Povežite se sa nama

Politika

IMA LI VREMENA ZA ODLAGANJE IZBORA: Rokovi na strani većine, odluka Đukanovićeva

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ako poslanici 12. novembra usvoje izmjene zakona po hitnom postupku, Đukanović ga može proglasiti za tri dana, odnosno u ponovljenoj proceduri do kraja mjeseca

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imaće vremena da odloži lokalne izbore u tri opštine koji su zakazani za 5. decembar – ukoliko poslanici usvoje izmjene propisa kao što su najavili.

Ako Skupština na sjednici 12. novembra usvoji dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, predsjednik države je u skladu sa Ustavom dužan da ga proglasi za najviše tri dana s obzirom da se zakon usvaja po hitnom postupku, ili da ga vrati Skupštini na ponovno u odlučivanje.

Ustavom ili drugim zakonom nije propisano koji je rok u kome Đukanović mora u ponovnom slučaju da potpiše ukaz o proglašenju. Dva zakona koja je vraćao poslanicima na doradu, on je potpisao u različitim intervalima. Izmjenu Zakona o državnom tužilaštvu osam dana nakon što su ga u Skupštini usvojili po drugi put, a Zakon o slobodi vjeroispovijesti pet dana nakon ponovnog usvajanja.

Grupa poslanika je juče dostavila predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim traže da se lokalni izbori na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici, koji su zakazani za 5. decembar, održe i objedine sa drugim izborima planiranim za proljeće naredne godine.

”U skladu sa članom 151 Poslovnika Skupštine Crne Gore potrebno je zakon donijeti po hitnom postupku”, navodi se u predlogu koji su dostavili šefovi poslaničkuh klubova vladajućeg saveza – Demokrata Momo Koprivica, Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović, Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović, Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović i Crno na bijelo (CnB) Miloš Konatar.

Predviđeno je da zakon stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

U slučaju da Đukanović ne potpiše izmijenjeni Zakon, već zahtijeva da Skupština ponovo odlučuje o njemu, predsjednik Skupštine stavlja taj zakon na dnevni red prve naredne sjednice Skupštine. Ponovo usvojeni zakon predsjednik Skupštine odmah dostavlja predsjedniku Crne Gore, radi proglašavanja, a on je dužan da proglasi ponovno izglasani zakon.

Poslanici u predloženom predlogu zakona navode da je Đukanović dužan da Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u SO Mojkovac, Petnjica i Cetinje od 14.septembra 2021. godine, uskladi sa odredbom člana 209a stav 1 ovog zakona, narednog dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Tim članom zakona, koji je od juče u skupštinskoj proceduri, se predviđa da se prvi naredni izbori za odbornike u SO Cetinje i skupštinama opština Mojkovac, Petnjica, Ulcinj i Berane, u skladu sa ovim zakonom, održe u 2022. godini istovremeno sa održavanjem redovnih izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica, Skupštini opštine Golubovci opštine u okviru Glavnog grada i Skupštinama opština Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Žabljak i Šavnik.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Vukić kazao je “Vijestima” da očekuju od predsjednika države da izmijeni svoju odluku i da odloži izbore zakazane za 5. decembar za predviđeni rok koji se definiše zakonom. “Podsjećamo da je to već jednom učinjeno za lokalne izbore u Tivtu, tako da smatramo da u tom smislu neće biti problema kada su u pitanju prvi naredni lokalni izbori”, rekao je Vukić.

On je kazao da se SNP za usvajanje zakonskog rješenja, koje bi tretiralo ovo pitanje, zalagala prije raspisivanja lokalnih izbora u Mojkovcu, Petnjici i Cetinju, ali da “nažalost nije bilo sluha za ovu inicijativu”.

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta (EP) za saradnju sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik je u četvrtak, tokom posjete crnogorskom parlamentu, kazao da nije najbolje za stabilnost i rad državnih institucija, ako je zemlja u stalnoj političkoj kampanji. Evropska komisija i OEBS i ranije su predlagali da je najbolje da lokalni i eventualno državni izbori budu u jednom danu.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je prije dva dana kazao da je i međunarodna zajednica prepoznala da stalni izborni procesi polarizuju Crnu Goru.

”Nije bilo, bilo kakvog drugačijeg pogleda, već iskrenog principa i želje da zaustavimo polarizaciju, vanredno političko i stanje i da počnu da duvaju neki ljepši vjetrovi. Ja misilim da je taj zakon i taj predlog zakona nešto što je potrebno Crnoj Gori, što može da racionalizuje mnogo toga u Crnoj Gori i ne vidim argumenta protiv činjenice da tih 17 izbornih procesa objedinimo i da se ti lokalni izbori održe krajem maja 2022. godine”, naveo je Bečić.

Dopunama Zakona je predviđeno da se odbornicima u Skupštini Prijestonice Cetinje i skupštinama opština Mojkovac, Petnjica, Ulcinj i Berane produžava mandat do izbora naredne godine.

Predsjednik Crne Gore je 14. septembra 2021. godine, donio Odluku o raspisivanju izbora za odbomike u Mojkovcu, Petnjici i Cetinju za 5. decembar 2021. godine.

U predlogu odluke se navodi da je praksa odlaganja izbora već uspostavljena, s obzirom da je Đukanović 3. februara 2020. godine donio Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat za 5. april 2020. godine, da bi 20. marta 2020. godine donio odluku kojom se mijenja datum održavanja izbora u toj opštini na način što je određeno da će se navedeni izbori održati u roku od 90 dana od dana prestanka naredbe nadležnih organa kojima su uvedene mjere za sprečavanje unošenja u Crnu Goru, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa.

”Da bi na kraju, Odlukom predsjednika Crne Gore od 20. juna 2020. godine za dan održavanja izbora za odbornike u Skupštini opštini Tivat bio određen dan 30. avgust 2020. godine”.

Opozicione partije su kritikovale najavu mogućeg odlaganja izbora, navodeći da se vlast boji rezultata.

Pravnici: Zakon ne važi retroaktivno

Predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer juče je, kako prenosi agencija Mina, saopštila da je retroaktivno dejstvo izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi upitno i da ne bi bilo pametno da se primijene u ovom trenutku.

Istakla je da izbori raspisani u tri opštine treba da se održe, dok je dobro rješenje da svi ostali budu istog dana.

Pravnici su osporavali i odluku Đukanovića da prošle godine odloži izbore u Tivtu, a dio javnih funkcionera je tvrdio da je time prekršen Ustav.

Dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić je ranije saopštio da dopune Zakona o lokalnim samoupravama ne obavezuju predsjednika države da otkaže već zakazane izbore.

12.novembra i o ukidanju imuniteta Petru Ivanoviću

Na dnevnom redu sjednice Parlamenta, koju je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić zakazao za 12. novembar, naći će se 13 tačaka.

Pored predloga zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, na dnevnom redu biće i izmjene i dopune Zakona o sportu, izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima.

Skupština bi trebalo da se izjasni i o skidanju imuniteta Petru Ivanoviću.

Skupština će raspravljati i o Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Predsjednik Crne Gore povrijedio ustav.

Na dnevnom redu je i izvještaj sa predlogom Administrativnog odbora kojim se ne daje odobrenje da se protiv poslanika Milana Kneževića, Miluna Zogovića, Zdenke Popović, Dragana Krapovića i Vladana Raičevića pokrene krivični postupak.

Na dnevnom redu su i tri interpelacije – za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti poljoprivrede, u oblasti prosvjete i u oblasti vanjskih poslova.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije