Connect with us

Politika

ĐONOVIĆ VJERUJE: Joanikije i patrijarh sprovode politiku Vučića

Published

on

Nije tajna kako srpska vlast apsolutno kontroliše srpskog patrijarha kojega je postavila, a i mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikija, kazao je za Pobjedu politički analitičar Ranko Đonović.

Mitropolit Joanikije je prekjuče u Manastiru Stanjevići kod Budve, nakon što ga je predsjednik parlamenta Srbije Ivica Dačić javno pozvao da se pozabavi Krivokapićem, rekao da kada je u crnogorskom parlamentu usvojena Rezolucija o Srebrenici gdje su Jasenovac, Jadovno, Velika. Rekao je da međusobne probleme u Crnoj Gori neće riješiti ni iz Brisela ni iz Vašingtona i pozvao one koji su na vlasti da se “oslobode viška strasti, mržnje i osude”, i kao odgovorni ljudi pobrinu o interesu naroda, a ne o ličnom i interesu svojih stranaka.

Politički analitičar Ranko Đonović podsjeća da patrijarh SPC i mitropolit samo sprovode Vučićevu politiku i da ih je zato predsjednik Srbije i postavio.

“Oni su postavljeni uz blagoslov srpske vlasti koja zauzvrat od njih traži bespogovornu poslušnost i ćutanje. Na isti način Beograd želi da upravlja sa čelnicima crnogorske izvršne i zakonodavne vlasti uz najavu da želi da kontroliše i crnogorsku privredu i crnogorske finansije”, kaže Đonović.

On je podsjetio na, kako je rekao, opšte poznatu činjenicu.

“Dok je stotinama godina, po pravilu ‘sila boga ne moli“’ srpske patrijarhe i de fakto i de jure postavljao turski sultan svojim beratom, crnogorske autokefalne mitropolite postavljao je de fakto crnogorski narod. I to po pravilu: ‘ove gore ne trpe regule’, naročito ne one koje bi nametnuli okupatori kao što su bili Nemanja, Bonaparta ili Murat. Crnogorski autokefalni mitropoliti morali su da ispune prevashodno uslov da budu junaci koji će sa sabljom u jednoj, a krstom u drugoj ruci biti spremni da su na čelu hrabrih Crnogoraca svojim duhom i tijelom za crnogorsku svetu slobodu”, podsjeća Đonović.

Sada je, kako kaže, jasno ko i kako uvodi podjele u Crnoj Gori.

Moraju se zato, kako je rekao, konačno pitati crnogorski otuđenjaci da li to Aleksandar Vučić želi da kao srpski sultan, sa svojim “pašama” Vulinom i Dačićem i inim, da u Crnoj Gori, kako oni misle, svom vilajetu, uvedu pravila koja su važila za vrijeme turske okupacije Srbije.

Đonović je mišljenja da je dobar znak u svemu ovome reakcija predsjednika Skupštine i predsjednika Demokrata Alekse Bečića, koji je konačno shvatio da sa Crnom Gorom hoće da upravljaju van Crne Gore i rekao da to neće moći.

“Još da to shvate čelnici Ure i koncerna Vijesti i moglo bi početi, nadam se, da sviće Crnoj Gori”, rekao je on.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije