Povežite se sa nama

Politika

GODINA RADA: Za jedne Vlada uradila mnogo, za druge neispunjena očekivanja

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Uoči godišnjice rada Vlade Zdravka Krivokapića, dio paramentarne većine smatra da je Vlada uradila mnogo za godinu, dok drugi dio kritikuje njen rad. Iz opozicije smatraju da Vlada nije ispunila očekivanja građana i da neće imati mandat da nastavi s radom

Godišnjicu rada Vlade crnogorska javnost dočekuje u napetoj atmosferi. Dinamična i neizvjesna politička scena, rasprava i nesaglasje unutar partija koje čine vlast.

I dok jedni hvale Vladu, drugi je kude. I jedni i drugi su iz redova parlamentarne većine.

“Ova vlada je uspjela za godinu da popravi ekonomski rast i on je sad po procjenama na 15,3 odsto BDP-a, uspjeli su da smanje deficit i da ga dovedu na nivo koji je predviđen svim međunarodnim standardima, uspjelo se i na socijalnom planu”, kaže za TVCG Zdenka Popović, poslanica Demokrata.

Nebojša Medojević iz Pokreta za promjene kaže da Vlada nema većinu u parlamentu.

“Parlament ne funkcioniše zakoni se ne usvajaju, VD stanje u tužilaštvu, pravosuđu, Ustavnom sudu, DRI nema predsjednika, jasno je da se radi o opasnom eksperimentu”, navodi Medojević.

Poslanik GP URA Miloš Konatar kaže da su najznačajniji rezultati ove vlade ostvareni na polju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“I to je nešto sa čim ova vlada može biti ponosna, jer je stvorena politička volja, vidjeli smo da nema nezaštićenih, ali opet je potreba za reformom tužilaštva i sudske vlasti kako bi hapšenja i sve akcije koje sprovodi sektor bezbjednosti dobile svoj krajnji epilog”, navodi Konatar.

Poslanik DF-a Dejan Đurović navodi da zakon o porijeklu imovine nije usvojen.

“Obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom je ostao na stanje nule, popis stanovništva ove godine nije kao što vidite završen, sređivanje biračkog spiska takođe se nije obavilo”, poručio je Đurović.

Kritike stižu i iz redova opozicije. Iz Bošnjačke stranke kažu da Vlada nije bila ni reformska, ni inkluzivna.

DPS ocjenjuje da je Vlada zaustavila proces evropskih integracija

“Prije par dana i posljednji rukovodilac iz reda manjinskih naroda, iz reda bošnjačkog naroda, smijenjen je sa tog položaja tako da smo svjedoci etničkom čišćenju pripadnika malobrojnih naroda iz javne uprave”, poručuju Amer Smailović iz BS.

“Nažalost bezbjednosni sektor države više ne može da garantuje mir i stabilnost. Vidimo kako se ponašaju čelnici sektora, ne razgovaraju, ne razmjenjuju informacije i pokušavaju svako da bude gazda u svom ataru”, navodi poslanik DPS-a Danijel Živković.

Premijer Zdravko Krivokapić zaključuje da su se za godinu najviše bavili građanima, ali da Parlament, Vlada i pravosuđe nijesu bili sinhronizovani.

“Kakav bi ja bio trener tima kada ne bih rekao da su naši rezultati izuzetni u uslovima u kojima smo obitavaliI. Dajte da pričamo o rezultatima i svaki put ko može bolje, široko mu polje, dajte predlog da bude bolje, ali nemojte dati predlog da ovi procesi započeti budžetom, koji su zakonski vezani, budu takvi da rashod odgovara, a prihod uskraćujete.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije