Connect with us

Politika

Diletantska rupčaga

Published

on

piše: Željko Vukmirović

Politički cirkus u Crnoj Gori kreiran prije skoro tri godine ne smije biti narušen. Tako nešto nije opcija. Možemo samo da se pogađamo oko nešto depresivnijih opisnih termina. Pa, da li je bolje “tamni vilajet” ili “diletantska rupčaga”? Ili samo lupeška posla?

Uz generalni pristanak da su trabunjanja predstavnika vlasti nešto što bi obavezno morali da uvažimo.

Recimo, ono od Spajića da je PES poboljšao životni standard ili ono od Alekse da je transformisao pravosuđe. Ili, još bolje, ono od brata Abaza o kreiranju bezbjednosno ugodne atmosfere, sa sve partijskim drugom iza rešetaka i na neku foru “rehabilitovanim” prijateljem u vrhuški ANB-a, sa sve pristupom tajnim podacima. Plus, srpska crkva kao krajnji uživalac crnogorskih materijalnih i kulturnih dobara. Urnebesno, a?

Sve je to već sažvakano. Impresionira samo lakoća gutanja.

Za ove junske dane, pak, na raspolaganju nam je aranžman sastavljanja Vlade. I opet Spajke, opet Aleksa, opet Dritan. Ili, kao što je već rečeno, možemo samo da se pogađamo oko depresivnih termina. Pri tome,  a da stvar bude upotpunjena, Spajke, kao pretendent na prijesto nove Vlade i sa manirima namazanog trgovca, iz zagrobnog života vadi ostatke Demokratskog fronta.

Pa što ima veze i to što sa njima niko neće? Pa što ima veze i ako Zapad uporno naglašava da sa njima nema priče? Pa što ima veze i ako sve to i sami znaju svi iz ostataka DF-a? Trgovina je neizbježna. Namaz je samo stvar prodajne finese.

Prvi namaz koji nam je Spajke prodao bio je onaj o raščišćavanju odnosa sa novim predsjednikom i klupskim kolegom Milatovićem. Naravno, bio je to samo opasan privid. I to onaj koji je potvrdio najcrnje slutnje da od otklona prema Beogradu nema ništa. Samim tim, nema ništa ni od nekakve Spajketove snage da autoritativno riješi sastav nove Vlade. Naročito nema ništa od nekakve evropske Vlade. Neka nova, besmislena, kratkotrajna i Vučićeva je daleko prizemnija varijanta. Destabilizacija zemlje bi bila prolongirana, a svi sadašnji akteri, kao dibidus diletanti, zaštićeni uhljebljenjima.

A onda već možemo da razgovaramo u utemeljenoj depresiji. I opisnim terminima za takav način života.

Ili da se navi čas dogovorimo oko onog “lupeška posla” i završimo priču. Ili samo pomirimo da živimo u diletantskoj rupčagi? I to je to. A?

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije