Connect with us

Politika

Čovjek iz sjenke

Published

on

piše: Željko Vukmirović

Crna Gora je dobila novog predsjednika. I to bi moralo biti nešto nezaboravno. Zato, logičan slijed podsjećanja upućuje na činjenicu da Jakovu Milatoviću tim povodom slabo što ide u prilog.

Od prvog pominjanja njegovog imena u javnosti i promocije kao eksperta u Vladi Zdravka Krivokapića, te uloge ministra za ekonomski razvoj na kojoj bi mu pozavidio svaki pristojni epizodista, pa sve do lokacije na kojoj će biti inauguriran u predsjednika Crne Gore, kao rijetke smišljotine u eskivaži, nije nešto čime se može pohvaliti. Muka, od starta. Ukratko, izbjegavanje Cetinja je obezbjedilo samo ozbiljnu sjenku nad svečanom inauguracijom. Pa ma kakva ozbiljnost to ispratila i u ma kakav god celofan ta priča bila uvijena.

Slično je bilo i sa konstituisanjem Vlade kojoj je pripadao i koje je realizovano zahvaljujući dogovoru pod pokroviteljstvom srpske crkve. Tek se to zove sjenka. Ni tada nije imao sreće sa početnom lokacijom. Pećinski ambijent iz koje potiče taj angažman bio je odrednica primitivnog rukovođenja državom kojom je dominirala rasprodaja svetosavskog mita, a onda i revanšizam i beskrajna uhljebljenja na silu i na sramotu. Od onog očekivanog ekspertizma u stvaranju boljitka ekonomskog razvoja kao primarnog posla nije bilo ništa. Ređala su se prosuta obećanja i loše odluke sa teškim zadahom prevare koje su jadile državni budžet, zemlja je ozbiljno destabilizovana, ionako teška putešestvija ka Evropi veoma praktično zaustavljena, a crnogorski identitet smješten u domen terorizma.

Veselo, a?

Čak i stvaranje partije kojoj pripada je proteklo u sjenci neinventivnosti, zapravo običnog plagijata, počevši od imena. Uopšte, boravak u sjenci se rano zalijepio za lik i djelo Milatovića. Za to se već konkretno pobrinuo njegov partijski saborac Milojko Spajić. I nijedno Milatovićevo tvitovanje to nije moglo da naruši. A ni objašnjenje sa preuzimanjem ranijih obaveza i izbjegavanjem dalje konfrotacije koju baš i nije moguće sakriti.

Sjenku obezbjeđuje i odlazak starog predsjednika. Sa sve počasnom titulom. I uvažavanjem njegovog učinka sa autoritativnih svjetskih adresa.

Crna Gora je dobila pravi set novih, ozbiljnih obećanja. U ozbiljnoj sjenci haosa koji traje skoro tri godine i od onog časa obećavajuće promjene vlasti. Novi predsjednik je samo dio te sjenke.

A to je već nezaboravno, skroz.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije