Connect with us

Politika

INJAC: Jačanje sajber odbrane je prioritet nove Vlade

Published

on

Olivera Injac, Foto: Ministarstvo odbrane

Jačanje sajber odbrane prioritet je cijelog savremenog svijeta, pa i Ministarstva odbrane i nove Vlade Crne Gore, kazala je resorna ministarka Olivera Injac na REACT forumu u organizaciji NVO Alfa centra na temu “Savremena bezbjednosna perspektiva 21. vijeka”.

Injac je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, istakla da je bezbjednosna perspektiva uslovljena novim trendovima i procesima, koji su u prethodne dvije decenije pokazali da će se svijet u narednom periodu još više i intenzivnije suočavati sa brojnim izazovima.

“Prvi ciklus označen je sa promjenom bezbjednosne paradigme koja je nastupila kroz porast asimetričnih prijetnji. U tom kontekstu prvi takav događaj je teroristički napad koji se dogodio 11. septembra 2001. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a koji je promijenio konceptualne pristupe terorizma”, kazala je Injac.

Ona je dodala da je taj događaj podstakao restriktivnije bezbjednosne politike.

To je, kako je navela, uslovilo da su obavještajno-bezbjednosni sistemi proširili svoje mjere i nadležnosti i pokrenuli zajedničke aktivnosti u borbi protiv terorizma.

Injac je, kao dominantan rizik u 21. vijeku, istakla ekstremizam, i to ne samo religijski, već i politički, gdje se bilježi porast desničarski orijentisanih politika, a koji se, kako je kazala, ukorijenio u mnogim demokratskim društvima.

“Oni podstiču društvene fragmentacije, narušavaju društvene procese i izazivaju neke vrste demokratskih potresa”, kazala je Injac.

Ona je poručila da je sve to vodilo dalje ka naglašenom uticaju digitalnih, hibridnih prijetnji i sajber kriminala, što predstavlja sve ozbiljnije prijetnje od kojih se teško zaštititi.

“Jačanje sajber odbrane prioritet je cijelog savremenog svijeta, pa i Ministarstva odbrane i nove Vlade. Važno je raditi i na jačanju politika za upravljanje krizom, što se pogotovu ogleda u najnovijoj globalnoj prijetnji, kao što je pojava pandemije COVID19“ poručila je Injac.

Ona je kazala da je pandemija COVID19 ukazala na ranjivost i globalnu nesigurnost, što vidi kao svojevrsni test otpornosti današnjeg svijeta.

Injac je rekla da je za sve ono što predstoji vodilja NATO agenda 2030. – platforma za novi strateški koncept NATO, što predstavlja okvir za bezbjednosne perspektive svijeta.

Ona je poručila da je članstvom u NATO Crna Gora dobila mnogo veći stepen stabilnosti.

“Ne samo u procesima demokratske tranzicije, nego i jačanjem politika i modernizacijom, što stvara pretpostavke za stabilnost i bolji život naših građana”, navela je Injac.

Ona je dodala i da Crna Gora kao dio NATO saveza preduzima sve neophodne aktivnosti na planu modernizacije Vojske, i da će taj proces biti nastavljen kako bi mogli odgovoriti na sve bezbjednosne izazove.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije