Connect with us

Politika

BORBA saznaje: Propao koncept manjinske Vlade, Milo neće da se povuče sa pozicije predsjednika DPS-a

Published

on

Koncept manjinske Vlade URE, SDP-a, SD-a i manjinskih partija koji bi u Skupštini Crne Gore podržao DPS propao je danas, saznaje BORBA.

Prepreka uspostavljanju ovakvog koncepta Vlade jeste odbijanje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da se povuče sa mjesta predsjednika DPS-a, što je bio glavni glavni preduslov GP URA za sklapanje ovakvog političkog aranžmana.

Međutim, to nije originalna ideja URE, već pojedinih zapadnih centara moći, prvenstveno Vašingtona.

Vašington je u prethodnom periodu intezivno radio na zbližavanju DPS-a i URE kroz koncept manjinske Vlade koji bi najjača opoziociona partija podržala u Parlamentu. Prema tom naumu, URA bi vodila glavnu riječ u Vladi koji bi osim njih sačinjavali i predstavnici SDP-a, SD-a i manjinskih partija. Za premijera bi bio izabran Dritan Abazović.

Taj plan je takođe podrazumijevao da se predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povuče sa mjesta prvog čovjeka DPS-a i da se ne kandiduje za novi predsjednički mandat.

To je Đukanoviću lično predočio američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Kako BORBA saznaje, danas je Đukanović i definitivno odbio takav epilog, pa je ideja o manjinskoj Vladi bar za sada propala.

A da od tog scenarija trenutno neće biti ništa može se naslutiti i iz današnje izjave potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića koji je kazao da ne podržava koncept manjinske vlade, te da se čeka da se razbistre neke stvari o kojima je razgovarao na važnim međunarodnim adresama.

-Ja lično nisam za to, Crno na bijelo nije za to. Mi želimo da imamo veću političku stabilnost da bi sprovodili reforme i donosili zakone, da mijenjamo Tužilaštvo, Sudstvo, da mijenjamo sudiju Ustavnog suda. Sve institucije će ući u blokadu za dva-tri mjeseca. Moramo da sačekamo da se neke stvari razbistre, o kojima smo razgovarali na važnim svjetskim adresama, ako se situacija bude rabistrila, mislim da će to biti pozitivno za Crnu Goru- kazao je Abazović.

Takođe, propast ideje manjinske Vlade označava i prvu pobjedu DF-a i Demokrata u političkom nadgornjavanju sa URA-om. DF i Demokrate su se prethodnih dana odlučno suprostavili tom konceptu i njegova propast može otvoriti šansu novim pregovorima unutar parlamentarne većine i konačnom dogovoru kojim bi se razriješila višemjesečna politička kriza koju je prouzrokovao premijer Zdravko Krivokapić.

1 Comment

1 Komentar

  1. komsija

    27.11.2021. at 08:57

    Sto radi Dritan sa 5% i 3 poslanika u Skupstini ! Teror .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije