Povežite se sa nama

Politika

DANILOVGRADSKA URA: Ekološka rješenja koalicije Crno na bijelo u Nikšiću značiće dobro i Danilovgradu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Iz danilovgradskog odbora Građanskog pokreta URA pozdravili su ekološka rješenja koja ovih dana njihove kolege predstavljaju u Nikšiću.

,,Ekološke aktivnosti i trenutna ekološka situacija u Nikšiću, od velikog su značaja i za prostor Opštine Danilovgrad. Podzemnim vodama, koje teku od Nikšićkog polja kroz ponore Budoša do Bjelopavlićke ravnice, transportuju se i otpadne vode, koje sadrže velike količine zagađujućih i po zdravlje opasnih supstanci. Deponija na rubu planine Budoš, prava je ekološka crna tačka”, naveli su iz danilovgradske URE.

Kako tvrde, dosadašnja vlast u Nikšiću je trideset godina problem gurala pod tepih. ,,Čak su i jednu dobru ideju, proglašenje rijeke Zete Parkom prirode, osudili na propast i prije samog glasanja, jer nisu dali podršku tom projektu ni kada je najavljen, a koji su, pritom, Danilovgrađani pozdravili. Nažalost, taj projekat lokalnim samoupravama Danilovgrada i Podgorice je bio samo dio marketinga, a ne stvarni pokušaj rješavanja problema. Umjesto da se makar potrudimo da očuvamo i zaštitimo zakonom bogate prirodne resurse, sve što je rađeno u proteklih tri decenije u tim opštinama, rađeno je suprotno bilo kakvoj logici i zdravom razumu”, ističu iz danilovgradskog odbora URE.

Kako još navode iz te partije, ogroman broj divljih deponija na teritoriji Danilovgrada, za koje aktuelna vlast u tom gradu nema rješenja, poguban je za životnu sredinu, a samim tim i za zdravlje građana. ,,Ni legalne deponije se ne održavaju, već su zapuštene, a prema mišljenju naših sugrađana predstavljaju ruglo grada. Njihova svijest i savjest se očigledno budi, pa sve češće dižu glas protiv takve nemarnosti lokalne vlasti prema gradu na obali rijeke Zete. To pokazuje i želja stanovnika Bjelopavlića da se što prije naprave kolektor i sistem za prečisćavanje otpadnih voda, ali na lokaciji koja bi zadovoljila sve ekološke kriterijume. Očito je da vlast u Danilovgradu ni za taj projekat nema ni sluha ni adekvatnog rješenja”.

Iz danilovgradske URE ističu da su njihove kolege iz Nikšića osmislile i predložile realno i konstruktivno rješenje za sanaciju deponije i eksploataciju otpada. ,,Razumijevanje važnosti upravljanja otpadom savremeno je pitanje i predstavlja uslov za zdravu životnu sredinu i očuvanje zdravlja i kvaliteta života građana. Zbog toga, podržavamo sve projekte, koji će na održiv način, uticati na rješavanje konkretnih problema u Nikšiću i Danilovgradu, a samim tim i u Crnoj Gori”.

Iz te partije još napominu da su sigurni da će sa promjenama vlasti u tim opštinama i ti problem ubrzo doći na red za rješavanje. ,,Obećavamo građanima da ćemo na održiv način riješiti nagomilane ekološke probleme u Nikšiću i Danilovgradu”, zaključili su iz danilovgradske URE.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije