Connect with us

Politika

Inicijativa opozicije o nepovjerenju Vladi biće najvjerovatnije povučena i ponovo stavljena u proceduru početkom godine: Čekajući januar

Published

on

Iako je tokom protekle dvije sedmice bilo više susreta lidera opozicije sa jednim brojem predstavnika vladajuće većine, inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića koju je predložio Raško Konjević a potpisalo svih 40 opozicionih poslanika – biće najvjerovatnije danas povučena iz procedure, saznaje Pobjeda iz više opozicionih izvora.

Prema informacijama našeg lista, dva su ključna razloga zbog čega je donešena odluka da se inicijativa povuče, da bi ponovo bila u skupštinskoj proceduri odmah nakon novogodišnjih praznika.

IGRA OKO BUDŽETA

Najava Demokratskog fronta da će tražiti skraćenje mandata otvorila je novu političku kombinatoriku, prije svega novih sukoba unutar vladajuće većine. Činjenica da su sve ostale članice parlamentarne većine odmah odbacile ideju Fronta ukazuje, smatra većina u opoziciji, da je to definitivni signal da budžet koji je predložila Krivokapićeva Vlada – neće biti usvojen.

Naročito kada se zna da će, upravo iz Demokratskog fronta, biti predloženo sijaset amandmana, među kojima i ideja da se prag minimalca poveća sa 450 na 500 ili čak 550 eura. Ti populistički prijedlozi, koje u kuloarima DF već najavljuje, ukoliko ih ministar Spajić usvoji, obesmišljavaju sve planove i čine projekciju megalomanskom i – nerealnom.

To bi, smatraju u vrhu DPS-a, SDP-a, SD-a i manjinskih stranaka, ogolilo nefunkcionalnost i nesposobnost izvršne vlasti, urušilo do kraja poziciju Krivokapićevih ,,eksperata“ i prosto primoralo dio parlamentarne većine iz Ure i SNP-a da se, umjesto priče o vanrednim izborima, okrenu nečemu drugom – pregovorima o manjinskoj vladi.

Pitanje je, međutim, ako zaista postoji volja dijela predstavnika aktuelne parlamentarne većine da pređu ,,na drugu stranu“ i kada su već započeli pregovore iza zatvorenih vrata o stvaranju nove parlamentarne većine u kojoj neće biti Demokratskog fronta – zašto opozicija nije sada isforsirala ideju opoziva sadašnje Vlade i stvaranje nove, manjinske?

IGRE OKO MANJINSKE VLADE

Povlačenje inicijative o opozivu neće biti baš pozitivno političko brojanje za opoziciju, ma koliko će se lideri najjačih stranaka, počev od DPS-a i SDP-a, truditi da obodre svoje glasače, ali i sve nezadovoljne građane, pričom da se rasplet samo odgađa.

No, odgađanje pokušaja smjene Vlade je i dokaz da, za sada, ne postoji dovoljan broj poslanika parlamentarne većine koji su kadri da priznaju promašaj sa izborom ,,apostolskog kabineta“.

Prema informacijama Pobjede, Đukanović, Konjević i ekipa nijesu željeli da sve ostane na jednom ili dva prebjega, već se gradila situacija da se stvori ubjedljiva, tropetinska većina, što podrazumijeva najmanje devet opozicionih glasova koji će – stvoriti uslove za stvaranje većinske vlade.

– Odgađanje inicijative o nepovjerenju nije ni ,,znak slabosti“, još manje ,,kupovina vremena“, već politički manevar da se kompletna operacija okonča na način da niko neće moći da priča ni o političkoj korupciji ni o neprincipijelnostima, već o jedinom mehanizmu da se spriječi totalni raspad državnog sistema. Za mjesec će pozicija svih aktera u vlasti i opoziciji biti kristalno jasna i biće to početak promjena. Ovog puta promjena na bolje – kazao je za Pobjedu jedan od učesnika u razgovorima opozicije sa čelnicima stranaka iz parlamentarne većine.

No, januar je, gledano iz današnje perspektive, prilično daleko. A već od danas kreće ,,vrući parlamentarni“ decembar, priča o razrješenjima ministara, (ne)usvajanju zakona i glasanju o budžetu.

Što bi se reklo: građani Crne Gore žive zanimljiva vremena i to, zaista, više liči na onu staru kletvu nego na najavu boljih dana.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije