Povežite se sa nama

Politika

GODINA DANA VLADE – BS: Politički revanšizam i marginalizacija manjina

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Godina rada Vlade Crne Gore obilježena je političkim revanšizmom i marginalizacijom manjinskih naroda, ocijenjeno je iz Bošnjačke stranke

Navode da rezultati Vlade, godinu nakon što je izabrana, pokazuju da Crna Gora bilježi stagnaciju na putu demokratizacije društva i da su izostali konkretni učinci u brojnim oblastima.

“Aktuelna Vlada se dominantno bavila revanšizmom prema političkim neistomišljenicima, gdje su, nažalost, u prvom redu, pripadnici manje brojnih naroda targetirani kao oni koje je prvo trebalo ‘očistiti’ iz institucija sistema”, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Prethodnih 365 dana, kako su kazali, Crna Gora je prešla put od sekularne i građanske države, zemlje u kojoj su manjinski narodi bili ravnopravni sa drugim narodima, do činjinice da su danas sekularni i građanski koncept ozbiljno uzdrmani, a da su manjinski narodi isključeni iz procesa odlučivanja.

“Aktuelna Vlada biće upamćena kao prva u višepartijskom sistemu Crne Gore, koja na pozicijama ministara nije delegirala ni jednog predstavnika iz redova Bošnjaka ili Albanaca. Nažalost, ovo je Vlada čiji je ministar javno negirao genocid u Srebrenici i na taj način svjetskoj javnosti poslao poruku da je Crna Gora država koja ne poštuje međunarodne ugovore i presude”, saopšteno je iz BS-a.

Od faktora stabilnosti u regionu, lidera u evropskim integracijama, za samo godinu dana, Crna Gora je, podsjećaju, izgubila povjerenje kredibilnih svjetskih partnera.

“Naš EU proces je skoro pa zaustavljen, što je jasno potvrdio i posljednji Izvještaj o napretku. Iako smo članica NATO-a, što je bio naš dugogodišnji vanjski prioritet, za prethodnih godinu dana izgubili smo povjerenje ključnih partnera, koje smo stvarali godinama”, saopštio je BS.

Godina rada Vlade, kako su rekli, ostaće upamćena i po nezapamćenom partijskom zapošljavanju.

“Na sve one propuste, na koje je aktuelna većina ukazivala dok je bila opozicija, a tiču se partijskog zapošljavanja, za samo godinu dana ih je pogazila, na način što svjedočimo raznim namještanjima “po dubini”. Kompetencije i stručnost u drugom su planu, partijska pripadnost je ključ koji otvara vrata državne uprave. Posebno zabrinjava što su na odgovornih pozicijama u sistemu postavljene osobe sa šovinističkim stavovima, što dodatno urušava sistem vrijednosti. Sistem obrazovanja je doživio pravo “etničko čišćenje”, što je neprihvatljivo sa stanovišta građanskog koncepta Crne Gore. Ovo je još jedan pokazatelj da aktuelna Vlada nije opravdala očekivanja građana”, novode u BS.

Za godinu dana enormno je povećan broj nezaposlenih, dok se, kazali su, bilježi snažan rast cijena goriva i osnovnih životnih namirnica.

“Nema ozbiljnih investicija ni u najavi. S druge strane, maćehinski odnos prema sjeveru Crne Gore, posebno prema opštinama gdje žive Bošnjaci, govori nam da ova Vlada osim što kadriranje vrši po etničkom ključu, na sličan način planira i budžete za razvoj opština. Vlada je krenula i u obračun sa našom dijasporom – segmentom koji je neraskidivi dio društvenog bića Crne Gore”, saopštio je BS.

Loše upravljanje epidemijom sa 2.322 smrtna ishoda, pokazuje da je Crna Gora, ukazali su iz BS-a, u svjetskom vrhu po smrtnosti od koronavirusa.

“Jedinstveni smo u svijetu jer imamo premijera koji govori o poštovanju mjera, a odbija da se vakciniše. Paradoks koji pokazuje kako funkcionišu stvari u Vladi Crne Gore. Odnosi među konstituentima vlasti, nefunkcionisanje sistema, blokada institucija, samo su neki od primjera izgbubljene godine za građane Crne Gore. Zato je važno mandate vratiti građanima. Izbori su jedini način da Crna Gora dobije novu, kompetentnu, građansku, multietničku Vladu, koja će biti servis svih građana”, navodi se u saopštenju Bošnjačke stranke.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije