Povežite se sa nama

Politika

ČLANOVI DIK-a: DIK zloupotrijebio lične podatke birača u Herceg Novom

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Državna izborna komisija (DIK) je, posredstvom sekretara iz redova Demokratske partije socijalista (DPS), grubo zloupotrijebila lični podatak svakog birača upisanog u birački spisak za opštinu Herceg Novi, saopštili su članovi DIK-a.

Oni su kazali da je sekretar DIK-a naložio zaposlenom u tom organu da svaki jedinstveni matični broj građanina (JMBG) provjerava i to na krajnje selektivan način, izabravši biračke spiskove dvije države iz regiona.

„Time se DIK željela pretvoriti u partijsko tijelo DPS-a zaduženo za predizbornu kampanju ove partije za lokalne izbore u Herceg Novom“, navodi se u zajedničkom saopštenju članova DIK-a Milisava Ćorića, Dražena Medojevića, Vladimira Čađenovića i Koče Đurišića.

Oni su rekli da je aktuelni predsjednik DIK-a na današnjoj sjednici pod tekućim pitanjima uspio da dovrši započetu namjeru sa prethodne sjednice članova iz redova opozicije da pomognu predizbornu kampanju DPS-a u Herceg Novom.

„Na prethodnoj sjednici, kada je uočeno ovako nezakonito postupanje zaključeno je da se zatraži od Agencije za zaštitu ličnih podataka mišljenje o pravu DIK-a na ovakve postupke jer su članovi iz reda vlasti jednoglasno upozorili sekretara DIK-a na ovo selektivno ponašanje, ali i na postupanje suprotno Zakonu o zaštiti ličnih podataka“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da je netačna konstatacija u saopštenju da je DIK utvrdila da postoji 1.973 dupla birača, jer nijedan član DIK-a nije imao uvid niti kontakt sa ličnim podacima birača.

„Takođe, komisija nije zaključila da se oglasi saopštenjem niti su članovi imali uvid u njegov tekst a naročito nijesu saglasni sa netačnostima navedenim u njemu“, dodaje se u saopštenju.

Članovi DIK-a su rekli da su svi upisi u birački spisak u Herceg Novom sprovedeni pod potpunom kontrolom DPS-a.

Oni su dodali da su se uvijek zalagali za sređivanje biračkog spiska bez izuzetaka ijedne opštine i tražili jednak tretman za sva dvojna državljanstva sa svim zemljama Evropske unije i šire.

„Sekretar DIK-a je bez ikakvih konsultacija sa članovima DIK-a preduzeo navedene nelegalne aktivnosti, iako im dok su bili vlast nije padalo na pamet da po pitanju biračkog spiska preduzmu bilo kakvu aktivnost“, navodi se u saopštenju.

Članovi DIK-a su kazali da postoji osnov sumnje da je ovakvim postupanjem izvršeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti i pozvali nadležno državno tužilaštvo da preduzme radnje iz svoje nadležnosti.

Oni su pozvali i Skupštinu Crne Gore da utvrdi odgovornosti svih članova DIK-a kada postupaju opterećeni partijskim interesima.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije