Connect with us

Integracije

Đenero: Za Varheljija Crna Gora u pristupnom procesu od drugorazrednog značaja u odnosu na Srbiju

Published

on

”Iako nijesam znao podatak o kojem govori bivša, vrlo kompetentna, crnogorska ministrica za evropske integracije, on nije nikakvo iznenađenje. Gospođa Đurović je u pravu kad upozorava da ukidanje Direktorata za Crnu Goru predstavlja štetu za evropsku integraciju Srbije”, kazao je Đenero

Godinu Crna Gora nije uradila ništa u pregovorima sa EU i sasvim očekivano gubi vodeću poziciju u pristupnom procesu, iako su njene prednosti pred drugima u procesu još uvijek vrlo snažne – kaže u izjavi za Pobjedu hrvatski analitičar Davor Đenero komentarišući odluku komesara za susjedstvo Olivera Varheljija da ukine Direktorat za Crnu Goru. Ovu informaciju je u subotu saopštila bivša ministarka evropske integracije Gordana Đurović objašnjavajući da se odnos Evropske unije prema Crnoj Gori mijenja. Za Đenera ova odluka Varheljija nije iznenađenje.

“Iako nijesam znao podatak o kojem govori bivša, vrlo kompetentna, crnogorska ministrica za evropske integracije, on nije nikakvo iznenađenje. Gospođa Đurović je u pravu kad upozorava da ukidanje Direktorata za Crnu Goru predstavlja štetu za evropsku integraciju Srbije”, kazao je Đenero.

Tri su, ističe, razloga koja su omogućila ovaj za Crnu Goru nepovoljan scenario.

“Kao prvo, evropski komesar Oliver Varhelji sprovodi agendu mađarskog premijera Viktora Orbana, prema kojoj je Crna Gora u pristupnom procesu od drugorazrednog značaja u odnosu na Srbiju, koju mađarski premijer smatra saveznicom i državom od strateškog značenja, prije svega zato što politički spada u kontekst „liberalnih demokratija“, a osim toga zato što je vezana za geopolitičke interese Mađarske. Drugi razlog zbog kojeg je to bilo moguće, činjenica je da je proces proširenja na margini interesa Evropske komisije koju vodi Ursula fon der Lajen, a treći, ali ne najmanje važan (upravo suprotno), činjenica je da godinu otkad je formirana Vlada Zdravka Krivokapića, iz Crne Gore prema Evropskoj komisiji i zemljama članicama ne dolaze impulsi o tome da je Crna Gora posvećena pristupnim reformama, evropeizmu, atlantizmu i integracijskom procesu “, poručuje Đenero.

Ističe da kad gospođa Đurović govori o šteti koja je nastala ukidanjem Direktorata za Crnu Goru, ona vrlo dobro zna koliko je rada bilo potrebno uložiti da se ta institucija formira.

” Za takvo što su potrebne i uspješne reforme i sprovođenje pretpristupnih preuzetih obaveza, ali i gradnja savezništva, kako u evropskoj administraciji, tako još više među zemljama članicama. Godinu Crna Gora ne gradi ta savezništva i sasvim očekivano gubi vodeću poziciju u pristupnom procesu, iako su njene prednosti pred drugima u procesu još uvijek vrlo snažne. Problem u ovakvoj situaciji je činjenica da je nešto lakše ukinuti nego ponovno uvesti, a da je jednom izgubljenu lidersku poziciju jako teško vratiti. To znači da kad Crna Gora nakon prijevremenih izbora dobije vladu s demokratskim legitimitetom, posvećenu evropskoj integraciji, ona neće kretati s pozicija koje je ostavila prethodna takva administracija, nego iz „ozbiljnog minusa“, stvorenog u godini dana, kojeg neće biti tako lako nadoknaditi, kao što ga je bilo lako stvoriti “,  zaključuje hrvatski analitičar.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije