Connect with us

Integracije

EU DOKUMENT: Strategija EU na Balkanu gubi podršku

Published

on

Evropska unija (EU) mora priznati da balkanske države koje traže članstvo gube vjeru u dugotrajnu pristupnu strategiju Brisela, što je dodatno pogoršano prvobitnim neuspjehom Unije da obezbijedi vakcine protiv kovida-19, navodi se u internom EU dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

Evropa i Sjedinjene Američke Države (SAD) tvrde da će Albanija, Bosna, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija jednog dana postati članice kluba od 27 država.

Međutim Kina i Rusija, koje u smislu trgovine i investiranja daleko zaostaju za EU, stiču sve veći uticaj, nadmudrivši evropski blok nudeći vakcine protiv kovida-19 rano tokom pandemije, prenose Vijesti.

“Treba da priznamo da uprkos čvrstoj posvećenosti EU integracijama… narodi u regionu imaju osjećaj dubokog razočaranja u proces proširenja”, navodi se u dokumentu od 5. maja koji su zvaničnici EU poslali ministarstvima inostranih poslova država članica.

U dokumentu, koji je pripremljen za sastanak evropskih šefova diplomatija održan u ponedjeljak, na kojem se razgovaralo o Balkanu ali nijesu donijete zvanične odluke, navodi se da je „utisak zanemarivanja priikom isporuka vakcina protiv kovida-19 dodatno pojačao narativ razočaranja”.

Nakon višegodišnjeg zanemarivanja regiona, Hrvatska je u maju 2.000. godine organizovala samit kako bi dala novi podstrek balkanskim integracijama.

Sjeverna Makedonija i Albanija trebalo je da počnu pregovore o članstvu krajem prošle godine.

Međutim, Bugarska odbija da dozvoli Sjevernoj Makedoniji da krene naprijed navodeći kao razlog spor oko jezika i kulture.

Francuska je 2019. godine blokirala procedure izrazivši skepsu oko napora Albanije i Sjeverne Makednije u oblastima demokratije i borbe protv korupcije.

Evropska komisija insistira da Albanija i Sjeverna Makedonija moraju napredovati istovremeno.

Međutim komesar za proširenje EU Oliver Varhelji je ovog mjeseca sugerisao – što je kasnije povučeno – da samo Albanija počne pregovore za članstvo, što je doprinijelo još većem nezadovoljstvu, kazale su diplomate EU za Rojters.

Na jučerašnjem sastanku ministri EU nijesu uspjeli da naprave bitniji pomak u ovom pogledu.

Pregovori o članstvu sa Srbijom I Crnom Gorom su usporili dok BiH i Kosovo tek treba da zvanično dobiju status država kandidata.

“Na Zapadnom Balkanu rasprostranjen je utisak da je mogućnost ulaska u EU sve manja i da se evropske inspiracije gube usljed složenog niza uslova Ii procedura”, navodi se u internom dokumentu.

Dodaje se da blok sada šalje 650 hiljada doza zapadnih vakcina u šest balkanskih država, ali tek nakon što su Kina i Rusija poslale milione doza u region.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije