Connect with us

Politika

FILIPOVIĆ: CG postala provincija “srpskog sveta”, svi sa vlasti pod uticajem Vučića

Published

on

Crna Gora je već postala provincija “srpskog sveta”, a svi akteri vlasti, pa i lider GP URA Dritan Abazović su pod jakim uticajem predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ocijenio je politički analitičar Ljubomir Filipović u emisiji “Teleskopija” RTCG.

On smatra kako su sve članice vladajuće većine, a ne samo DF, pod jakim uticajem Aleksandra Vučića. To, kako kaže, važi i za Demokrate i URU.

“Dešavalo se bezbroj puta da potpredsjednik Abazović odbrani najekstremnije stavove ove Vlade. Prva njegova izjava oko ministra Leposavića je bila da nije negirao genocid. Uvijek nakon nekih žestokih rasprava, Abazović se nalazi između toga što misli Zapad i između toga koje direktive izdaje Aleksandar Vučić”, saopštio je Filipović.

Jak je uticaj i kontrolu od strane Beograda vidi, kako navodi, i u ekonomskoj kolonizaciji Crne Gore, koju istovremeno napuštaju brojni svjetski investitori.

“DF hoće da uhljebi kadrove”

Filipović kaže da ne očekuje pad Vlade, uprkos izjavama lidera Demokratskog fronta.

“Sve te izjave Andrije Mandića su pritisak na Vladu da im se uhljebi što više funkcionera po dubini, ne bi li oni na taj način plaćali svoju radnu snagu na narednim izborima”, navodi Filipović.

On kaže da je dobar dio Srba u Crnoj Gori, pod uticajem pokojnog mitropolita Amfilohija, imao negativan stav prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Sada, kada je Joanikije vidljivo promijenio stranu ograđivanjem od premijera Krivokapića, mi vidimo da tu dolazi izjednačavanja politike kada su u pitanju strateški interesi. Crkva postaje jedinstvena, a Crna Gorapostaje dio jednog izjednačenog prostora i gubi se ta vrsta autonomije koju je održavao mitropolit Amfilohije”, navodi Filipović.

“SPC produžena ruka srpske države”

Izbor Joanikija za mitropolita crnogorsko – primorskog, smatra, nije radikalizovao situaciju u srpskom korpusu u Crnoj Gori, uprkos “ukidanju dosadašnje neformalne autonomije mitropolije u okviru SPC, koju je izborio Amfilohije”.

On je ocijenio da je Srpska pravoslavna crkva produžena ruka srpske države, koja služi ispunjavanju njenih interesa na ovom prostoru.

“Odlazak premijera Krivokapića, na jedan netransparentan način u Beograd, pokazuje da smo mi postali jedna provincija srpskog sveta i pokazujemo da više ne donosimo autonomne odluke”, poručio je Filipović.

Navodi kako mu se čini da jedan dio srpske politike pokušava da pokaže kako nije sve uniformno u Beogradu.

“Iluzija Zapada prema Srbiji”

Imajući u vidu da u Srbiji i Republici Srpskoj ne postoji parlamentarna opozicija, odnosno da su u pitanju samo personalne razlike u realizaciji jedne iste politike.

“Ta ideja o nekom autonomnom srpstvu u Crnoj Gori, o tom nekoj opozicionoj struji unutar SPC-a…pokazuje da je taj mit koji je trebalo da posluži Srbiji da pokaže da sjedi na dvije stolice i da ta iluzija Zapada da će integrisati mirno Srbiju u svoj prostor je jako štetna i da kada dođe do strateškog pitanja očuvanja šape interesa nad etničkim Srbima u regionu, tu se svi ujedine”, smatra Filipović.

Kaže kako se i u crnogorskoj prosvjeti sprovodi politika upodobljavanja naših nastavnih programa sa beogradskom prosvjetnom politikom.

“Dok oni politički kupuju Zapad svojom navodnom prozapadnom orjentacijom, pripremaju teren Crnoj Gori za dugoročno indoktriniranje naših najmlađih i kroz obrazovni program, pretvaranje Crne Gore u jednu srpsku kneževinu”, rekao je Filipović.

Tvrdi da je na djelu i diskriminacija po etničkoj pripadnosti, od strane nove vlasti i ocijenio da je to veoma opasno.

“Podsjetiću da ova polovina koja sada nije na vlasti nema rezervnu državu za razliku od gospođe Bratić ili Leposavića i ljudi se osjećaju bezizlazno, a Vlada ne čini ništa da ih uvjeri da se sa političkom promjenom ništa dramatično nije desilo u Crnoj Gori”, saopštio je Filipović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije