Connect with us

Politika

Demokrate – salonski kriptočetnici bez ideologije i principa koje zanimaju samo funkcije i moć

Published

on

Ako se iko na političkoj sceni Crne Gore u proteklim godinama profilisao kao partija bez načela, ideologije, časti i bilo kakvih principa, onda je to Demokratska Crna Gora na čelu sa Aleksom Bečićem – salonskim kriptočetnikom kome su puna usta evropeizma.

Ova partija iza ispraznih, ulizivačkih fraza i floskula o evropskim integracijama krije svoje velikosrpske i fašističke tendencije, ali što je još gore predstavlja organizovnu interesnu grupu oportunista koji po svaku cijenu žele da prigrabe što više moći i važnih funkcija kako u Vladi tako i u pozicijama po dubini.

Čini se da Demokrate ne rade ništa što se ne svodi na pokušaje da uhljebe što više svojih članova familije i bliskih saradnika, uz konstantnu težnju stimulisanu kompleksima i bolesnom ambicijom, da zauzmu što više pozicija moći.

Martinović tipični Demokrata

Tipični predstavnik uhljebničko-korupcionaške političke škole Demokrata zasnovane na demagogiji iza koje se kriju malverzacije i koruptivne radnje, je ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.

Vladimir Martinović poznat i kao ”Balvan”, ”Šega” i ”Osvrtaj”: Tipični primjer kako se Demokrate ponašaju kad se dohvate vlasti

Kontroverzno lice iz Bara Kraljskih u centru je nekoliko korupcionaških i nepotističkih priča koje je otvorio Portal Aktuelno. Tu se prije svega izdvajaju kontroverze oko projekta vodosnabdijevanja i osnježavanja Kolašina i ski centara Kolašin 1450 i 1600, zbog čega nije smio da dođe na nedavnu sjednicu SO Kolašin, ali i nelegalna sječa šuma i saradnja sa zloglasnim ’’medijskim gangom’’. Zbog brojnih afera u narodu je postao poznat kao ”Balvan”, ”Šega” i  ”Osvrtaj”.

Njegova sklonost ka ’’naglom razboljevanju’’ kad god se nađe u nezgodnoj situaciji, nekultura koju ispoljava prilikom susreta sa međunarodnim zvaničnicima i neznanje stranih jezika, ostaće kao svjedočanstvo dekadentnog doba kroz koje Crna Gora prolazi.

Kontroverzni ’’Osvrtaj’’ prevazišao je sebe kada se prije nekoliko dana sastao sa šefom crnogorske filijale takozvane SPC Jovanom Mićovićem – Joanikijem, od kojeg je tražio podršku za rješavanje pitanja koja se tiču ekologije i investicija!?

Ali, sastanak Martinovića sa šefom svetosavske političke operative Mićovićem i ne mora da čudi, jer kontroverznom ministru je ostalo samo da se nada u božiju pomoć da bi se izvukao iz svih svinjarija korupcije, nepotizma i nestručnosti u kojima je učestvovao proteklih godina.

Spajiću i Martinoviću zajednička je potčinjenost Joanikiju i tzv. SPC

Martinović je malverzacijama i zakulisnim radnjama htio da zaustavi investicije u Kolašinu, što je donekle i uspio podizanjem cijene naknada za komunalno opremanje na astronomski nivo. Uz to, u gradu u kojem je bio predsjednik Opštine, pokušao je da na mala vrata u saradnji sa koncernom Vijesti, poznatijim kao ’’medijski gang’’ uvede svoje ’’favorite’’ i pokupi investicioni kajmak, pri tom protjerujući sve invesitore koji nijesu po njegovom meraku i meraku njegove stranke. Samo zahvaljujući naporima Portala Aktuelno koji je u kontinuitetu iznosio istinu o njegovim malverzacijama, njegov subverzivni plan je zaustavljen. I pored svega toga Martinović ne razmišlja da podnese ostavku, ali ni premijer Spajić ne namjerava da ga makne sa ministarskog mjesta.

Bitka za bezbjednosni sektor

Osim što su preko Martinovića željeli da prigrabe investicije, zagospodare razvojnim projektima i zloupotrebom ekologije i lažnim medijskim natpisima reketiraju investitore, Demokrate su se namerečile i na bezbjednosni sektor.

Portal Aktuelno je još prilikom izbora Vrhovnog državnog tužioca u Skupštini pisao o namjerema Demokrata, odnosno ministara Danila Šaranovića, Dragana Krapovića, uz podršku samoproklamovanog ’’zamjenika’’ premijera Alekse Bečića da preuzmu bezbjednosni sektor.

Bečić i Šaranović: Nameračili bezbjednosni sektor

Njihove namjere postale su jasne kada na sjednici Vlade sredinom prošlog mjeseca koja je završena tri sata nakon ponoći, nije prošao kandidat Demokrata za v.d. direktora Uprave policije.

Status Demokrata u izvršnoj vlasti postao je i te kako neizvjestan, nakon što je odbijen  predlog ministra unutrašnjih poslova iz redova Demokrata Danila Šaranovića da se za vršioca dužnosti direktora UP izabere Lazar Šćepanović. Umjesto Šćepanovića Vlada je nakon maratonske sjednice imenovala Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora UP na predlog premijera Milojka Spajića.

Šaranović je podnio tužbu Upravnom sudu protiv Vlade, odnosno samog sebe kako mu je spočitao Spajić, zbog imenovanja Aleksandra Radovića za v.d. direktora Uprave policije. Nije jasno zašto se Šaranović buni kada je njegova ingerencija bila samo da predloži kandidata, kojeg je Vlada trebalo da izabere ili ne izabere.

Uz to, sve su glasnije spekulacije da se njegov kolega ministar odbrane Dragan Krapović i te kako zalaže da njegova partija kadrira kada je u pitanju šef Vojne obavještajne službe. Još kada tome dodamo neskrivene ambicije ’’zamjenika’’ premijera Bečića da kadrira u ANB-u, gdje kadrovima Dritana Abazovića želi da priključi svoje i izabere šefa tajne službe, jasno je da tek predstoje sukobi sa premijerom i njegovom strujom po pitanju bezbjednosnog sektora.

Dragan Krapović želi da kontroliše VOS: Kao ministar se istakao u odbrani relikata velikosrpske politike što je dovelo do diplomatskog incidenta sa Hrvatskom

Uhljebljenja u energetskom sektoru

Što Demokrate rade kada u raspodjeli moći po dubini dobiju priliku da rukovode jakim državnim kompanijama najbolje se vidi na primjeru CEDIS-a.

Novi Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema DOO Podgorica nedavno je, na konstitutivnoj sjednici izabrao dosadašnjeg izvršnog direktora, demokratu Vladimira Čađenovića za predsjednika Odbora direktora kompanije.

Čađenović je na čelo kompanije došao nakon „oslobođenja“ 2020. godine i ubrzo je CEDIS sa pozitivnog poslovanja poveo u debeli minus. Poslovanje kompanije je tako poslije skoro deceniju i po prvi put bilo negativno, a CEDIS je postao meka partijskog zapošljavanja, sumnjivih tendera, ogromnih reprezentacija. Sumnjivim dilovima se u više predmeta bavi i Specijalno tužilaštvo.

Vladimir Čađenović na čelu CEDIS-a koji je pretvorio u partijsku ”zlatnu koku” nepotizma i malverzacija

I dok kompanija tone u gubitke, broj zaposlenih raste i to sa 1.375 krajem 2020. na 1.623 krajem 2022. Danas je taj broj vjerovatno još veći, a mnoge Demokrate su uhljebljenje za članove svojih porodica našle upravo u CEDIS-u. Primjer za to je Vladimir Martinović, ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera. Portal Aktuelno je detaljno pisao o tome kako je prvo sestru, a zatim i suprugu zaposlio u CEDIS-u,  a finalno i strica, a ovo je modus po kojem manje-više funkcioniše svaki visoki funkcioner Demokrata.

Svemu ovome treba dodati i skandalozno ponašanje i promociju neočetništva njihovih predsjednika Opština o čemu smo pisali, kao i slučaj ministra Krapovića koji je izazvao diplomatski incident sa Hrvatskom zbog zastupanja svojih velikosrpskih stavova.

”Legalista” Momo Koprivica

U sjenci sknadaloznog ponašanja i konflikta oko pozicija moći, nekako neopaženo svoj posao završava potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica, koji je i na čelu novoformiranog Koordinacionog tijela za zaštitu i unapređenje javnog interesa u oblasti priređivanja igara na sreću.

Isto kao što je bio slučaj prilikom usvajanja neustavnih izmjena Zakona o predsjedniku, kada se živ nije čuo iz poslaničke klupe iako je bio poznat po višesatnim verbalnim tiradama, Koprivica se ne oglašava o nepočinstvima svoje partije. Posebno je interesantno što ćuti o aferama svog intimusa Vladimira Martinovića, ali je takođe simptomatično što ne ispita kako to da šef njegove partije Aleksa Bečić od imovine nema maltene ništa, makar ne prijavljeno, dok se većina nekretnina vodi na njegovu familiju. Tačnije na ženske članove familije.

Momo Koprivica: Alea iacta est – samo da vidimo za čiju korist

Ranije smo pisali da Koprivica ćuti da bi se dodvorio premijeru Spajiću, sve u cilju očuvanja ministarske fotelje prilikom najavljene rekonstrukcije. Za ministarsku fotelju je toliko vezan da i ne čudi što je umalo došlo do fizičkog konflikta sa  partijskim kolegom Borisom Bogdanovićem nakon maratonske sjednice vlade 13. marta, jer je šef poslaničkog kluba ”provukao” ideju da treba da napuste izvršnu vlast.

Osim kalkulacija koje se tiču funkcije, Momo ima i drugih dilova, a vezani su za njegovu funkciju šefa Koordinacionog tijela za zaštitu i unapređenje javnog interesa u oblasti priređivanja igara na sreću. Koprivica u stilu pravog Demokrate maže oči javnosti da su izmjene zakona koje se tiče igara na sreću urađene isključivo za dobrobit crnogorskog društva, prije svega omladine. Ipak se čini da se Koprivica samo krije iza demagoških fraza brige o djeci kao što su – da mlađi od 18 godina ne smiju da ulaze na mjesta gdje se priređuju igre na sreću, ili da kockarnice, kladionice i slični objekti treba da budu udaljeni od škola 250 metara. Ako uzmemo u obzir modus operandi Demokrata, osnovano je pretpostaviti da Koprivica radi za ličnu korist ili benefite određenih interesnih grupa.

Ovom temom Portal Aktuelno će se tek baviti, a javnosti neka ovaj tekst ostane kao još jedno u nizu svjedočanstava licemjerja, demagogije i oportunizma koji predstavalju okosnicu djelovanja partije crvenokravataša u komično uskim odijelima.

Uredništvo Portala Aktuelno

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije