Connect with us

Politika

BS: Neka pozovu, pa da razgovaramo

Published

on

Poziv za razgovore mora i formalno da se uputi, a prirodno je da ga uputi onaj politički subjekat ili osoba koji u datom trenutku ima političku moć da krene u proces bilo kakvog oblika rekonstrukcije Vlade, kazao je funkcioner Bošnjačke stranke (BS) Adel Omeragić.

“Kada je riječ o pregovorima o rekonstrukciji Vlade, mislim da u ovom trenutku ne možemo govoriti o tome, jer poziv za razgovore najprije mora i formalno da se uputi, a prirodno je da ga uputi onaj politički subjekat ili osoba koji u datom trenutku ima političku moć da krene u proces bilo kakvog oblika rekonstrukcije Vlade”, kazao je Omeragić za Dan.

Komentarišući poziv DF-a na saradnju, on je rekao da taj poziv shvata kao realan i dobronamjeran.

“Međusobna saradnja i sticanje povjerenja je sigurno dugotrajan proces i želim da vjerujem da i ljudi u Demokratskom frontu razmišljaju na ovaj način. Bošnjačka stranka je uvijek promovisala praksu dijaloga. U civilizovanom svijetu razgovori mogu samo da budu korak više na putu ka izgradnji demokratskog i prosperitetnijeg društva”, naveo je Omeragić.

Kako ističe, Bošnjačka stranka politiku ne shvata kao djelatnost od koje treba imati trenutnu ili kratkoročnu korist.

“Da je tako, mi bismo prihvatili ponudu opozicije iz 2016. godine da vodimo cijelu vladu, kao i poziv iz 2020. godine. Međutim, politika sa sobom nosi i neke druge važne odluke i principe. Politička saradnja moguća je sa onim subjektima koji vide Bošnjačku stranku kao ravnopravnog partnera u budućim procesima, a ne samo kao dekor. Oni politički subjekti koji i danas baštine ideje retrogradnih, nazadnih politika, od kojih je ovaj region imao samo stradanja, ne mogu imati našu podršku”, rekao je Omeragić.

Podsjećamo, predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević čestitao je Ervinu Ibrahimoviću na izboru za novog predsjednika Bošnjačke stranke, uz poruku da ta partija nudi iskrenu ruku saradnje.

Tom prilikom je istakao da su lider Nove Andrija Mandić i on već pozivali BS na dijalog.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije