Connect with us

Politika

BOŠNJAČKO VIJEĆE: Odbacivaćemo šizofrene narative novnih pokušaja negiranja bošnjačkog naroda

Published

on

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori saopštilo je da će Bošnjaci i u narednom periodu sa indignacijom odbacivati šizofrene narative novnih pokušaja negiranja, dezavuisanja i unižavanja duhovnog i materijalnog bića bošnjačkog naroda, ali i svih drugih zajednica posvećenih vrijednostima savremene evropske civilizacije.

Kako navode, oko četrdesetak najistaknutijih predstavnika bošnjačkog naroda u Crnoj Gori iz političkog, kulturnog i obrazovnog života, složilo se da su Bošnjaci u prethodnom periodu bili simbol svih emancipatorskih procesa u Crnoj Gori, zagovornici koncepta građanske države, društva koegzistencije i multikulturalizma.

Ističu da svaki pokušaj prekrajanja granica u regionu, kao i tendencije istorijskog revizionizma i relativizacije zločinačkih politika 90-ih, treba odbaciti, a budućnost graditi na savremenim evro-atlanskim vrijednostima.

“Zbog toga će se Bošnjaci, sa demokratskim snagama u Crnoj Gori suprostaviti svakom mogućem pokušaju marginalizacije, negiranja, asimilacije ili sagregacije, zbog čega pozivamo predstavnike novih vlasti da uvaže ove sugestije i da u tom duhu preispitaju mogućnost formiranja dodatnog Fonda za razvojnu podršku nerazvijenih područja i opština u kojima žive manjinski narodi”, ističu su u saopštenju.

Bošnjačko vijeće još jednom poziva sve pojedince i organizacije da daju doprinos promociji identiteta Bošnjaka u Crnoj Gori.

“Bošnjački narod je vjekovima ugrađivao sebe u slojevitu baštinu na prostoru Crne Gore, da bi u konačnom, zdušno podržao i obnovu suverenosti svoje domovine, koju kako tada tako i sada, vidi u vrijednostima savremene evropske civilizacije”, navode u saopštenju i dodaju:

“Bošnjaci su najevropskiji narod, i Vijeće u potpunosti podržava legitimne zahtjeve crnogorske dijaspore o zaštiti prava u domovini, koji su vazda dobrodošli i pozivamo ih na još plodniju saradnju u različitim oblastima, a na dobrobit svih državljana Crne Gore.”

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije