Connect with us

Politika

CRNO NA BIJELO NIKŠIĆ: Kulturu ćemo vratiti u grad piva i čelika

Published

on

Nikšićka kulturna zajednica počiva na anahronim načelima, pa je zato neophodno njeno restrukturiranje i modernizacija, kazala je danas kandidatkinja za odbornicu sa liste “Crno na bijelo – Može Nikšić”, Anja Pavićević.

Kaže da to podrazumijeva i povećana ulaganja u sektor kulture, kao i proširenje prostornih kapaciteta namijenjenih kulturnim aktivnostima.

“Moramo spriječiti višedecenijsku praksu netransparentne raspodjele sredstava i jasno preciziranim kriterijumima obezbijediti jednake uslove za sve zainteresovane. Jedino tako ćemo onemogućiti politički uticaj na raspodjelu sredstava za realizaciju projekata iz oblasti culture”, ističe Pavićević.

Ona naglašava da lista “Crno na bijelo – Može Nikšić”, na putu ostvarivanja tog cilja, nudi niz predloga.

“Prvi od njih podrazumijeva smjenu direktora i članova umjetničkih savjeta koji su već decenijama na položajima, a koji su nikšićku kulturu doveli u takvo stanje da je bilo neophodno uvesti Program podrške razvoju kulture u Nikšiću. Zalagaćemo se za decentralizovani način odlučivanja u izboru projekata i programa, a uz podršku Ministarstva kulture raspisaćemo konkurse, sa jasno definisanim kriterijumima učešća, i time spriječiti nepotizam i politički uticaj. Potrebno je i uključiti nevladin i privatni sektor, jer su se institucije kulture pokazale kao nemoćne da iskorače iz lokalnih okvira”, naglašava Pavićević.

Ona je ukazala da lista “Crno na bijelo – Može Nikšić” namjerava da utemelji nagradu ,,Ljubo Čupić”, koja će se dodjeljivati za građansku hrabrost i društveni aktivizam, jednom godišnje, i to aktivisti i aktivistkinji, kako bi se poštovala rodna ravnopravnost.

 

“Nikšiću je potrebna i promocija modernih umjetnosti, zato ćemo kulturu i kulturne manifestacije preseliti na ulice grada, što će povećati posjetu i ostanak stranaca, kojima Nikšić inače predstavlja prolaznu stanicu. Pokrenućemo manifestaciju Trg poezije, a da bismo promovisali romaneskno stvaralaštvo i manifestaciju Karneval romana. Neophodno je da rad muzeja, pozorišta i bioskopa otpočnemo u punom kapacitetu. Otvorićemo Prirodnjački muzej i tako obagatiti turističku ponudu Nikšića. Podržaćemo postojeće i pokrenuti nove festivale, kako bi Nikšić postao centar festivalskog turizma. Jedan od njih, Festival piva, može da postane turistički brend grada. Osim toga, podržaćemo i organizaciju bazara na trgu, a posebnu pažnju posvetiti lokalnim muzičarima, kao i drugim samostalnim umjetnicima. Afirmacija Zahumlja i pokretanje većeg broja kulturnih aktivnosti je jedan od prioriteta”, naglasila je Pavićević.

Ona je istakla i da će njena lista podržati mlade i kreativne ljude i osporiti partijske kriterijume DPS-a, koji svoju štetnost pokazuju u svim sferama, ali posebno u kulturi i umjetnosti.

“Kreativnost ne ide uz partijsku knjižicu. Uradićemo novu sistematizaciju radnih mjesta u opštinskim institucijama kulture, gdje ćemo na osnovu jasnih kriterijuma zaposliti stručne  i sposobne, a otpustiti one koji ne ispunjavaju uslove i koji godinama primaju zarade, a ne dolaze na posao. Kulturu ćemo vratiti u grad piva i čelika – Jer Može Nikšić – Crno na bijelo!”, zaključuje Pavićević.

1 Comment

1 Komentar

  1. Valter

    21.02.2021. at 22:36

    Fotošopirana! Ovo je sprdnja!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije