Connect with us

Politika

Đonović: Memorandum može biti put u manjinsku Vladu, stvoriće novu raspodjelu snaga

Published

on

Iako je memorandum put u manjinsku Vladu, Đonović naglašava da može da se desi da oni i sa ovom Vladom dođu do dogovora da se raspišu izbori

Memorandum može biti put u manjinsku Vladu, kazao je za Antenu M analitičar Ranko Đonović, dodajući da će za to trebati određeno vrijeme, dok ga, kako kaže, još neko od partija potpiše.

„Memorandum  je pokušaj za dobro Crne Gore, to je rješenje mnogih crnogorskih pitanja. Za sada ne vidim nijednu partiju potpisnicu koja ne bi mogla biti onaj faktor koji treba da dovede do stabilizacije Crne Gore. U datim uslovima ovo je možda najveća nada od izbora prošle godine“.

Đonović kaže da očekuje i od drugih partija, istih programskih načela, da naprave zajednički dogovor da vrše Vladu, koja ne mora biti manjinska već Vlada od svih učesnika, kako oni budu smatrali da je za ovo političko vrijeme dobro.

„Što znači DPS može biti a i ne mora biti tu. Demokrate bi, ako i malo pameti imaju, mogle biti potpisnice. Kunu se u Crnu Goru, zašto i one ne bi bile tu“.

Iako je memorandum put u manjinsku Vladu, Đonović naglašava da može da se desi da oni i sa ovom Vladom dođu do dogovora da se raspišu izbori.

„Ono što bi bio neophodan potez je da ta nova Vlada ima osnovni zadatak da pripremi korektne izbore u kojima će 80 odsto građanabiti zadovoljno time kako će izgledati izbori i datum kada će se održati. Potpisivanje memoranduma je datum koji bi mogao da postane veliki, ukoliko to ne upropastimo kao što smo mnoge ideje upropastili za poslednjih 30 godina“.

Upitan da li memorandum može da stvori novu raspodjelu snaga u parlamentu ili je on samo čaj od nane, kako ga je nazavao poslanik DF-a Slaven Radunović, Đonović je odgovorio da memorandum nije čaj od nane.

„Najčešće oni koji tako izjavljuju oni će ubrzo biti čaj od nane. Oni će ostati to što jesu bez šansi na uspjeh, ali to će im pomoći da se što prije dozovu pameti. Memorandum će stvoriti novu raspodjelu snaga i klasičnu podjelu na proevropske stranke koje će gajiti multinacionalnu, multivjersku, multikulturalnu Crnu Goru koja će biti prihvatljiva za građane i za Evropu“, zaključio je Đonović.

Podsjetimo juče su lideri Građanskog pokreta URA, Saveza građana Civis, Socijalističke narodne partije i manjinskih stranaka potpisali su danas Memorandum o saradnji čiji je cilj, kako je saopšteno, pomirenje u Crnoj Gori i ekonomski razvoj države.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije