Connect with us

Politika

DPS: Političko, pravno nasilje i urušavanje demokratskih institucija

Published

on

DPS

Odluke i postupanja kojima se ne poštuju osnovni postulati vladavine prava mogu imati dalekosežne posljedice na ukupan politički, ekonomski i bezbjednosni ambijent u Crnoj Gori, kazao je zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Duško Marković.

On je sa političkim direktorom DPS-a Branimirom Gvozdenovićem razgovarao sa predstavnicima američke ambasade u Crnoj Gori Krisom Karberom, zamjenikom šefa misije Luisom Giterom i šefom političkog odjeljenja.

Marković je istakao, da su po njegovom mišljenju, dešavanja u Skupštini eklatantan primjer narušavanja osnovnih demokratskih principa u procesu donošenja odluka nove parlamentarne većine.

On je rekao da je DPS obavijestio javnost da se radi o par-ekselans političkom i pravnom nasilju i urušavanju demokratskih institucija.

Prema riječima Markovića, DPS je dao maksimalan doprinos u procesu tranzicije vlasti, pokazujući visok nivo demokratskog kapaciteta i u narednom periodu će pažljivo pratiti postupanje nove vlasti i neće dozvoliti kršenje procedura i zakona.

Odluke i postupanja u kojima se ne poštuju osnovni postulati vladavine prava mogu imati dalekosežne posljedice u pogledu državnih interesa, odnosno na ukupan politički, ekonomski i bezbjednosni ambijent u Crnoj Gori, istakao je Marković.

Karber je, kako se navodi, zahvalio što je u direktnom susretu bude informisan o stavovima DPS-a povodom odluka aktuelne parlamentarne većine, kao i na detaljnom objašnjenju pravnih aspekata i nedoumica u radu Skupštine i drugih državnih organa.

On je istakao je da američka ambasada ostaje privržena vrijednostima i postulatima demokratije, što podrazumijeva da u ukupnom društveno-političkom životu svi akteri moraju djelovati poštujući pravne i zakonodavne okvire.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije