Connect with us

Politika

DOBRODOŠLI U VUČIĆEV AMBIS: Prijevremeni izbori jedino rješenje za spas Crne Gore

Published

on

Piše: Balša Knežević

Nesrećna petljavina od crnogorskog premijera Milojko Spajić i njegov partijski provizorijum PES juče su pokazali da državu u najboljem slučaju vode u stagnaciju, a u najgorem u izglednu propast, što najviše odgovara malignom režimu u Beogradu koji želi da Crnu Goru sa sobom povuče u ambis istočnih satrapija.

Nakon usvajanja potpuno nepotrebne i politički motivisane rezolucije o Jasenovcu postalo je jasno da Spajićem kao istrošenom krpom mlate psihotični srpski autokrata Aleksandar Vučić i njegov crnogorski potrčko Andrija Mandić.

Upravo je Mandić, koji viri iz Vučićevog dupeta, pod prijetnjom da će već 1. jula uskratiti podršku Vladi, naredio Spajiću da glasa za apsurdnu rezoluciju kojom je poništeno sve što je Crna Gora postigla na putu ka EU, uključujući i dobijanje IBARA samo dva dana ranije. Vučićev klovn Milan Knežević bio je tu da dodatno pritisne pogubljenog plejboja sa AliExpress-a Milojka, a nepoznato je da li ga je na to nagovorila njegova novopečena simpatija Jelena Karleuša.

Aleksandar Vučić i njegova dva poltrona Milan Knežević i Andrija Mandić: Raduju se jer su uspejli da po ko zna koji put sabotiraju Crnu Goru

Usvajanje rezolucije o Jasenovcu, sramnog i anticrnogorskog dokumenta, inicirali su predsjednik Skupštine Mandić i njegov partner Knežević odmah nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, po naređenju Vučića i BIA-e. A da bi sve bilo po guštu beogradske mitomansko-velikosrpske centrale, Rajo je usvajanje anticrnogorske rezolucije tempirao na Vidovdan, kad se prema svetosavskoj propagandi navodno odigrao mitološki Kosovski boj. Valjda su Rajo i Pipun birali ovaj datum da bi se usvajanjem rezolucije donekle oprali što učestvuju u priznavanju Kosova i izdaji ”kosovskog zavjeta” koje sprovodi njihov beogradski gazda.

Za Rezoluciju o Jasenovcu glasali su poslanici PES i Demokrata, uz ZBCG čime je i formalno potvrđeno da su Milojko Spajić i Aleksa Bečić stali uz Aleksandra Vučića, a protiv Crne Gore i njenih daljih integracija u EU. Za Bečića i ameboidne Demokrate to je samo još jedna potvrda da su salonski neočetnici na uzici srpske BIA-e, o čemu više ne treba trošiti riječi.

Da apsurd bude veći, Vučić je naredio usvajanje rezolucije crnogorskim slugama, a isti on i srpske vlasti prije neku godinu sličan dokument nijesu usvojili u svom parlamentu pod izgovorom da bi usporio evropske integracije!

Uz to, Vučić u međunarodnim krugovima ne može sakriti svoje licemjerstvo, posebno nakon neskrivenog priznanja o ostvarenom profitu od prodaje oružja Ukrajini, “preko trećih lica”.  Zato, ponižavanje Crne Gore uz pomoć političkih instalacija koje je postavio u crnogorski parlament i u koje je proteklih godina uložio milione eura, ozbiljno ga zadržavaju u igri destabilizacije regiona. Ovome se sinhronizovano pridružuje i Dodik koji je objavio završetak “dokumenta o mirnom razdruživanju Federacije BiH”.

Aleksa Ljaljo Bečić: Da nije ko zvao da pita za đakuzi prije glasanja?

Crna Gora se može smatrati najvećim gubitnikom ovog Vučićevog poslovanja jer usvajanjem dokumenta rezolucija o Jasenovcu praktično poništava IBAR koji je prije samo tri dana odobren od Evropske unije i prema kojem bi država ušla u završnu fazu pregovora. Sada je do krajnjih granica zakomplikovala odnose sa Hrvatskom, članicom EU od koje direktno zavisi naša evropska budućnost.

Spajic je svega ovoga svjestan pa u stilu zadnje pizde nije smio danas da se pojavi na ,,mjestu zločina” i kukavički je otkazao ptemijerski sat.

”Politizacija žrtava Jasenovca i relativizacija Rezolucije o genocidu u Srebrenici”

A da će Hrvatska žestoko reagovati bilo je očekivano. Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova izdali su zvanično saopštenje odmah nakon sinoćnje provokacije Spajića i Mandića po Vučićevom nalogu. Iz hrvatskog ministarstva su poručili da ”žale zbog toga što je Crna Gora odlučila zanemariti pozive Republike Hrvatske da ne politizuje žrtve Jasenovca i ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i evropski put Crne Gore”.

Plejboj sa AliExpress-a Milojko Spajić pozantiji kao ”tele” daće sve samo da mu Mandić ne uskrati podršku

“Republika Hrvatska smatra neprihvatljivim, neprimjerenim i nepotrebnim donošenje rezolucije čija namjera nije izgradnja kulture sjećanja i pomirenja, već instrumentalizacija sjećanja na žrtve Jasenovca radi kratkoročnih političkih ciljeva inicijatora ove rezolucije. Nedvosmisleno je kako je motiv za njeno donošenje sadržan u činjenici da je u Opštoj skupštini Ujedinjenih naroda inicirana rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici, koja je usvojena 23. maja 2024. Iz navedenog jasno proizlazi da se rezolucija o Jasenovcu donijela kako bi se obezvrijedila i relativizirala UN-ova rezolucija o genocidu u Srebrenici, koji je utvrđen nizom presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i u presudi Međunarodnog suda od 26. februara 2007”, ističu oni.

Ovaj postupak Crne Gore, dodaju, “ne može se smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim u odnosu na Republiku Hrvatsku niti je u skladu s deklarisanim ciljem članstva Crne Gore u EU”, poručili su između otalog u saopštenju.

Upozorenja iz Hrvatske stizala su i ranije. Državna sekretarka u Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske Andreja Metelko Zgombić kazala je prije par dana da bi usvajanje rezolucije o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore bio ”nepotreban i neprimjeren potez”.

Metelko Zgombić, koja je u ime Hrvatske učestvovala na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, rekla je da se dobrosusjedski odnosi podrazumijevaju i da se ne preduzimaju radnje koje bi mogle naštetiti ili koje su suprotne načelu dobrosusjedskih odnosa.

PES: Jes da su mladi i neiskusni u politici, ali su barem glupi i podložni manipulacijama i zastrašivanju

“Crna Gora bi se time dala instrumentalizovati od nekoga spolja i to je nešto što stvarno nije dobra poruka za državu koja želi nastaviti evropskim putem”, kazala je ona.

Hrvatska je ranije zaprijetila da će usvajanje takve rezolucije usporiti crnogorsku ambiciju da postane punopravna članica EU. Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je nedavno da je rezolucija o Jasenovcu besmislena i da će ”sigurno imati njihovu reakciju ako do toga dođe”.

U intervjuu za Portal Aktuelno bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić kazala je da je inicijatorima rezolucije o Jasenovcu nevažan odjek, već pohvala Aleksandra Vučića, što je juče postalo jasno.

Spajić se kompromitovao, prijevremeni izbori neminovnost

Premijer Milojko Spajić nije prije tri dana u Briselu konkretno odgovorio hoće li Crna Gora usvojiti rezoluciju o Jasenovcu, ali je kazao da ne misli da će biti na dnevnom redu sjednice parlamenta u petak, što je naravno slagao čime je izgubio kredibilitet pred međunarodnim partnerima.

Nakon jučerašnjeg blamiranja u crnogorskoj Skupštini koje je realizovano po diktatu Aleksandra Vučića i njegovog kriminogeno-hegemonističkog režima jasno je da Spajićeva Vlada, isto kao dvije prethodne ”oslobodilačke” vodi Crnu Goru u propast i da je jedini izlaz iz ove agonije raspisivanje prijevremenih izbora.

Jer sada je postalo jasno da kriminogeni autokrata Vučić i njegov režim koji su Srbiju doveli do potpune propasti, imaju sličan plan za Crnu Goru. Beskičmeni Spajić, kojega u Beogradu oslovljavaju sa ”tele”, nema kapaciteta ni hrabrosti da se suprotstavi velikosrpskoj stihiji, pa se njegova smjena i prijevremeni izbori nameću kao imperativ za opstanak Crne Gore.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije