Povežite se sa nama

Integracije

BAJRAMSPAHIĆ: Izvještaj EK najlošiji u posljednjih šest godina

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Posljednji Izvještaj EK o napretku Crne Gore objektivno je najlošiji u posljednjih šest godina, kazala je Dina Bajramspahić, građanska aktivistkinja i članica Radne grupe za Poglavlje 23.

“To nije moj subjektivni sud već matematička činjenica”, navela je Bajramspahić, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Ona je podsjetila da je EK 2015. uvela dvije skale kojim ocjenjuje svako Poglavlje. Ideja je, kako kaže, bila da to može da pomogne da se dođe do kompetitivnosti zemalja regiona koje treba da ispune iste uslove.

Od te dvoje skale, kako navodi, jednom skalom se mjeri nivo spremnosti, drugom nivo napretka.

“Kada sve ocjene za sva poglavlja pretvorimo u brojeve, a to je moguće jer postoji skala sa 5 nivoa, inače praksu pretvaranja ovih ocjena u borojeve je započeoa Institut alternativa i to se kasnije prenijelo na čitav ragion, pa smo mi mogli da uporedimo cio region, dakle kada se sve ocjene saberu i podijele sa brojem poglavlja, ukupna ocjena Crne Gore ove godine je 3,03, što je najniža ocjena u posljednjih šest godina od kad postoje mjerenja”, kaže Bajramspahić.

Ona je navela i da je 90% poglavlja ocijenjeno trojkom, koja znači ograničeni napredak, koji je između – nema nikakvog napretka i dobar napredak.

“To znači da dominira neko osrednje stanje, a da bi zatvarali poglavlja nama treba izuzetno. Nama trebaju značajni iskoraci u svim poglavljima da bi došli do napretka”, poručila je Bajramspahić.

Ona je navela i da ukupan ton izvještaja, intonira stanje u oblasti vladavine prava.

“Ono što je poražavajuće jeste da nova vladajuća većina u posljednih godinu i po dana koliko ima od izbora 30. avgusta 2020. nije uspjela da napravi pomak u smislu implementacije privremenih mjerila. Imajući u vidu da je u toku deseta godina od kada smo otvorili pregovore, ovo je sve vrlo poražavajuće ukupno za Crnu Goru”, poručila je Bajramspahić.

Ona je navela da je Hrvatska otvorila i zatvorila sva poglavlja za šest godina.

“Mi već 10 godina pregovaramo i tek smo negdje na sredini. Sve u svemu mislim da nemamo čim da budemo zadovoljni”, poručila je i dodala da generalno ocjene same po sebi govore kakvo je stanje i oko toga nema dileme.

“Ja očekujem da će neki iz vladajuće većine, kao što je radila i prošla tvrditi za svaki izvještaj koji dođe da je najbolji izvještaj do sada”, ističe Bajramspahić.

Ona je navela i da je formalno Crna Gora najviše napredovala u procesu EU integracija, u odnosu na države regiona.

Dodaje međutim da druge države regiona imaju probleme koji su veći od naših.

“Tako da, ako formalno posmatramo mi jesmo lideri regiona, a da li to suštinski znači da mi nemamo ozbiljne probleme – ne. Mi imamo veoma složene probleme koji su se u posljednih godinu dana dodatno zakomplikovali”, poručila je Beajramspahić i dodala da ovaj izvještaj pokazuje i mnoge nove probleme.

Veoma je kaže važno pratiti i izjave evropskih zvaničnika na ovu temu.

“Kada su se desile promjene 30. avgusta svi smo očekivali da će postojati politička volja da se problemi za koje nije bilo volje do 30. avgusta počnu rješavati, međutim izgleda da će se početi postavljati pitanje političke volje i nove vladajuće većine da sprovede reforme”, zaključila je Bajramspahić.

Ona je saopštila i da nas trvenja unutar vladajuće kolacije drže u blokadi.

Govoreći o izvještaju EK koji se odnosi na RTCG, navela je da je riječ o jednoj rečenici u kojoj se ističe da je sadržaj Javnog servisa malo raznovrsniji nego što je bio ranije.

“Mislim da je takođe još rano, da treba još vremena da vidimo da li ćemo imati profesionalizaciju kakvoj se nadamo”, zaključila je Bajramspahić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije