Connect with us

Politika

Hil štiti Vučića čak i po cijenu sukoba sa Stejt departmentom

Published

on

Piše: Balša Knežević

Teško je povjerovati koliko diplomatska mreža možda i najmoćnije države na svijetu kao što su Sjedinjene Američke Države (SAD) može nisko da padne i zaglavi se u blato kompromitacije.

Najbolji primjer srozavanja sopstvenog ugleda i ugleda države koju predstavlja je ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil koji već duže vremena povlađivanjem i tetošenjem srpskog autokrate Aleksandra Vučića ispunjava najneslavnije stranice u istoriji američke diplomatije.

Taman kad smo pomislili da će prekinuti sa takvom praksom, ambasador SAD u Beogradu je nastavio da produbljuje dno kompromitacije pravdanjem svog omiljenog političkog resursa u regionu.

Prećutna podrška ratnohuškačkim naporima Vučića

U prošlu subotu je organizovana najnovija velikosrpska orgija kodnog naziva ”svesrpski sabor” koju je predvodio psihotični autokrata Vučić uz šefa BiH entiteta Republike Srpske Milorada Dodika i poslušničku kliku iz Crne Gore predvođenu Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem.

Veselje ”srBskog roda” za dodatnu regionalnu nestabilnost

Na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i RS, tokom „svesrpskog sabora“ usvojena je ”deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda”, dokument sa 49 tačaka u kojem se između ostalog šalju opasne poruke ”da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu”, kao i da sabor ”ne podržava Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja je krajem maja izglasana u Ujedinjenim nacijama”.

Dakle, deklaracija je u stvari samo pisano formulisan manifest ili memorandum ”srpskog sveta” u kojem se eksplicitno negira srebrenički genocid i poziva na formiranje ”velike Srbije” spajanjem ”srpskog naroda u jedinstvenu celinu”.

I laicima je jasno da se ovakav naum, ukoliko bi srpske vlasti krenule u njegovu realizaciju, ne može ostvariti bez novih ratnih sukoba, gdje bi Vučić preuzeo ulogu koju je imao Slobodan Milošević devedesetih. Međutim, na ovakve, direktne prijetnje nosilaca ideje ”srpskog sveta” ambasador Hil je dao krajnje bizarnu izjavu koja se može protumačiti samo kao podrška Vučićevom ratnohuškanju.

„Fokus svih kojima je stalo do Srbije i njene budućnosti treba da ostane na stvaranju mirne i prosperitetne budućnosti za čitav Zapadni Balkan, povećanju regionalne saradnje sa EU integracijom kao konačnim ciljem“, izjavio je Hil odgovarajući tako na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) o deklaraciji.

Hil je uz to isporučio pozamašnu dozu demagoških budalaština koje nemaju nekog velikog smisla, a mogu se protumačiti samo kao skretanje pažnje sa gorućeg problema u regionu čiji je epicentar u Beogradu.

Kristofer Hil i njegov intimus Aleksandar Vučić

“Srbija ima konstruktivnu ulogu u tom procesu i mi pozdravljamo mnoge primere njenih lidera u kojima se obavezuju da će to učiniti”, rekao je Hil. Ali ostaje nepoznato koja je to ”konstruktivna uloga Srbije” osim ako nije mislio na dizanje regionalnih tenzija sa akcentom na KONSTRUISANJE novog ratnog sukoba.

U sukobu sa kolegama i Stejt departmentom

Samo dan prije nego je Hil izveo ovakvu relativizatorsku demagošku bravuru, ambasada SAD u BiH na čelu sa ambasadorom Majklom Marfijem saopštila je da zaključci usvojeni na svesrpskom saboru predstavljaju napad na Dejtonski sporazum i državne institucije BiH i da su ”opasni”.

”Zaključci usvojeni na ‘svesrpskom saboru’ koji se odnose na Daytonski mirovni sporazum (DPA) i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu (BiH) imaju korijene u pravnim dezinformacijama i puni su grešaka. One ne predstavljaju odbranu Daytonskog mirovnog sporazuma, kako tvrde autori, već su smišljeni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine. Ovo je opasno”, poručeno je u poneđeljak iz ambasade SAD u BiH.

Ambasada SAD u Sarajevu i ambasador Marfi su veoma eksplicitno osudili sve što radi zvanični Beograd uz podršku regionalnih poslušnika ”srpskog sveta”, dok sa druge strane Hil samo klima glavom i ”mazi” svoj resurs na čelu srpskog režima, birajući pri tom riječi kao da se trudi da ga na uvrijedi!

Osim amabasade u BiH i Stejt department je bio prilično jasan da ne podržava ono što se dešavalo 8. juna u Beogradu.

Hil u konfliktu sa centralom

U odgovoru Stejt departmenta za N1 navodi se da Sjedinjene Države vjeruju da je budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji u kojoj regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi vode ka većem miru, bezbjednosti i prosperitetu za sve.

”Pozivamo političke lidere u regionu da bolje iskoriste svoje sastanke za promovisanje regionalne stabilnosti i pomirenja. Kao što smo dosljedno jasno naglašavali, čvrsto podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, čiji je dio Republika Srpska. Neke od odredbi u deklaraciji nastavak su pokušaja Republike Srpske da prekrši Dejtonski mirovni sporazum i destabilizuje BiH i region”, ističe se u odgovoru.

Tako da dolazimo do apsurdne situacije da se Hil ponaša suprotno ne samo u odnosu na kolege diplomate u regionu, već i u odnosu na uputstva iz Vašingtona. Time rizikuje mogući konflikt u okviru diplomatske mreže SAD u regionu, a sve da bi sačuvao svoj resurs – Aleksandra Vučića.

Nakon svega ovoga Hil je dodatno nastavio da podilazi Vučiću poručivši u intervjuu za nedjeljnik NIN da je uvjeren ”da formalno priznanje Kosova neće biti uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU), već normalizacija odnosa sa Prištinom”.

I nakon Banjske branio Vučića

Koliko se Hil zalaže za svog intimusa Vučića, postalo je očigledno nakon neuspjelog pokušaja teorizma na sjeveru Kosova u Banjskoj 24. septembra prošle godine, kada su kriminalno-terorističke grupe, po nalogu Beograda, predvođene Vučićevim prijateljem Milanom Radoičićem, izazvale krvoproliće.

Hil je i tada u izjavi za medije nastojao da relativizuje čitavu situaciju i izbjegao da uopšte pomene svog intimusa, predsjednika Srbije.

Ambasador SAD u Beogadu je dva dana nakon terorističkog akta izjavio da je eskalacija nasilja u Banjskoj na Kosovu „tragičan događaj“ i da se razmatraju dalji koraci, uz nekoliko demagoških floskula.

Hil uspio da relativizuje i teroristički napad u Banjskoj koji je Vučićev režim sponzorisao

I tada je Hil išao direktno protiv ambasadora SAD u Prištini Džefri Hovenijera koji je bio prilično nedvosmislen izjavivši da jedna ili više struktura stoji iza oružanog napada na Kosovsku policiju, ističući ”da količina i kvalitet oružja pronađenog u Banjskoj pokazuju da ga napadači etnički Srbi nijesu sami obezbijedili”. Time je diplomatskim rječnikom nedvosmisleno poručio da su teroristi u Banjskoj imali podršku vlasti u Beogradu.

Potpuna kompromitacija

Zbog ovakvih postupaka i izostanka osude u odnosu na destabilizatorske akcije srpskog autokratskog režima, Hil je izgubio svaki kredibilitet.

Ambasador SAD se nedavno našao i na meti izuzetno ozbiljnih optužbi srpske opozicije koja ga otvoreno optužila za kolaboraciju sa ”Vučićevim kriminalnim režimom”.

Predsjednik stranke Slobode i pravde Srbije Dragan Đilas se u aprilu obrušio na Hila kojeg je optužio da je svojom izjavom nakon dijaloga o izbornim uslovima, kako je naveo, podržao organizovanu kriminalnu grupu na čelu sa Vučićm. Pri tom ga je uporedio sa portparolkom ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marijom Zaharovom.

Međutim, Đilas je samo objelodanio ono što je odavno vidljivo kao notorna istina – siva eminencija američke diplomatske mreže u Regionu Kristofer Hil, u potpunosti podržava  Vučića i njegov kriminalno-destabilizatorski režim, posebno na štetu Crne Gore, o čemu možete čitati na OVOM LINKU.

Za kraj se opet treba zapitati – da li je u pitanju neznanje, diplomatska nesposobnost, strah od Vučića ili Hil ima neke konkretne razloge koje potiču od materijalnih benefita koje dobija u Beogradu, kao što se to u medijima tvrdilo za njegovog kolegu Gabrijela Eskobara. Na administraciji u Vašingtonu je da utvrdi činjenično stanje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije