Connect with us

Politika

Godišnjica smijenjene Dritanove vlade ili: Kako ostati đubre do kraja

Published

on

Piše: Goran Popović

Minule neđelje navršila se godina od kako smijenjena Dritanova vlada obavlja dužnost u svom (piro)tehničkom mandatu. Presedan je to u teoriji i praksi savremenih političkih sistema. Fenomen koji je do kraja ogolio bizarno političko funkcionisanje tzv. većine od 30. avgusta. Prvo su nevoljno izabrali Zdravkovu ekspertsko – apostolsku vladu. Pa su je brzo rašćerali, a potom su još brže smijenili i Dritanovu vladu, a u međuvremenu je brat Abaz smijenio Bečića sa mjesta predsjednika parlamenta.

Poslije nijesu imali dovoljno glasova u Skupštini da izguraju neustavni eksperiment sa Ćakijem Lekićem kao mandatarom, tako da je Dritan dobio istorijsku priliku da ostane đubre do kraja i nelegitimno, nemoralno i kvarno obnaša premijersku funkciju evo već godinu. Ovo bi mogao biti pristojan aneks njegovoj doktorskoj disertaciji sa naslovom „Kritika globalne etike“. Sa naglaskom na lokalno moralno posrnuće. I njega, i svih onih koji su ga u tome slijedili, posebno ministra vojnog i policijskog Adžića, električara Jokovića, ali i ostalih ministarskih  hizmećara takvog lika, koji je čvrsto izabrao da ostane đubre do kraja.

Godina u tehničkom mandatu – fenomen u teoriji i praksi savremenih političkih sistema

No, kako je krenulo sa izborom nove vlade Dritan će ovaj kvarni rekord još produžiti. Osim što na svaki način opstruira novog mandatara Spajića, jer ga je ovaj odjebao u priči o sastavu buduće izvršne vlasti, on se sada uzda u novu „bitku za Crnu Goru“ koju je ponovo otvoreno pokrenuo Aleksandar Vučić. Predsjednik susjedne nam države opet je izašao iz frižidera kukajući nad sudbinom Srba u Crnoj Gori, a njegovi hizmećari su čak zaprijetili i ukrajinskim scenarijom za ovu našu državu?! Tako je ministar vojni Srbije samo aktuelizovao teoriju pancirnog popa i namjesnika Crkve Srbije Joanikija II Mićovića o „Crnoj Gori kao maloj Ukrajini“. Ta „denacifikacija“ podrazumijevala bi potpuno potiranje crnogorskog identiteta i utapanje Crne Gore u regionalni zločinački projekat poznat pod nazivom „srpski svet“. A većina stanovništva trebalo bi da promijeni ime u Nemanja, te da nosi jelek, anteriju i opanke!

Spajić je, dakle, pod sve većim pritiskom u koncipiranju vlade koja je u najavi  trebalo da bude demokratska, proevropska, privržena NATO savezu i koja će slijediti spoljnu politiku Evropske unije. Osim prijetnji iz Beograda i ovdje su nam već instalirali i neke domaće izdajnike koji si zaduženi za okretanje put Istoka.

Aleksandar Vučić i njegov rashodovani potrčko učiniće sve da opstruiraju formiranje vlade kako bi ”tehnički Dritan” što duže izvršavao naloge sa mjesta premijera

Predsjednik Jakov još ranije je instalirao za svog savjetnika gospodina Vukšića koji se na mjestu direktora ANB dokazao kao predan borac za rusko-srpske interese u Crnoj Gori. Tu su i ostaci DF-a, sa Mandićem i Kneževićem i prvim redovima, a kao rezerva srpskom režimu i crkvi uvijek su na raspolaganju Bečićeve Demokrate, Jokovićev rastureni SNP, kao i još neki kleronacionalistički prirepci po dubini.

Naravno, tu je uvijek i Dritan da kao lutka sa naslovne strane pripomogne svima onima koji su protiv Crne Gore i ostane đubre do kraja…

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije