Connect with us

Politika

ČLANOVI DIK-a: DIK zloupotrijebio lične podatke birača u Herceg Novom

Published

on

Državna izborna komisija (DIK) je, posredstvom sekretara iz redova Demokratske partije socijalista (DPS), grubo zloupotrijebila lični podatak svakog birača upisanog u birački spisak za opštinu Herceg Novi, saopštili su članovi DIK-a.

Oni su kazali da je sekretar DIK-a naložio zaposlenom u tom organu da svaki jedinstveni matični broj građanina (JMBG) provjerava i to na krajnje selektivan način, izabravši biračke spiskove dvije države iz regiona.

„Time se DIK željela pretvoriti u partijsko tijelo DPS-a zaduženo za predizbornu kampanju ove partije za lokalne izbore u Herceg Novom“, navodi se u zajedničkom saopštenju članova DIK-a Milisava Ćorića, Dražena Medojevića, Vladimira Čađenovića i Koče Đurišića.

Oni su rekli da je aktuelni predsjednik DIK-a na današnjoj sjednici pod tekućim pitanjima uspio da dovrši započetu namjeru sa prethodne sjednice članova iz redova opozicije da pomognu predizbornu kampanju DPS-a u Herceg Novom.

„Na prethodnoj sjednici, kada je uočeno ovako nezakonito postupanje zaključeno je da se zatraži od Agencije za zaštitu ličnih podataka mišljenje o pravu DIK-a na ovakve postupke jer su članovi iz reda vlasti jednoglasno upozorili sekretara DIK-a na ovo selektivno ponašanje, ali i na postupanje suprotno Zakonu o zaštiti ličnih podataka“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da je netačna konstatacija u saopštenju da je DIK utvrdila da postoji 1.973 dupla birača, jer nijedan član DIK-a nije imao uvid niti kontakt sa ličnim podacima birača.

„Takođe, komisija nije zaključila da se oglasi saopštenjem niti su članovi imali uvid u njegov tekst a naročito nijesu saglasni sa netačnostima navedenim u njemu“, dodaje se u saopštenju.

Članovi DIK-a su rekli da su svi upisi u birački spisak u Herceg Novom sprovedeni pod potpunom kontrolom DPS-a.

Oni su dodali da su se uvijek zalagali za sređivanje biračkog spiska bez izuzetaka ijedne opštine i tražili jednak tretman za sva dvojna državljanstva sa svim zemljama Evropske unije i šire.

„Sekretar DIK-a je bez ikakvih konsultacija sa članovima DIK-a preduzeo navedene nelegalne aktivnosti, iako im dok su bili vlast nije padalo na pamet da po pitanju biračkog spiska preduzmu bilo kakvu aktivnost“, navodi se u saopštenju.

Članovi DIK-a su kazali da postoji osnov sumnje da je ovakvim postupanjem izvršeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti i pozvali nadležno državno tužilaštvo da preduzme radnje iz svoje nadležnosti.

Oni su pozvali i Skupštinu Crne Gore da utvrdi odgovornosti svih članova DIK-a kada postupaju opterećeni partijskim interesima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije