Connect with us

Politika

DPS: Bićemo konstruktivna opozicija, a ne kvorum za rušenje građanske i evropske Crne Gore

Published

on

(FOTO: FB)

Bićemo konstruktivna opozicija, kao i do sada, ali od nas ne može niko očekivati da ćemo činiti kvorum za rušenje građanske i evropske Crne Gore, poručili su u Demokratskoj partiji socijalista DPS.

U Poslaničkom klubu DPS-a ukazali su da je današnja sjednica Skupštine počela bez kvoruma.

“Kvorum se utvrđuje prisustvom na sjednici i primjenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sjedištu. Takođe, postoji mogućnost da se na zahtjev deset poslanika, utvrđivanje kvoruma vrši prozivkom poslanika. Taj stav podrazumijeva prisustvo poslanika u plenarnoj sali, kao i u svakom drugom slučaju, za potrebe utvrđivanja kvoruma”, rekli su u DPS-u.

Oni su naveli da početni stav člana 90, koji propisuje kvorum to objašnjava, a glasi “Predsjednik Skupštine otvara sjednicu Skupštine i utvrđuje da li je prisutna većina ukupnog broja poslanika”.

“Da je ova tvrdnja jedina istina, potvrđuju poslanici nove većine, koji su tražili prije samo pet dana, sticajem slučajnih okolnosti, da se Poslovnik izmijeni i da se poslanicima koji su u izolaciji omogući da čine kvorum.  Time su poslanici nove većine potvrdili da se u važećem Poslovniku “prisutnima” smatraju samo prisutni u plenarnoj sali. Jednostavno rečeno, u skladu sa važećim Poslovnikom Skupštine Crne Gore, za utvrđivanje kvoruma je potrebno fizičko prisustvo 41 poslanika. Kada smo krajem novembra u novom sazivu Skupštine izmijenili Poslovnik, izašli smo u susret parlamentarnoj većini na način što smo omogućili poslanicima koji imaju rješenje o izolaciji da glasaju na sjednici online putem, bez prava učešća u raspravi”, kazali su u DPS.

Tada su kako su dodali, naglasili čelnicima Skupštine da ne žele da omoguće da se kvorum utvrđuje online putem, jer ne žele svojim glasovima o izmjeni Poslovnika da omoguće sazivanje sjednice Skupštine sa zakonima koji bi remetili sistem države i nacionalne interese.

“Zbog toga smo kazali da ćemo do kraja godine dati kvorum, ukoliko poslanici većine budu imali poslanike u izolaciji, isključivo za raspravu o Vladi, Zakonu o budžetu i o izvještajima regulatornih agencija. Zpravo zbog toga, nijesmo htjeli da damo kvorum za sjednicu na kojoj treba da se glasa za Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kao i Zakon o državnim službenicima i namještenicima”, zaključili su u DPS-u.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije