Connect with us

Politika

DOKUMENT: Ugovor sa SPC bez termina Pravoslavna crkva?

Published

on

Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Vlade Crne Gore koji je načelno pripremio ministar pravde Vladimir Leposavić, a Beogradska patrijaršija dorađivala mjesec dana u Beogradu shodno svojim interesima, od članova Vlade, osim Leposavića, vidio je samo premijer Zdravko Krivokapić, piše Pobjeda.

Dokument nije vidio, niti zna detalje potpredsjednik Vlade Dritan Abazović iako bi, kako navodi list, kao predsjednik Komisije za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku morao da bude upoznat sa svim fazama izrade.

Prema saznanjima Pobjede, sa svim detaljima ugovora Krivokapić je tek upoznat na sastanku u Manastiru Ždrebaonik gdje mu je nakon telefonskog razgovora sa patrijarhom Porfirijem predstavljen taj dokument.

Nakon tog sastanka, Krivokapić je saopštio da je temeljni ugovor spreman za potpisivanje, nakon što je prozvan od strane lidera DF-a Milana Kneževića.

“Krivokapić je na sastanku sa predstavnicima SPC saopštio da bi dokument trebalo da ide na ratifikaciju, a i zasmetalo mu je što je iz svih stavki ugovora uklonjen termin Pravoslavna crkva u Crnoj Gori što je zvaničan naziv četiri eparhije”, saopštio je izvor Pobjede koji je dobro upućen.

Ipak, reakcija DF-a i krugova bliskim vrhu SPC-a u Beogradu uslijedila je nakon što je Krivokapić na sastanku u Ždrebaoniku, na kojem je upoznat sa detaljima ugovora, saopštio da bi dokument trebalo da ide na potvrđivanje, odnosno ratifikaciju u parlamentu.

U vrhu SPC sumnjaju da bi takav dokument uopšte mogao da prođe u parlamentu zbog eventualnog protivljenja poslanika Ure.

Konkordat Crne Gore i Svete Stolice potvrđen je i u parlamentu Crne Gore 2012. godine. No, to je bio međunarodni ugovor jer je Vatikan, osim što je centar katoličanstva i – država.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije