Connect with us

Politika

DANIJEL SERVER: Novo prekrajanje granica može ohrabriti nasilje i napuštanje “ognjišta”

Published

on

Profesor na Džons Hopkins Univerzitetu u Vašingtonu Danijel Server, kazao je za TVCG da su se Beograd i Moskva otvoreno miješali u avgustovske izbore i sada očekuju lojalnost aktuelne vlasti.

On je je u intervjuu kazao da nije saglasan sa mišljenjem da je nova Vlada prva demokratska Vlada u  poslednjih 75 godina.

“Smatram da su i predhodne Vlade bile demokratske, ali se postavlja pitanje – kakvi su zaista ciljevi nove Vlade i da li njihov krajnji ishod podrazumiejva nametanje demokratije”, zapitao se Server.

Server je, u predhodno datom intervjuu, kazao da se Srbija i Rusija trenutno raduju. Takođe, neki balkanski političari su govorili i o mijenjanu granica na Balkanu. Uskoro je uslijedila ideja “srpskog sveta” i da je opasnost od ovog scenarija velika, pogotovo ako se krene sa prekrajanje granica zbog različitosti.

” Mislim da će ovaj scenario ohrabriti ljude da napuste svoja ognjišta, da će se ohrabriti nasilje i da će to biti potencijalna katastrofa na Balkanu. Jasno je da, većinom, Beograd podstiče takvo kretanje uz pomoć Moskve.

Srbija i Rusija su, su prema saznanjima, imale otvoreno sponzorstvo trenutne vladajuće koalicije, a za svoje sponzorstvo, prema Serverovim riječima dobijaju upravo ono što su i platili.

“Dobiće lojalnost trenutne vlasti u Crnoj Gori i jasno je da su tu većinom ljudi koji su podržavali crnogorsku nezavisnost. Po meni, imate mnogo razloga da brinete”, kazao je Danijel Server.

Podsjetimo, SAD i EU su ostale nijeme kada je u pitanju miješanje Rusije , Srbije i SPC tokom i nakon izbornog procesa u Crnoj Gori.

Server je uvjeren da će administracija SAD-a potpuno podržati suverenitet i integritet zemalja na Blakanu uključujući i Crnu Goru, ali i dalje nije jasno šta će uraditi po tom pitanju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije