Connect with us

Politika

DOKUMENTI POTVRĐUJU: Leposavić priznao eparhijama da postoje od 1220.

Published

on

Nakon što su Dnevne novine objavile podatke advokata Nikole Belade, jednog od osnivača GI 21. maj, koji potvrđuju da su eparhije u Crnoj Gori Mitropolija crnogorsko primorska, Eparhija budimljansk nikšićka, upisane kao vjerske organizacije Srpske pravoslavne crkve koje na teritoriji naše države postoje od 1220. godine, pojavili su se i dokumenti koji to potvrđuju, zbog čega se najavljuju krivične prijave protiv ministra, ukoliko se nezakonita rješenja ne ukinu

Dnevnim novinama je proslijeđeno rješenje koje je 10. juna ove godine potpisao bivši ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić u kojem doslovno piše da je: “Mitropolija crnogorske primorska Srpske pravoslavne crkve osnovana 1220. godine, sa sjedištem u Manastiru Đurđevi Stupovi (Dolac, Berane) koju zastupa lice ovlašćeno za zastupanje episkop budimljansko nikšićki Metodije (Ljubiša) Ostojić, upisana je u Jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica”.

Isto ovakvo rješenje izdato je za Eparhiju budimljansko nikšićku Srpske pravoslavne crkve, za koju se takođe tvrdi da postoji od 1220. godine.

Nakon što su ovi podaci objelodanjeni, Belada, a juče i član Savjeta GI 21. maj Aleksandar Zeković postavili su pitanje Vladi što će se desiti sa uvjerenjima koje je potpisao razriješeni ministar pravde Vladimir Leposavić, a koja su neutemeljena.

Podsjetimo, prema informacijama koje je iznio ranije Balada, Mitropolija crnogorsko primorska i Eparhija budimljansko nikšićka SPC podnijele su zahtjeve Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava 9. juna, a 10. juna samo dan nakon podnijetog zahtjeva izđato im je uvjerenje o upisu u Jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica

U datim uvjerenjima od strane Ministarstva se navodi daje Mitropolija crnogorsko primorska Srpske pravoslavne crkve osnovana 1220. godine, a Eparhija budimljansko nikšićka takođe 1220. godine! Bez ijednog jedinog materijalnog dokaza Mitropoliji cmogorsko primorskoj i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj priznaje se postojanje od 1220. godine.

Državni organ bez provjere, bez materijalnih dokaza, samo na osnovu tvrdnji podnosioca zahtjeva, bespogovorno izdaje uvjerenja, naveo je Balada u autoskom tekstu za Dnevne novine.

Podsjetio je da je Srbija 2006. godine donijela Zakon o vjerskim slobodama gdje se u članu 11 Srpskoj pravoslavnoj crkvi priznaje pravni subjektivitet od 1836. godine. Kako je onda moguće da majka-Crkva ima pravni subjektivitet od 1836, a organizacioni djelovi (Mitropolija crnogorsko primorska i Eparhija budimljansko nikšićka) da su stariji od majke Crkve jer imaju subjektivitet prije priznatog subjektiviteta SPC?

A kako djeluje i što sve ima, koliko je u Crnoj Gori moćna SPC dovoljno govori par podataka:

U zahtjevu za upis od 9. juna 2021. godine, Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve navodi da ima oko 530 hramova, 57 manastira, 23 crkvena hora, 25 dobrovoljačkih društava, 14 bratstava pravoslavne omladine, 49 škola za vjeronauku pri hramovima, uključujući i Bogosloviju (srednju školu) na Cetinju koja nema ni atest, ni akreditaciju, ni licencu za rad niti je ikad inkorporirana u obrazovni sistem države Crne Gore.

 

1 Comment

1 Komentar

  1. nijemojavlada

    10.08.2021. at 13:02

    Izdaja nad svim izdajama. Izdaja bazirana na otvorenoj otimačini naše duše i našeg bića. STOP! UHAPSITI LEPOSAVIĆA!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije