Connect with us

Politika

DAN DRŽAVNOSTI U VIRPAZARU: Đukanović: Trinaestojulski ustanak ostaje trajan simbol nepokornosti, Crna Gora obnovljena na tekovinama antifašizma

Published

on

Foto: Stevo Vasiljević, Pobjeda

Trinaestojulski ustanak ostaje trajan simbol nepokornosti, naš bedem protiv prekrajanja novije istorije, pouzdan svjetionik sloge, slobodarstva i antifašizma crnogorskog naroda, i putokaz za evropsku budućnost, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na proslavi povodom Dana državnosti i 80 godina od dana ustanka i početka borbe protiv fašizma koja je održana u Virpazaru.

On je kazao da je na tekovinama antifašizma ponovo obnovljena Crna Gora i vraćeno njeno nacionalno ime.

– Luča 13. jula mora da obasja i novo vrijeme, vrijeme izazova, kada u Evropi i svijetu i kod nas, nažalost, diže glavu kleronacionalizam, ksenofobija, fašizam u novom obliku. Pod krinkom priče o pomirenju siju se laži, izjednačavaju se heroji i zločinci, negiraju se zločini počinjeni tobože u ime svoje nacije ili vjere, pokušava se zatrijeti istinska ideja slobode i antifašizma – kazao je Đukanović.

Oni koji, kako ističe, izjednačavaju anticrnogorske kolaboracionističke pokrete i antifašističku oružanu borbu partizana, oni koji pokušavaju da povuku liniju moralne jednakosti između fašizma i antifašizma – ključni su propagatori ideje neofašizma.

– Takvih danas, nažalost, ima i u strukturama vlasti u Crnoj Gori. To ne smijemo dozvoliti. Nema pomirenja s tim idejama. Crna Gora zna da cijeni svoju prošlost i zna da je njena budućnost evropska. Zato ćemo uvijek biti odlučno protiv novih oblika imperijalnih projekata i novog fašizma – poručio je Đukanović.

To, kako naglašava, neće doći samo.

– To moramo mi, naše generacije, tome ćemo morati da naučimo našu djecu, a oni svoju. Da bismo uspjeli treba da slijedimo – hrabrost Save Kovačevića, odvažnost Rifata Burdžovića Trša, nepokolebljivost Đine Vrbice, ljubav za zemlju Gojka Kruške dok pjeva o majskoj zori, postojanost svih pet Danica, razložnost Stane Tomašević i uzvišeni prkos Ljuba Čupića dok se osmjehuje pred kuršumima domaćih izdajnika – istakao je Đukanović.

Đukanović je istakao da se Crna Gora prije osam decenija, nakon što su prve puške na Virpazaru najavile masovni ustanak širom Crne Gore, ponovo vratila na svjetsku političku mapu sa koje je, kako je rekao, igrom velikih sila i uz bratsku krvomutnju bila izbrisana 1918, ne samo kao država već i kao geografski pojam.

Podsjetio je da je ovo i godina u kojoj obilježavamo i deceniju i po nezavisnosti i međunarodnog priznanja savremene Crne Gore.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije