Connect with us

Integracije

ĐUKANOVIĆ O ZAPADNOM BALKANU: SPC generator srpskog nacionalizma i ruskog imperijalizma

Published

on

Evropska unija je gnerator evropskog kontinenta, ne samo svojih članica: Đukanović - Foto: youtube

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović  je Srpska pravoslavna crkva (SPC) učinila značajan posao za velikosrpski nacionalizam, ali i za ruske imperijalističke interese na Balkanu.

“Ne mogu reći da me to iznenađuje jer Srpska pravoslavna crkva ima definisanu platformu takvih aktivnosti. Pogledajte Zakon o srpskoj pravoslavnoj crkvi iz 2006, pogledajte strategiju Srbije za svoje aktivnosti u regionu i veze sa Srbima u regionu i vidjećete šta je njihov zadatak”, kazao je Đukanović.

Tvrdi da je njihov zadatak da razvija srpski nacionalni identitet u državama regiona.

“Kada to rade na način na koji oni shvataju da to treba raditi u Crnoj Gori, to onda znači posrbiti Crnu Goru, i time ugrožavajući suverenitet Crne Gore i njegov građanski i sekularni karakter. To je bila uloga Srpske pravoslavne crkve kao generatora srpksog nacionalizma i ruskog imperijalizma”, istakao je Đukanović.

Ako nema uticaja EU i NATO, logično da ima više Rusije i Kine

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tvrdi da je “logično” da što manje na Zapadnom Balkanu ima Evrope i NATO saveza, onda mora biti više štetnih uticaja drugih ili trećih strana.

“Zato bi Evropa trebala da konačno i nepromjenljivo usvoji da je Zapadni Balkan zona njene primarne odgovornosti”, ocijenio je Đukanović danas na To Be Secure (2BS) Forumu.

On kaže da je Evropska unija motor evropskog kontinenta i da to nije samo organizacija usmjerena prema svojim članicama.

“Da nema EU na Zapadnom Balkanu, onda je logično da imamo više Rusije, Kine, Turske… jer to su veliki geopolitički igrači”, istakao je Đukanović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije