”Stoga je veoma upitno da li Hil, sve i da želi, može da mu pomogne. Ovoga puta ako Hil stane na Vučićevu stranu dovodi u pitanje sopstvenu političku reputaciju, jer ide direktno protiv zvanične politike Vašingtona i Brisela”, navode naši izvori.

Hil diže ruke od Vučića?

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil  poznat je po tome što favorizuje srpskog autokratu Vučića, i u veoma bliskim je odnosima i veoma zaštitnički nastrojen prema takozvanoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i njenom izvršnom direktoru Prvoslavu Periću, poznatom po operativnom nazivu Porfirije.

Hil već duže vremena direktno pomaže srpskim nacionalističkim hegemonističkim krugovima iz zvaničnog Beograda na čelu sa Vučićem u integraciji Crne Gore u ”srpski svet”, dok u zamjenu želi da srpski režim ne pravi pitanje oko priznavanja Kosova i eventualne eksploatacije litijuma.

Međutim, Vučić je iznevjerio sva očekivanja Zapada, iznosio laži i manipulacije u kontinuitetu, pa je upitno da li Hil više uopšte ima prostora da podržava srpskog autokratu, a da i sam ne uđe u otvoreni sukob sa zvaničnom politikom Vašingtona i Brisela.

Jedno je ipak sigurno, kao iskusni diplomata, Hil neće prihvatiti da brani Vučića do zadnjega i zajedno sa njim podjeli odgovornost i posljedice politike manipulacija, prevare i sjedjenja na više stolica.

Jer, ko bi bio lud da podijeli sudbinu srpskog autokrate koji se rapidno približava trenutku kada će biti prinuđen da bira između političkog strijeljanja Zapada se jedne, ili političke omče koju mu sprema Kremlj, sa druge strane. To je sasvim dovoljno da se završi velika ljubav između američkog ambasadora i beogradskog hegemona u pokušaju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije