Connect with us

Politika

HERCEG NOVI: Očekuje se formiranje široke koalicije

Published

on

Pregovori o formiranju nove vlasti u Herceg Novom počeće krajem sedmice i očekuje se formiranje široke koalicije koja će predvoditi opštinu u narednom periodu, rečeno je Danu.

Iz Opštinske izborne komisije Herceg Novi saopštili su preliminarne rezultate nedjeljnih lokalnih izbora.

U novi lokalni parlament ušli su svi učesnici izbora. Najviše mandata, dobila je koalicija okupljena oko Demokratske Crne Gore, a ta stranka je bila na vlasti i u prethodnom sazivu.

Ukupno je, kako u rekli iz OIK-a, glasalo 17.005 građana.

Predsjednica OIK-a Mirjana Ivanović kazala je da je sve prošlo bez većih nepravilnosti.

Prema rezultatima koje je objavio OIK, najviše glasova je dobila koalicija „Ni lijevo, ni desno pravac Novi“, odnosno 4.568 i deset mandata.

Nakon njih je „Evropski tim za Herceg Novi“ sa 3.680 i osam mandata, onda „Za budućnost Herceg Novog i Boke“ 3.624 i sedam mandata, Novska lista sa 3.195 glasa i sedam mandata.

Tu je i savez „Crno na bijelo Može Bokeški” 1.281 i dva mandata i lista „Pravi Novi sloboda u našim rukama“ dobila je 768 glasova i jedan mandat.

Iz Novske liste su ocijenili da su nedjeljni izbori pobjeda Novljana, koji su se odlučili da toj listi daju mnogo veće povjerenje u odnosu na ranije.

Kako je rekao predstavnik Novske liste Jovan Subotić, oni će biti pojedinačno druga najjača lista u lokalnom parlamentu.

“I želimo da ovako nešto bude i u cijeloj Crnoj Gori”, podvukao je Subotić.

On očekuje formiranje široke vladajuće koalicije koja će raditi u interesu Herceg Novog.

Nosilac liste koalicije „Za budućnost Herceg Novog i Boke“ Ivan Otović kazao je da je ostvarena velika pobjeda srpskog naroda i onih koji misle dobro Herceg Novom. Kako je istakao, njegova koalicija je snaga koja će pokrenuti Herceg Novi i od sjutra će sa partnerima krenuti u rad za dobrobit grada. Otović navodi da sa Novskom listom i Pravom Crnom Gorom imaju 15 mandata.

“Odbranili smo naše i pojačali naš rezultat i mi ćemo biti oni koji će raditi za ovaj grad. Čestitam i drugima na rezultatu. Pozivamo na široki konsenzus. DPS je poslat u prošlost”, kazao je Otović.

Politički analitičar Dragiša Janjušević kaže da su izbori protekli u mirnijoj atmosferi, a da će i naredni lokalni izbori u drugim gradovima proteći u sličnoj atmosferi.

Kako navodi, ako Demokrate, Novska lista i URA formiraju vlast, to bi narušilo povjerenje u aktuelnu većinu.

“To bi u nekom segmentu narušilo ionako vidljivi odnos nepovjerenja u aktuelnu većinu u državnom parlamentu i mislim da bi to zakomplikovalo funkcionisanje kako parlamenta, tako i izvršne vlasti”, ističe Janjušević.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije