Connect with us

Politika

DPS: Vlast želi partijsku kontrolu nad tužilaštvom

Published

on

Parlamentarnu većinu ni kršenje Ustava naše države, ni mišljenje Venecijanske komisije, ni preporuke evropskih partnera, ne mogu spriječiti u naumu da nezavisnu granu vlasti, odnosno tužilaštvo, stavi pod partijsku kontrolu, saopšteno je iz DPS-a.

“To je nezapamćen potez u jednoj zemlji koja je kandidat za članstvo u EU, i naravno izazvaće nesagledive posljedice. Ovo urušavanje institucija i pokušaj instaliranja partijskih poslušnika, ne tiče se borbe protiv kriminala već je to puka instrumentalizacija tužilaštva i urušavanje institucija, koje nosi rizik zaustavljanja našeg daljeg evropskog puta i poništavanje učinaka koje smo postizali svih ovih godina”, poručuju iz DPS-a.

Kažu da su ponudili izbor VDT-a, uglednih pravnika iz Sudskog savjeta i sudije Ustavnog suda.

“Odbijanjem te naše jasne ponude da se ishitreno i na silu ne usvajaju izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu, i da se uz dodatan vremenski okvir obave konsultacije i dogovori oko pitanja izbora čelnih ljudi u pravosuđu, tužilaca, uglednih pravnika u Sudskom savjetu, parlamentarna većina je pokazala da nije za dijalog, što nas dodatno uvjerava i da je ucijenjena od strane djela partija koje podržavaju Vladu”, poručuju iz DPS-a i dodaju da je Vlada pet mjeseci provela u raspravama.

“Žalosna je nada vlasti koja je pet mjeseci provela u skandalima, raspravama, gafovima i svađama da će im teledirigovano tužilaštvo i spektakularna hapšenja političkih neistomišljenika pomoći da poprave sliku o svojoj nesposobnosti. Tu lijeka nema”, zaključuje se u saopštenju DPS-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije