Connect with us

Politika

ČIRGIĆ: Vlast ponovo udarila na FCJK, ako bude trebalo profesori će čuvati Fakultet

Published

on

Dekan Fakulteta za crnogorski jezik i knjževnost Adnan Čirgić poručio je da je vlast ponovo udarila na Fakultet u poručuje da će profesori FCJK čuvati zgradu Fakulteta ako to bude bilo potrebno.

On je to kazao za CdM nakon što je Uprava za katastar saopštila da više neće finansirati službu obezbjeđenje koja je čuvala zgradu FCJK, koja je zaštićena kao dio kukturne baštine.

– Mi smo o tome obaviješteni od izvjesne savjetnice u Službi za javne nabavke pri Upravi za katastar i državnu imovinu. I to u petak, 5. 10. javljaju da od poneđeljka, 8. 10. neće finansirati službu obezbjeđenja koja je čuvala zgradu koja je zakonom zaštićena kao dio kulturne baštine. Sasvim je jasno da takvu odluku ne može donijeti službenik sektora za javne nabavke, već direktor, a teško da s time nije upoznato i resorno ministarstvo. Fakultetu je dakle ostavljeno da za vikend riješi problem jer već od poneđeljka zgrada neće biti zaštićena. Ako bude trebalo, dok ne iznađemo bolje rješenje, profesori će organizovati dežurstva kako bi pokazali odgovornost prema državnome vlasništvu, kulturnoj baštini ali i prema montenegristici jer ovu vlast, više su puta to pokazali, nije briga ni za što od toga. Dok ministar finansija i premijersko čudo neviđeno harče stotine hiljada eura da nagrade one koji su suzavcima i mecima prije dva mjeseca napadali goloruke građane, dok se hvale budžetskim suficitom, za tri čuvara iz obezbjeđenja FCJK država nema novca! Ima li ikoga ko u to vjeruje?! Nedostaje još samo da na zgradu okače tablu na kojoj će pisati: “Zgradu niko ne čuva. Slobodno devastirajte spomenik kulture i poslužite se inventarom.” Nadam se ipak da će ministar Spajić preispitati ovu skarednu odluku i obezbijediti zaštitu više od vijek staroga reprezentativnog zdanja u kojem se nalazi ustanova koja je i regionalno, a i u svijetu, prepoznata kao centar montenegristike – rekao je Čirgić.

Ponovo obustavljene finansije

Čirgić upozorava da je resor Vesne Bratić ponovo obustavio finansiranje Fakulteta.

– Posljednja rata koju je to Ministarstvo uplatilo Fakultetu jeste rata za avgust, a mi se primičemo polovini novembra. Pošto iz Ministarstva finansija javnost svakodnevno dobija informacije o budžetskim viškovima, onda mora da je opet riječ o svjesnoj blokadi. Ili ministarka Bratić to vrijeme računa “po starome kalendaru”. Kako god, sačekaćemo još koji dan pa onda donijeti odluku o daljim koracima – dodao je on.

On smatra da su  crnogorski građani siti “ovakve marionetske vlasti čiji predstavnici služe za uklin kako u Crnoj Gori tako i u cijelom regionu”, a to su, kako je rekao, pokazali proslava 21. maja na Lovćenu i otpor 4. i 5. septembra na Cetinju kad su građani, samostalno se organizujući, pokazali epsku spremnost da pruže otpor ponižavanju Cetinja kao simbola Crne Gore – uprkos svim mogućim posljedicama.

– Nema nijedne vrijednosti koju je Crna Gora uspjela afirmisati a da je ova vlast nije unizila. Crna Gora danas funkcioniše kao pokorena zemlja kojom vlada Aleksandar Vučić preko Crkve Srbije i lokalnih izdajnika u vlasti koji se ni oko čega dogovoriti ne mogu osim oko ponižavanja zemlje kojom vladaju. Petoga septembra viđeli smo da su po komandi svoga šefa Vučića spremni žrtvovati i goloruke građane – naveo je Čirgić.

Podsjetio je da je nekoliko stotina direktora osnovnih i srednjih škola smijenjeno dekretom u jednom danu.

– Državnome univerzitetu ukinuta je autonomija i na mjesto predśednika Upravnog odbora dovedena funkcionerka partije na vlasti, a na mjesto rektora postavljen velikosrpski i proruski šovinista. Broj žrtava korone je užasan, a premijer koji je na čelu tima za borbu protiv korone odbija se vakcinisati. Javni servis, sudeći po početnim potezima nove uprave koja se obračunava s dugogodišnjim novinarima koji ne pristaju biti sluge vlasti, ulazi u programsku konkurenciju s Vučićevim medijima u Crnoj Gori – istakao je Čirgić.

Prema njegovim riječima, zajemčenu slobodu riječi novinari plaćaju tako što trpe svakodnevne uvrede, brutalne prijetnje i napade, na koje vlast ćuti.

– Ministra pravde nema jer, nakon što je svršio posao Crkvi Srbije, ovakvoj Crnoj Gori više očito ni Ministarstvo pravde nije potrebno. I tako bi se moglo nabrajati do śutra. Sve je to, naravno, moralo otvoriti oči mnogima, pa i onima kojima su realne greške bivše vlasti bile motiv da 30. avgusta prošle godine glasaju za partije koje su izdale ustavne vrijednosti crnogorskog društva – naglasio je on.

Ćutanje CANU-a

Na pitanje gdje je crnogorska intelektualna elita za sve vrijeme pokušaja potiranja svega crnogorskog, Čirgić odgovara da se ona nalazi, ako je vjerovati sadašnjem i bivšem premijeru, u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti.

– Vjeru u tu ustanovu i u te stručnjake neskriveno su obnaradovali i bivši i aktuelni premijer – rekao je Čirgić.

Smatra da CANU ćuti zato što nije sigurna koliko će “ovo ruglo” trajati.

– Inače, da su sigurni da će Crna Gora uskoro zbilja postati dio Srpskoga sveta, ne bi ćutali no bi glasno podupirali kao što su to glasno činjeli ne samo 90-ih godina minuloga vijeka no i nakon referenduma, uoči usvajanja Ustava, kad su organizovali simpozijum na koji su pozvali sve poznate negatore crnogorskoga jezika ne bi li ubijedili vlast da odustane od proglašenja crnogorskoga jezika službenim. Sad ćutnjom podupiru aktuelnu vlast jer se ne ośećaju moralno obaveznim da ustanu protiv klerikalizacije, izdaje, šovinizma, političkoga revanšizma i sl. Trebalo bi pitati predśednika CANU što sad ne aktivira svoj društveno spasonosni lijek “ustavni patriotizam”, koji je prodavao bivšoj vlasti. No ne ćuti samo CANU no i veliki broj drugih kulturnih i naučnih radnika, kojima je strah ili apanaža svezala jezik u mrtvi uza – dodao je Čirgić.

Nova vlast nam je, kako kaže, za godinu dana donijela dodatna zaduženja, odagnala investitore, više puta poskupila gorivo…

– Ali o svemu će bolje oni kojima je to struka. Ja bih dodao da nam je donijela saznanje o nekim vrijednostima kojih nijesmo bili svjesni – pokazala je da u Crnoj Gori bitiše povelika grupa intelektualaca i građanskih aktivista kojima je emancipacija i prosperitet ove zemlje na prvome mjestu, i koji se za te vrijednosti bore uprkos tome što možda jedva preživljavaju. Ne zaboravimo – veliki broj kolumnista i građanskih aktivista niđe ne radi, bivša ih vlast nije primjećivala, a nova ih šikanira. Ali oni zbog toga nijesu kroz Iliju zamrźeli i Sv. Iliju. To su oni koji nijesu prežali grantove, ni strane ni domaće, čija imena nijeste mogli pročitati na rezultatima konkursa za stvaralaštvo, to su oni čijim je imenima raspolagao jedino biro za nezapošljene – naglasio je Čirgić.

Dodaje da su novo vrijeme i nove prilike pokazale koliko je licemjera defilovalo crnogorskom kulturnom, naučnom i prosvjetnom scenom.

– To su koritaši kojima je od 30. avgusta naovamo i majka zaboravila da ih je rodila. Ali ih mi ne smijemo zaboraviti kad ova vlast padne. Moraćemo ih tada pitati đe su bili na današnji dan! U suprotnom, pokazaćemo da za ovih godinu dana ništa nijesmo naučili. Crna Gora nije pala na civilizacijskome ispitu zbog kriminala nego zbog toga što je ključne resore za podizanje svijesti građana oslanjala na gomilu foliranata i licemjera koji su zaćutali onda kad je zbilja nešto trebalo reći – zaključio je Čirgić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije