Connect with us

Politika

Đonović: Uvjeren sam da će vlast na Cetinju formirati oni kojima je Crna Gora svetinja

Published

on

Tamo će vlast formirati jedan dio bivše vlasti i jedan dio bivše opozicije. Znam da se radi o obrazovanim ljudima, demokratskih i civilizacijskih vrijednosti i da pripadaju patriotskom dijelu najbolje Crne Gore. Zato vjerujem u njih. Vjerujem da i oni znaju da je postojanje crnogorske države i napredak Crne Gore na evropskom putu ono zadovoljstvo, ona pravednost i ono priznanje sa čim bismo svi trebali biti zadovoljni. Sve drugo je nepotreban rizik, kazao je Đonović

Rezultati prošlonedjeljnih lokalnih izbora na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici neće imati osjetan politički uticaj na ukupnoj crnogorskoj političkoj sceni, kaže za Pobjedu politički analitičar Ranko Đonović. Međutim, nije dobro, smatra on, za Crnu Goru a posebno ne za Mojkovac, što su se udružujući se da vrše vlast sastavile nespojive politike.

– Te predstave već gledamo danas u Budvi, Tivtu a i na nivou države Crne Gore, tako nešto možemo očekivati i u Mojkovcu – kaže Đonović.

Mojkovac će, kako je istakao, biti prisutan u političkim problemima Crne Gore „onoliko koliko će trajati svađa oko podjele plijena, kako oni vide i praktikuju osvajanje vlasti“.

– Za početak možemo primijetiti da im ne smeta slavljenje i pjevanje o osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, što šalje vrlo ružnu poruku i u regionu a i prema EU. Gotovo da možemo čuti Dritana (Abazovića) kako i on ispod glasa pjevuši iste pjesme. Ako važi pravilo sa kim si takav si zašto da ne, jer to pjevaju njegovi tradicionalni politički partneri sa kojima je on i ostali uraši iz rukovodstva u strastvenoj političkoj vezi – kaže Đonović.

Što se izbornih pobjednika i gubitnika tiče, on podsjeća da je u Petnjici DPS apsolutni, a na Cetinju i Mojkovcu ubjedljivi pobjednik.

– Kada je u pitanju politički program evropske i evroatlantske orijentacije Crne Gore, onda je pobijedila takva Crna Gora, ubjedljivo i neupitno. To su one političke partije ili koalicije koje ne pričaju o crnogorskom suverenitetu, o evropskom putu, o Crnogorskoj crkvi i crnogorskom jeziku, kulturi – ne pričaju se priče radi ili glasova na izborima, već i vrlo konkretno i vrlo javno to rade – rekao je politički analitičar.

Đonović podsjeća da je poznato, a pogotovu njemu, ko je što bio i ko je što radio u prethodnih 30 godina.

– To je svakako bitno, naročito za istoričare. Ipak, našu sadašnjost, budućnost naše djece i našu određujemo mi danas, dakle bitno je ko je ko danas i ko šta radi danas. Čini se da to mnogi ne mogu, odnosno neće da ukalkulišu u svojim političkim kombinacijama već smatraju da je vođenje državotvorne politike mogućnost prevare glasača od izbora do izbora – naglasio je Đonović.

Odgovarajući na pitanje ko će s kim formirati vlast u ovim opštinama i da li neki lični animoziteti lokalnih lidera mogu otežati pregovore, Đonović je odgovorio da će lični animozitet sigurno biti smetnja. Uostalom, kako je rekao, već i jeste pri formiranju vlasti u Mojkovcu.

– Pokazala je to najava imena novog gradonačelnika Mojkovca od strane lidera DF-a, inače četničkog vojvode Andrije Mandića. To je početak nesporazuma u toj veseloj družini, a da li će trajati koliko je ta vrsta igranke trajala u Nikšiću ili će ići brže – nije važno. Njihova vlast će biti duga koliko bude strpljenja za nezadovoljstvo kod rješavanja ličnih problema koalicionih partnera. Sem ličnih ili partijskih interesa, oni drugo ne mogu rješavati, a vjerujem da nijesu u stanju ni vidjet probleme – kazao je on.

On naglašava da je uvjeren da će formiranje koalicione vlasti na Cetinju ići brže i bolje.

– Tamo će vlast formirati jedan dio bivše vlasti i jedan dio bivše opozicije, ali i jednima i drugima je Crna Gora svetinja i prvi interes. Ako je to tako, a jeste, onda se rješenja lakše nalaze. Zajedničkim trudom i naporima vjerujući u Crnu Goru mogu dosta toga dobroga donijeti i Crnoj Gori i Cetinju. Znam da se radi o obrazovanim ljudima, demokratskih i civilizacijskih vrijednosti, pripadaju patriotskom dijelu najbolje Crne Gore i zato vjerujem u njih. Vjerujem da i oni znaju da apsolutne pravednosti i priznanja niti je bilo niti će biti. Takođe znaju da postojanje crnogorske države i napredak Crne Gore na evropskom putu je ono zadovoljstvo, ona pravednost i ono priznanje sa čim bismo svi trebali biti zadovoljni. Sve drugo je nepotreban rizik – kazao je Đonović.

Dobro su mi poznate liderske  sujete, crnogorska tvrdoglavost, inat, pizma i ljubomora

Za sada je, smatra Đonović, teško objektivno procijeniti da li će se formirati crnogorski blok na državnom nivou kao jedinstven ili će to biti samo potpisivanje ponuđene opozicione platforme.

– Volio bih da bude ovo drugo jer mi se čini da je to za ovo vrijeme objektivno moguće. Dakle, jedan sastanak gdje bi ponuđena i usaglašena platforma javnosti pokazala saglasnost na utvrđenim načelima koji su sigurno međusobno prihvatljivi. Potrebno je prihvatiti princip međusobnog nemiješanja u unutrašnje partijske stvari, dakle bez ucjenjivanja. Makar toliko država Crna Gora zaslužuje – navodi on.

On kaže da su mu dobro poznate liderske sujete, crnogorska tvrdoglavost i inat, crnogorska pizma i ljubomora.

– To je nešto što obeshrabruje. S druge strane, znam da svaki pojedinac osjeća zov države Crne Gore. Vjerujući ipak u razum i pravilne odluke ovog dijela Crne Gore, nadam se da je makar platforma moguća – zaključuje Đonović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije