Connect with us

Politika

DEMOKRATE POLAKO KLIZE KA POLITIČKOJ MARGINI: Status u Vladi neizvjestan, unutarpartijski raskol zagarantovan

Published

on

Piše: Balša Knežević

Ameboidna politička tvorevina Demokratska Crna Gora polako ali sigurno ulazi u period kada na naplatu dolaze sve oportune kalkulacije i politika licemjerja zasnovana na demagogiji, odsustvu ideologije i neskrivenoj ljubavi prema foteljama.

Status Demokrata u izvršnoj vlasti postao je neizvjestan nakon sjednice Vlade prošle sedmice kada je odbijen  predlog ministra unutrašnjih poslova iz redova Demokrata Danila Šaranovića da se za vršioca dužnosti direktora UP izabere Lazar Šćepanović. Umjesto Šćepanovića Vlada je nakon maratonske sjednice imenovala Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora UP na predlog premijera Milojka Spajića.

Nakon epizode sa direktorom UP, osim što će morati da brinu o statusu u Vladi, kako saznajemo, Demokrate se suočavaju i sa unutarpartijskim raskolom koji sve više dolazi do izražaja, a kulminirao je na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva ove partije.

Iako su danima prijetili krivičnim prijavama, napuštanjem Vade, najavljivali veliku krizu vlasti, kod Demokrata je prevladala njihova patološka opsjednutost funkcijama. Stoga je i očekivano što je Predsjedništvo Demokrata koje je juče održano, dalo podršku Vladi, istina kako su formulisali ”oročenu”, sve do sticanja IBAR-a, nakon čega će se ”sprovesti temeljna analiza odnosa među potpisnicima Sporazuma”.

Spajić bi jedva dočekao da Ljaljo i Demoamebe izađu iz Vlade, ali ljubav prema foteljama je prevelika

Predsjedništvo bez skoro pola članova

Partija Alekse Bečića juče je takođe donijela niz ”epohalnih” zaključaka a jedan od njih je da je “imenovanje vršioca dužnosti Direktora Uprave policije nezakonito”.

S obzirom da je Demokratska Crna Gora sačinjena od partijskih uhljeba, profesionalnih foteljaša kojima je jedini cilj bavljenja politikom sticanje visokih državnih funkcija zarad privilegija, odluka da ostaju u Vladi ni najmanje ne čudi. Oročenje podrške do sticanja IBAR-a je samo providni blef kojim Bečićeve političke amebe sebe žele da predstave kao stranku sa makar trunkom integriteta.

Ono o čemu Demokrate treba da birinu, nije samo status u Vladi, koji neće zavisiti od njih već od kalkulacija u susret rekonstrukciji. Bečićeve foteljaše treba duboko da zabrine i sve vidljiviji unutarpartijski raskol.

Kako saznajemo od izvora iz vrha ove partije, na jučerašnjoj sjednici predsjedništva Demokrata nije prisustovalo 14 članova, upravo onih za koje se govori da su u navodnom raskolu. S obzirom da Predsjedništvo broji 37 članova, jasno je da gotovo pola ovog najvažnijeg partijskog organa nije zadovoljno aktuelnom politikom stranke.

”Broj od 14 nezadovoljnih članova predsjedništva nije konačan, ali je ‘zabetoniran’. Veliki broj visokih funkcionera Demokrata nije zadovoljan načinom na koji se partija vodi, ali ni razvojem događaja, kako u Vladi, tako vezano i za unutarpartijske prilike”, rekli su naši izvori iz vrha Demokrata.

Grupa kalkulanata čija je jedina ideologija fotelja

Raskol neminovan, status u Vladi upitan

Portal Aktuelno još ranije je pisao da se nazire sukob u Vladi na relaciji Spajić – Demokrate i to oko bezbjednosnog sektora. Izbor v.d. direktora Uprave policije je samo početak, a tek se očekuje da će sukob eskalirati kada na dnevni red dođe izbor dikrektora ANB-a i Vojne obavještajne službe. Te pozicije podjednako ”mjerkaju” i Spajić i Demokrate i za sad niko nije spreman na kompromis.

Stoga je logično da se Spajić ne bi bunio da Demokrate napuste Vladu, čak bi im i pomogao, jer bi odlaskom Bečićevih demagoga mogao na miru da postavlja svoje kadrove u bezbjednosnom sektoru. Spajiću na ruku ide i to što Bošnjačka stranka već spremno čeka da popuni prazninu koja bi nastala odlaskom Demokrata.

U ovakvoj situaciji, nije ni čudo što se među visokim funkcionerima Demokratske Crne Gore stvaraju frakcije. I dalje se prepričavaju detalji žestoke svađe između ministra Moma Koprivice i šefa poslaničkog kluba Borisa Bogdanovića nakon sjednice Vlade na kojoj je izabran v.d. direktora UP.

Upravo tada i počinje kulminacija sukoba unutar ove ideološki ameboidne političke tvorevine. Kako smo već pisali, dio visokih funkcionera, podržan poslaničkim klubom želi da napusti Vladu, jer smatraju da ih je Spajić prevario i ponizio izrazivši samovolju, dok postoji struja koja bez obzira na sve ne bi da se odriče ministarskih fotelja koje su im lijepo srasle za pozadinu.

Ministri Vladimir Martinović, Dragan Krapović i Momo Koprivica ne žele tek tako da izađu iz Vlade i da se odreknu ministarskih pozicija, dok sa druge strane Aleksa Bečić Danilo Šaranović, makar na riječima, žele da napuste izvršnu vlast, a u tome ih podržava Boris Bogdanović i poslanički klub. Ovaj sukob reflekotvao se i na jučerašnju sjednicu predsjedništva.

Vladimir Martinović i Dragan Krapović: Bruka za izvršnu vlast

Ne piše im se dobro

Jasno je da Demokrate neće tek tako napustiti izvršnu vlast koliko god prijetili, jer je njihova patološka vezanost za fotelje jača od bilo kakvih principa i časti. Po svemu sudeći Spajić će biti prinuđen da ih udalji, pogotovo ako budu opstruirali imenovanja u bezbjednosnom sektoru insistiranjem na sopstvenim kadrovima.

Dodatni motiv Spajića da Demokrate eliminiše iz Vlade prilikom najavljene rekonstrukcije su i afere njihovih ministara, gdje prednjači kontroverzni Vladimir Martinović, ali tu je i Dragan Krapović koji je izjavama o ploči u Morinju i o brodu Jadran, pokazao da je vođen velikosrpskim, ratnohuškačkim duhom devedesetih. Ako tome dodamo i hipoteku Alekse Bečića, koji je ucijenjen od strane Beograda da izigrava Vučićevog džokera, kada to zatreba, onda je jasno da Demokrate nemaju sigurnu budućnost u izvršnoj vlasti. Pogotovo ako Spajiću njegovi američki nalogodavci daju zeleno svijetlo.

Neprincipijelnost, kalkulacije, odsustvo ideologije i politička ameboidnost polako dolaze na naplatu Demokratama koji osim statusa u izvršnoj vlasti treba i te kako da brinu o unutarpartijskom raskolu koji je sve očigledniji.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije